|
Jabloň Jonathan, 1.10.2022  Jonathan - 2022 - vřetenový zákrsek
Letos na jaře jsem stromek o 1/3 sesadil a narouval ještě jinou odrůdu.Můj problém je skladování Jonathanu a jeho pozdější poruchy plodů během skladování.Nechci se jej zbavit úplně.Pokud vydrží skládku chuť je... celý příspěvek > |
 |
Deliga, 29.9.2022  Deliga - 2022 - Verierova palmeta
Loňské velké chuťové překvapení.Doufám, že potvrdí kvalitu.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
|
 |
Jarka, 29.9.2022  Jarka - 2022 - plody z Verierovy palmety
Nechal jsem jablka loni na stromě o trochu déle a příchuť se dostavila.Vůbec to není špatné jablko.Doufám, že to letos potvrdí.
 |
Jeanne d Arc, 28.9.2022  Jeanne d' Arc - 2022 - dvě malé větvičky v Lucasce
Velmi chutná odrůda která se málo pěstuje.Bohužel není v nabídkách prodejců.Na snímku č.1 je trochu netypicky narostlá.Na snímku č.2 je typický tvat této odrůdy.
Zahradě zdar - Mičurin II... celý příspěvek > |
 |
Banánové zimní, 28.9.2022  Banánové zimní - 2022 - plody z Verierovy palmety
Letos mě zujalo nádherné vybarvení líčka.Můj názor na chuť a konzistenci dužniny není zrovna příznivý.To už jsem tu zmiňoval.Škoda že nechutná jak krásně vypadá.
Zahradě zdar - Mičurin II (470... celý příspěvek > |
 |
Lucasova, 28.9.2022  Lucasova - 2022 - větší zákrsek
Lucaska jako každoročně pěkná násada a kvalitní plody.Vzhledem k deštivému počasí během září byly obavy na výskyt sazovitosti.Naštěstí se napadení nekonalo.Zato vosy se nebývale činily.
Zahradě zdar - Mičurin... celý příspěvek > |
 |
Orion, 27.9.2022 Nálety obaleče jablečného bývají obvykle rozvleklé.Důležité je u obou generací obaleče vystihnout správný termín ošetření.I přes ošetření červivost samozřejmě mám.Není přece účelem škůdce zcela eliminovat (to by člověk postřikovač ze zad nesundal)... celý příspěvek > |
 |
Red Delicious, 26.9.2022  Red Delicious - 2022 - malé vřetýnko
Tato odrůda má už snad desítky mutací.Vsadil jsem kdysi na prvotní odrůdu.
 |
Orion, 26.9.2022 Také jsem pro zajímavost před lety neprovedl postřik proti 2. generaci obaleče.Výsledkem bylo velké napadení obalečem a znehodnocení velké části úrody.Už jsem to nikdy nezopakoval.Držím se doporučení moudrých knížek.Ten pohled na krásné ale červivé... celý příspěvek > |
 |
Orion, 26.9.2022  Orion - 2022 - štíhlé vřeteno
Letos o trochu větší úroda i když brakovitých plodů bylo významné procento.Ale jak píšu každý rok, rozhodující je u této odrůdy chuť a ta je parádní.
 |
|
 |
Crimson crisp, 25.9.2022  Crimson Crisp - 2022 - štíhlé vřeteno
Vyšlechtěna ve výzkumném středisku Rutgers Fruit v roce 1971 USA křížením mezi dvěma výběry šlechtění.Uvádí se dobrá rovnováha mezi cukry a kyselinkou, výborná chuť husté, křupavé a velmi šťavnaté dužniny a... celý příspěvek > |
 |
Elstar, 25.9.2022  Elstar - 2022 - štíhlé vřeteno
Letos se Elstar pochlapil.Pěkná úroda kvalitních plodů.Pro jeho výbornou svěží ovocnou chuť má pevné místo na zahradě.Kvůli jeho kvalitě jsem si pořídil i některé jeho křížence Rubens a Junami.
Zahradě zdar -... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrudu jablone?, 22.9.2022 Děkuji pane 94.165 za potvrzení vývoje plůdků u Golden Delicious.To jsem potřeboval posvětit o pravosti odrůdy.Zda je to z více klonů která tato odrůda má ta konkrétní je vedlejší.Mám zřejmě klon z konickým růstem.Chuť to doufám potvrdí.
Zahradě... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrudu jablone?, 21.9.2022  Před lety jsem vysadil špičák jabloně Amrosia.Později mě prodejce kontaktoval, že se jedná o záměnu ale neví za jakou odrůdu.Před vykopáním špičáku jsem pro zajímavost odebral roub a aplikoval do Jonathanu.Letos popvé zaplodil a jde mi o určení... celý příspěvek > |
 |
SweeTango, 20.9.2022  Plody z první úrody jsou již snědeny.Takže trvanlivost snad vyzkouším příští rok.Je to úžasné jablko.Na pozdně letní až raně podzimní jablko má neuvěřitelné paramatry od chuti, konzistence dužniny až po vysokou šťavnatost.Prostě pecka.
Zahradě... celý příspěvek > |
 |