|
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022, 27.4.2022  Včera jsem rozvěsil vizuální lapače na pilatku do jádrovin.Tam fungují perfektně.U slivoní se mě neosvědčili.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Rouby jabloně, 27.4.2022  Zdarec.Včera jsem narouboval za kůru odrůdy Splendour a Rubinette rosso.Po zkrácení dvou vybraných vřeten asi o třetinu jsem přirouboval další odrůdu.Tím jsem letos s roubováním hotov.Teď je to na přírodě.
 |
|
 |
Rouby jabloně, 16.4.2022 Podzimní výsadby a letošní jarní pomalu končí a roubování finišuje. V tomto období jsem vysadil jabloně Admirál, Meteor a Ladina.V březnu kopulačkou narouboval na doplnění koruny Buzrlova stromku Šarlotu a Elizabet.Dále odrůdu Andera a... celý příspěvek > |
 |
Jak zastřihnout, 8.4.2022  Na stromky které prožily již čtyři růstové období je to bída.Zda se prováděl každoroční řez neuvádíte.
Šampion : korunka je velmi nepřehledná.Pokusil jsem nástřelem načrtnout způsob řezu (červená) a odstranění neperspektivního obrostu a dvojáku... celý příspěvek > |
 |
Rez štíhlej hrušky, 3.4.2022  Tazatel nesdělil pro jakou variantu řezu hrušně se rozhodl.Jak jsem psal řešil jsem stejný problém s vysazeným Admirálem.V půli března proveden povýsadbový řez se zářezem nad vybraným pupenem terminálu.Jak to dopadlo zveřejním.
Zahradě zdar -... celý příspěvek > |
 |
Pink Lady, 29.3.2022  Pink Lady (nový klon).Pod tímto názvem jsem stromek koupil.Při zimním pátrání na netu usuzuji skoro s jistotou dle fotografií a popisů, že se jedná o mutaci s názvem Rosy Glow.Dle recenzí má celorůžové až červeně zbarvené plody.Chuťově stejné... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 26.3.2022  Zřejmě myslíte viz.příloha.Stavěl jsem to v době kdy jsem nebyl zcela přesvědčen zda mohu pěstovat odrůdy jabloní s větší sumou teplot.Dnes již vím, že mohu i bez přístřešku.Účelem bylo zvýšit teplotu a vytvořit teplejší mikroklima.Dnes bych to již... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 26.3.2022  Navazuji na předešlý příspěvek přeroubovávání Buzrlova stromku kopulací s využitím letorostů které vyrašily ze spících pupenů původní odrůdy na přeroubovávaných větevních špalíčcích Zda jsme to s mamčou zvládli zveřejním.
1 a 2 - ujatý loňský... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 26.3.2022  Zdarec ovocnáři.Roubovačky kopulací již probíhají.Na Buzrlově stromku provedeno roubování kopulací tří roubů odrůdy Elizabet a jeden roub odrůdy Šarlota (Sisi).Detaily uvedu jinde.Pokud se ujmou, bylo by přeroubování vřetene dokončeno.
1 a 2 -... celý příspěvek > |
 |
Řez broskvoní, 23.3.2022  Pan 11.178 myslí úpravu viz. příloha.Červená - odstranit pravou větev.Žlutá - řez pod levým rozvětvením.Pod žlutou čarou na letorostu směrem ke kmínku vyrostou nové letorosty pro vytvoření korunky.Vypadá to sice brutálně ale povýsadbový řez meruněk a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Marhula - nestandardny tvar koruny, 14.3.2022 Pane 212.173.Skvěle jste vyhodnotil a provedl výchovný řez meruňky.Nesahat!!!
 |
Spravny rez broskyne - 2 poschodia, 14.3.2022  Moc bych nedoporučoval ponechat všechny tři horní rozvětvení (modrá) jako základ korunky.Dvě větve vyrůstají výškově na terminálu ze stejného místa (šráky).Na detailu korunky jsem se pokusil naznačit řešení (červený řez) horního rozvětvení.Spodní... celý příspěvek > |
 |
Rez štíhlej hrušky, 7.3.2022 Kolega zde uveřejnil obrázek kde se zářez dělá.Je to asi 1 cm nad pupenem který chceme použít.Při zářezu nestačí naříznout kůru.Je nutné proříznout i kambium pod kůrou až na dřevo.Pod mírným úhlem provádím řez až na dřevo.Druhým řezem provedu řez pod... celý příspěvek > |
 |
Rez štíhlej hrušky, 6.3.2022  Řeším letos stejný problém.Kamoš mě sehnal Admirála od maloškolkaře.Buhužel dovezl přesně to co máte na snímcích.Řešit budu následovně viz.příloha.Pokud stromek málo rozvětvuje ponechám obě již narostlé kosterní větve.Jinak se po jejich úplném... celý příspěvek > |
 |
Jahody - nové skusenosti, 27.2.2022  Odrůdy nechci řešit.Jenom námět na zachování čistých plodů aby neležely v bahně.Před lety jsem zde dával snímky na podložení jahodových trsů PET lahvemi viz.příloha.Po těch letech jsou nové zkušenosti.V příloze jsou většinou 1,5 litrové... celý příspěvek > |
 |