|
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II, 8.5.2019 8.5.19 Konečně alespoň trochu oteplení. Sazenice jsou opět venku na balkóně (i přes noc) a rajčata na zahradě nahoře přežila snad to nejhorší období (nevím přesně, jaká tam byla minimální teplota, ale na Milešovce bylo -2,5). Jak pod... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 7.5.2019 Vladimíre, nakupil jsem první posekanou trávu na hromadu, nenamáčel jsem ji s tím, že až bude tepleji, podložím s ní další várku rajčat. Již druhý den hřála - odhadem kolem 30°C. Podotýkám, že teplota venku byla hluboko pod 10°C. Není tedy nutné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II, 5.5.2019 5.5.19 Na balkóně zatím nemrzlo, králíci přežili bez úhony. Tak snad přežijí i do zítra. Sazenice ale ještě zůstanou uvnitř nejmíň další den.
Částečně dobrá zpráva je i z chalupy: otevřel jsem dnes odpoledne kryty dvou rajčat, jeden polypropylénový... celý příspěvek > |
 |
Opakované použití substrátu, 5.5.2019 Tohle opravdu nevypadá jako plíseň, i kyž připustíme, že by se Zemědělský ústav mohl mýlit. To hnědé ale vypadá jako houbová choroba. Postižené listy asi bude lepší odstranit, ale jinak nepanikařit a počkat, jak se věci vyvinou. Napadené držet... celý příspěvek > |
 |
Opakované použití substrátu, 5.5.2019 Ano, z fotky už je to jasně vidět. Už jsem nějak tu slovenštinu pozapomněl (tedy pokud jsem to slovo někdy znal). |
 |
Opakované použití substrátu, 5.5.2019 Katko, Kuprikol a i ostatní chemické postřiky nejsou léčba na plíseň, ale pouze její prevence a i tak nefungují úplně spolehlivě. Možná to prospěje těm zdravým, že se nenakazí. Jaký je rozsah u těch nakažených? Pokud velký, bude lepší je zlikvidovat,... celý příspěvek > |
 |
Opakované použití substrátu, 4.5.2019 Katko, ta plíseň se viditelně šířila od těch úvazků po stonku? Nebo se začala objevovat nejdřív na listech? A jak vypadá? Můžete poslat fotku? Já jen jestli se nejedná o nějaký jiný druh nákazy. Uvnitř přece docela rychle uschly a spóry plísně... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II, 4.5.2019 Líné vlákno a vlastní netrpělivost mne donutily založit tohle pokračování. Zároveň sloučím "Plísni navzdory" a "Novou sezónu". Není třeba to dělit. Pokud bude laskavý čtenář hledat nějaké historické souvislosti, lze je najít tam.
4.5.19 10... celý příspěvek > |
 |
Opakované použití substrátu, 3.5.2019 Kdesi jsem četl, že za určitých okolností spóry plísně bramborové dokážou přežít zimu. A jedno přísloví praví: "Doufej v to nejlepší, ale připrav se na to nejhorší možné. Takže být vámi, koupím substrát nový. Pokud by to bylo příliš nákladné,... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna, 2.5.2019 Díky. Ale já jsem se vyjádřil nepřesně: ty pytle jsou z relativně silného polypropylenu, nikoliv polyetylénu. Ohrada je polyetylénová, ale ta slouží spíš jen jako ochrana proti ledovému větru. Zbylých 5 jsem zkusmo přikryl plastovými kýbly. Problém s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna, 2.5.2019 2.5.19 Válka s Leďáky se blíží k rozhodující bitvě. Na chalupě bude rozhodně mrznout (jak moc se v předpovědi mění každou chvíli), takže kromě ohrádky ještě přikrývám každou jednotlivou rostlinu velkým igelitovým pytlem, tedy průhledným. Naštěstí... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna, 28.4.2019 28.4.19 Na dnešní ráno předpovídali 1°C pro Milešovku, takže jsem včera ohradil svou průzkumnou četu igelitem do výše 1 m. Vršek otevřený, protože na chalupu nemůžu jezdit denně. Nakonec to ale změnili na 3°C. Nechci soudit předčasně, ale asi jsem se... celý příspěvek > |
 |
Rajčata - plíseň?, 24.4.2019 Přesně. Na obrázku 3 je vidět stejný problém, který mám já. Když se objeví a je pěkné počasí, vyndám je na sluníčko. Ultrafialové záření rozhodně zpomaluje postup bakteriálních nákaz. Pokud by to slunce bylo mírně odstíněné, bylo by to lepší (třeba... celý příspěvek > |
 |
Rýchlenie rajčat 2019, 23.4.2019 Evi, to je skvělý výsledek. Mně by stačilo kilko či kilo a půl měsíčně.
Těch 8 pionýrů nahoře na chalupě je zatím ponecháno na pospas rozmarům Matky Přírody. O 10 dnů dřív než loni. Tak jsem zvědav, jak to dopadne. Je dost možné, že i když... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna, 21.4.2019 21.4.19 Kostky jsou vrženy, ale pochopitelně nesázím jen na šestky. Jinými slovy 8 „průzkumníků“ a zároveň pokusných králíků je od včerejška vysazených na stanovišti. Jmenovitě: 2 řízky MM druhé generace (napadené infekcí – „záchranná“ operace), 2... celý příspěvek > |
 |