|
Meruňky 2022-2, 9.8.2022 Ono ty teploty o kterých píšu platí i pro Velkopavlovickou a není to jen můj názor. U nás asi tolik nepršelo praskání tedy žádné a hniloba způsobena kroupama ze začátku, ale hlavně náletem hmyzu (píšu to obecně, abych se nikoho z chovatelů nedotkl) a... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2022-2, 9.8.2022 Vyhodnocení merunkové sklizně roku 2022. Vzhledem k tomu, že mojí nejpozdnější odrůdou je Bergeron, mohu k dnešnímu dni prohlásit moji merunkovou sklizen v Chřibech za ukončenou. Beze sporu to byla nejlepší sklizen mého života, a pochybuju, že někdy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata 2022 I, 9.8.2022 U nás v Chřibech se to zrátní už konečně rozjelo ve větším, konzumovat už jen nestačí a tak jsem se pustil do leča a kečupu. Padlo na to zatím přes 10 kg rajčat. |
 |
Určenie odrody, 9.8.2022 Těm žlutým pokud mají pecku švestkovitého tvaru se říká špendlíky. Dřív byly používány i jako podnože pro ostatní švestky, slivoně a merunky. Jsou dost citlivé na šárku, je z nich výborná marmeláda, ale cukernatosti švestek nedosahují. Děda špendlík... celý příspěvek > |
 |
Učím se roubovat meruňky, 8.8.2022 Dubové opory je potřeba naštípat z větších polen, mají pak delší životnost a místo smrkových latí je trvanlivější modřín. |
 |
Fortune, 8.8.2022 Moje Japonka z USA se ještě nedá jíst ani u plodů na zem červem spadlých. |
 |
Učím se roubovat meruňky, 7.8.2022 Ty dřevěné kůly je lepší upevnit na kovovou kulatinu zaraženou v zemi, pak se výdrž proti uhnití značně prodlouží a není to tak nákladné, jako mít kovovou opěru potřebné výšky na celý stromek. Jo když se vítr má do čeho opřít, není radno nic... celý příspěvek > |
 |
Rajčatům uhnívání vnitřky, 7.8.2022 Tak ono to dělají i některé merunky od pecky nejen hrušky a plísen se po dlouhodobém uskladnění najde i ojediněle u jadřince jablek, ale u rajčat se mi to zatím nestalo, nebo si toho nejsem vědom. Pokud by to byla porucha a ne hniličkovatění, tak... celý příspěvek > |
 |
Rajčatům uhnívání vnitřky, 7.8.2022 Možná už přezráním hniličkovatí tak jako třeba hrušky od jadřince. Pokud není z venkovní strany zjevné poškození, kudy by se mohla hniloba dovnitř dostat. Odrůdu ale neznám. |
 |
Učím se roubovat meruňky, 7.8.2022 Stromečku je mi líto, já dnes znovu podpírám nejen jabloně, ale i švestky, aby se větve při silných větrech nepolámaly i s ovocem. Dnes jsem na vás myslel pane Waltře, tedy na vaše vyprávění o sklizních jablek, když jsem sledoval sklizen meruněk na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Učím se roubovat meruňky, 7.8.2022 Jak už psal pan Walter, šárka se semeny nepřenáší, ale stačí aby vám na rostlinkách sála mšice, která je přenašeč a máte stromek nakažený. Musel by ste pěstovat v izovovaných pěstírnách. Měl jsem krásnou nektarinku Maria Aurelia se jmenovala,... celý příspěvek > |
 |
Semenaření, 7.8.2022 Jo a ještě hlávkový salát jde dobře doma semenit. |
 |
Semenaření, 7.8.2022 Pane SPCH můžete uspořit na vlastní sadbě brambor hlavně když sazíte větší plochy, také na vlastní sadbě česneku, semenech rajčat, paprik a okurek. Jinak je zbytečné se tím zatěžovat. |
 |
Proč na mé zahradě nečervenají rajčata a nekvetou fazole?, 7.8.2022 Já nepěstuju žádné velmi rané odrůdy, ale když vám v době kdy rajčata mají dozrávat hodně prší a nebo stoupne hladina podzemní vody, zrání se oddaluje. Rajčata se mají méně zalévat v tuto dobu. A nemůžu říct, že hnojiva pro plod a květ by dozrávání... celý příspěvek > |
 |
Permasemínka rajčat i další zeleniny, 7.8.2022 To se musíte zeptat těch, kteří ty informace o zlých F1 šíří a nebo je házejí do jednoho koše s geneticky modifikovanými jako je třeba ta kukuřice odolná, která má být z počátku "jedovatá" než zrna dozrají a nehodí se ani pro krmení zvířat na siláže.... celý příspěvek > |
 |