|
Jaká je na kmínku nemoc?, 2.3.2021 Moc nadějí takto napadené mladé hrušce moc nedávám.Jsou tam nekrotické ohniska, které jsou zřejmě pod kůrou propojena.Není to klasické hrubnutí kůry hrušní.Je nutné se podívat pod poškozenou kůru a ujistit se, že nejde o nějakého škůdce a odstranit... celý příspěvek > |
 |
Stříhání stromů, 25.2.2021 Pan kolega nabídl dva správné postupy.Skromnost není na místě.Ukázka špatného řezu.Řez proveden na terminálu příliš vysoko a tím došlo k zakrnění spodního obrostu provedeného zřejmě pěstitelem a nebo prodejcem rok předtím neprodaného stromku.
Jen... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou odrůdu révy do skleníku?, 25.2.2021  Zdravíčko.Réva je pro mě spíše okrajová záležítost a mám starší odrůdy.Velmi dobré zkušenosti ve skleníku mám s odrůdou Vostorg.Zapěstoval jsem ve tvaru vertiko u vchodových dveří skleniku. Za dobu 14 let jsem nemusel použít žádný postřik.Je to raná... celý příspěvek > |
 |
Roubování několika odrůd, 23.2.2021 Ještě dodatek.Pokud budete jen přiroubovávat odrůdy do již zapěstované koruny, roubujte silněji rostoucí odrůdy do spodnější části koruny a méně vzrůstné do části nad vzrůstné odrůdy.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Roubování několika odrůd, 23.2.2021  Mimo různého vzrůstu naroubováných odrůd je také neznedbatelný faktor, jaký tvar budete přeroubovávat nebo přiroubovávat.Výšší tvary mají většinou vrůstné podnože a rozdíly růstu mohou být markantní nehledě k tomu, že vzhledem k výšce tvaru pozdějši... celý příspěvek > |
 |
Prosím radu, odumírá mi Netřesk, 20.2.2021  Dobrý den.Manželka se na odnože kouknula a radí takto.Dlouhý výhonek na prvním obrázku moc šancí nemá.Sazeničku vytáhnout a zkrátit stopku po první zesílení a vsadit zpět do substrátu až po první lístky.Olistěnou část zafixovat na povrchu substrátu... celý příspěvek > |
 |
Prosím radu, odumírá mi Netřesk, 19.2.2021  Fotka se nezobrazila. Na netřesky jsem amatér zato manželka je s láskou pěstuje na zahradě i na balkoně.Přečetla si Váš dotaz a příčina uhynutí je uhnití kořenové soustavy častou zálivkou.Pokud jde o netřesk zalévat tak jednou za 14 dnů.Venkovní... celý příspěvek > |
 |
Povysadbovy rez - topaz,selena, 18.2.2021 Ať se dílo podaří.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Povysadbovy rez - topaz,selena, 18.2.2021 Topaz - odstranit konkurenční terminál nalevo.Zbývající terminál zkrátit hluboce na 6 pupenů od rozvětvení.Slabší obrost mírně zkrátit vúči ponechanému terminálu.Na ponechaném krátkém terminálu nechat všechen budoucí obrost růst případně... celý příspěvek > |
 |
Meteor, 14.2.2021  Dnes jsem Meteor (Melrose x Megumi) poprvé ochutnal. Vynikající sladce navinulá a aromatická chuť, která mě překvapila svoji kvalitou vzhledem nepříznivému počasí v loňském roce.Plod na snímku sice neoplývá oslnivou krásou a ni velikostí vzhledem k... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jazz, 10.2.2021  Původně jsem chtěl tuto odrůdu vyskladnit až koncem února.Vzhledem k nastávajícím mrazům a možného poškození jsem ji ochutnal již dnes.První a jediný plod.Na velké závěry je ještě brzo ale je to velice chutná a šťavnatá odrůda se zvláštní květinovou... celý příspěvek > |
 |
Přemrznutí jablek, 10.2.2021  Zdravíčko ovocnáři.Před týdnem jsem při oblevě musel ze sklepa vynést zbývající jablka (čtyři bedýnky) ze sklepa do chaty.Bylo to ještě před předpovědí na mrazy které nás čekají v příštích dnech.Pokud by obleva pokračovala nemusel jsem se do sklepa... celý příspěvek > |
 |
Starcats, 8.2.2021 Zdravíčko.Kouknul jsem zběžně na google.Je to sloupovitá odrůda německého původu z křížení (Bolero x Elstar).Chuťově údajně jako Elstar což by bylo super.Ale buďme při zemi, tvrdí to převážně prodejci.Zadejte si na googlu do vyhledávače "jablon... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 7.2.2021  Pane M.V. o jaké pracnosti mluvíte? Zaštípnout po 30 cm růstu roubovance nebo terminálu odstraněním 4 nebo 5 lístků na terminálním růstovém pupenu je nejaká těžká práce pro zahrádkáře? Otázka dvou minut na stromku jen přijít na to, jak přesně.Však na... celý příspěvek > |
 |
Naroubovat na starou švestku něco jiného?, 6.2.2021 Je to věčná otázka zda přeroubovávat starou švestku či ne.Kamarád si před lety vysadil nové švestky.Po třech letech se ukázalo, že jedna švestka i když roubovaná je pláně.Požádal mě o přeroubování.Na tříletých větvích byla slabá kůra doslova síly... celý příspěvek > |
 |