|
Meruňky 2022, 5.5.2022 Abyste to mohl porovnávat, musely by to být cejchované laboratorní teploměry a přesně uložené ve stejných podmínkách. Takhle je to nepřesné měření přesných čísel. Rozdíl 1 - 2 stupňů je u komerčních teploměrů zcela běžný. Problém však nastává, když... celý příspěvek > |
 |
Kdy dát do země brambory?, 5.5.2022 Tak trochu se tu vede diskuse o ničem. Na první májovou noc mají být v zemi, říká se u nás. Jiné to bude v polabí, jiné na horách. Je to dost o zkušenosti pěstitele a o tom, jak se trefí v odhadu počasí. Což v posledních letech jde dost blbě. Jisté... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Choroba rajčat? - bílé listy, 4.5.2022 Zjara častá chyba. Musí se stínit. Vzrostlé rostliny v plném lětě snesou téměř jakýkoliv úpal. |
 |
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne?, 4.5.2022  Takhle vypadá doma vyrobené z vodícího plotového drátu, asi 3 mm. |
 |
Muchovník nerodí, 3.5.2022 Trpělivost přináší rúže(šeříky), někdy i fousy. Často je lepší nerostoucí keř vykopat a zasadit novou silnou sazenici. |
 |
Muchovník nerodí, 1.5.2022 Řešíte zbytečnosti. Něco otrháte, něco ožerou ptáci, zbytek zaschne a opadá. |
 |
Rozkvétání 2022, 30.4.2022  Takhle blbly sakury u nás minulý týden. Mimochodem, začínají se opatrně polehoučku rozvíjet květy broskvoní. |
 |
Pámelník - jak se ho zbavit, 29.4.2022 To nikdo neví, co se stane. Já bych větve u země uřezal a řezy natřel Garlonem. |
 |
Růst rybízu, 26.4.2022 Za mých školních let jsem musel trhat rybíz a angrešt a odvážet do města do výkupu, kteroužto činnost jsem z duše nenáviděl. Když se po letech domek prodal, ze zahrady jsem odvezl keře a přesadil na současnou. Dnes jsem řadu roků v důchodu a keře... celý příspěvek > |
 |
Růst rybízu, 26.4.2022 Já do toho tak trochu hodím vidle. Kdysi jsem sázel sazenice rybízů a podle rady je dal hlouběji. Jenže rostly jako když nerostly. Takže tomu hlubšímu sázení moc nevěřím, leda v nějakých naprosto skvělých podmínkách. To ovšem nutně neznamená, že... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Přesazování ovocných keřů, 26.4.2022 Borůvky potřebují specifický substrát v jámě vyložené fólií. Nevím, jak bude vzrostlá borůvka na přesazení reagovat. Ostatní lze přesadit v podstatě jakkoliv staré. Kdysi jsem přesazoval staré keře rybízů a angreštů naprosto bez problémů. Drobné... celý příspěvek > |
 |
Řezat či neřezat?, 25.4.2022 Nejsme u soudu. Vy tady, básníku, vystupujete za experta. A jako takový byste měl vědět, že na zahradě se toho PŘESNĚ moc dělat nedá. Zastřihnete stromek zcela PŘESNĚ a on si zcela nepřesně vyrazí výhony úplně jinak. |
 |
Jahody v truhlíku, 24.4.2022 10 cm hloubky je poměrně málo. Výpočet není když jedna rostlina potřebuje 20 cm hloubky, dvě musí mít čtyřicet. Zkuste to, uvidíte. |
 |
NPK na brambory, 22.4.2022 Dal bych až začnou vykukovat z růvků, aby se to zbytečně nesplachovalo. |
 |
Srnec a plot a už mě to, 21.4.2022 U nás chodí srnec až do vsi a ožere, co uvidí, růže, kytky, konce větviček, při vytkloukání zničí mladé kmínky. Co není dokonale oplocené, přijde vniveč. PP.
|
 |