|
Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna, 5.5.2023 Po dobrých zkušenostech se sušením rajčat na slunci snad letos rozjedu solární sušičku postavenou na nejslunečnějším místě pozemku, včetně před rozmary počasí chráněné přípravné místnosti. Doizoloval jsem 2 cm polystyrenem v místech kde byla... celý příspěvek > |
 |
Meruňka vadnoucí listy, 5.5.2023 Jedině systémový přípravek, jak už psal kolega a ořezat musíte to co je potřeba. Ta vašeje starší, já ořezával více než desetiletý Goldrich na přeštěpování a to byste koukal jak ze spících půpenů na kosterních větvích obrazil. A takhle doba po... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Meruňka vadnoucí listy, 5.5.2023 Nevím proč vám nikdo zatím neporadil... Možná kombinace moniliová spála s mrtvičkou. Ostříhat případně ořezat silnější větve až bezpečně do zdravého dřeva, rány zamazat balzámem kromě jednoletých výhonů ty ne a přestříknout přípravkem proti moniliové... celý příspěvek > |
 |
Ruční postřikovač, 5.5.2023 Dobře vymytý rozprašovaš od Sanytolu. Má sice jen 0,5 l, ale stříkal jsem s ním letos asi 50 mladých keříků révy. Nosím ještě jednu třílitrovou butelu od sirupu, ve které mám namíchaný postřik a podle potřeby dolévám. S tímto postříkovačem stříkám... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2023, 4.5.2023 Vidíte pane Petře a pak že je Velkopavlovická překonánou odrůdou v mrazuodolnosti květu... Jsou věci mezi nebem a zemí... Netroufnu si hodnotit, jestli mám násadu stejnou jako vy nebo menší nebo větší, ale vzhledem k tomu že je to celkem velký strom,... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období, 4.5.2023 Není kam kvaltovat pane Waltře, aspon u nás ne s rajčatama. Pamatuju dobu, kdy byly 1. května řekdvičky na konzum z příméno výsebu na záhon a to jsem to nijak nehrotil. Letos je do nich ještě čas. |
 |
Čím mořit mečíky?, 3.5.2023 Dejte vědět jak to dopadlo, v každém případě doporučuju mořit hned po vyrytí před uskladněním nechat dobře vyschnout. |
 |
Raseni merunky nemoc nebo spaleni postrikem?, 3.5.2023 Pokud to není živočišný škůdce a mšice už úřadují také, odřežte to až do zdravé části a zamažte voskem a nebo balzámem a máte klid. |
 |
Kolik stupňů "pod nulou" vydrží květy?, 3.5.2023 Záleží kolik máte místa a jestli najdete školku, která odrůdy které máte vybrané množí na více podnožích a nebo by vám je namnožil na zakázku. Můžeme se tu o tom bavit, ale stejně to vyzkoušení přímo u vás nic nenahradí. Já mám zatím i... celý příspěvek > |
 |
Kolik stupňů "pod nulou" vydrží květy?, 3.5.2023 Odolnost květů je jedna věc, ale v době kdy jsou zmrzlíci už jsou plůdky a to už je zase o něčem jiném. A další věc je aby vám rychle ukončila vetetaci v takové výšce a to je záležitost jak odrůdy tak i hodně podnože. Takže to chce něco vysadit a na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Za jak dlouho po postřiku půdy Roundupem tam mohu vysazovat zeleninu a ovocné stromky?, 3.5.2023 Já na záhonech nestříkam ani roundupem a ani ničím jiným selektivním. Třeba při pěstování různých semenáčů plevel vyleze dříve, přikryju ho na pár dní černou netkanou a je po něm. Rostlinky pak vyrůstají do čistého a bez chemické zátěže. Ve skleníku... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 3.5.2023 Co se týká toho podzimu tak to zůstalo pouze u těch 8 vyrašených a 2 z nich jsou zakrnělé. Ten zbytek který se měl probrat a jsou přirostlé se neprobral. Tak nakonce to není ani 50 na 50. Podařilo se ale celkem pěkně přeštěpování Goldrichu a taky... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období, 3.5.2023 Ale rojení chroustů ani takové chladné a větrné počasí nevadí. |
 |
Nemoc hrušně, 3.5.2023 Také se přikláním k vlnovníkovi. |
 |
Výsev neúspěchy, 3.5.2023 K letošním výsevním neúspěchům mohu, i když se nejedná o zeleninu, asi přiřadit i semenáče hrušní, při tvorbě pravých lístků chytají chlorozu. No co, příští rok to jistí... |
 |