|
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 24.8.2022 Pane Petře, na vaši počest připravuju Hanitu s Topgigantem a doslazené Toptaste. Je tam trochu renklod, ale to by nemělo vadit, opravdu jen pár kg, protože se letos opravdu v mém sadě nazadařilo a renklotovice opravdu nebude. Jinak Hanita letos... celý příspěvek > |
 |
Je to myrobalán?, 24.8.2022 Očistěte tu pecku a porovnejte ji s peckou pravé švestky a proporce vám napoví kam zaředit. Zdravím z Chříbů. |
 |
|
 |
Prosím o pomoc s určením odrůdy švestky, 22.8.2022 Pokud vám strom vyhovuje, nechte si ho zaštěpovat a nebo se to naučte, bude to jistota. ;-) Dělám to také tak, to že znáte orůdu ještě neznamená, že vám ji prodají a nepřinesete si něco jiného... |
 |
Jakou mirabelku, 22.8.2022 Bellamiru pěstuju nějaký ten pátek a je hodně citlivá na moniliovou hnilobu plodů. Přitom s úžehem v květu nikdy nejsou problémy. V tuto dobu už má nějakou cukernatost, ale chuti moc nepobrala a letos znovu nedozraje. V aktuálních deštích plody... celý příspěvek > |
 |
Meruňka z pecky, 22.8.2022 Já dnes musel kvůli deštům otrhat broskve ze dvou semenáču, jedna už byla na zemi a totálně zničeká, bělomasá, ale chut nevím, protože druhý plod je ještě hodně tvrdý. Druhý semenáč měl tři broskve váha 110 g, žlutomasá, jednu jsem koštl. Je sladká a... celý příspěvek > |
 |
Blumy - Black Amber & Kuban Delight, 22.8.2022 Black Amber určitě samosprašná není. Dokud jsem ji nezačal opylovat našim myrobalánem, nikdy na ní nic nebylo. V tuto dobu ještě není vůbec zralá u nás v Chřibech. Plody jsou vzhledově atraktivní s hruškovou příchutí, ale za tu dobu co ji pěstuju to... celý příspěvek > |
 |
Vyvýšené záhony ve svahu, 21.8.2022 V tom svahu to máte pomalu na tvorbu teras. Pěkná fuška vyrovnat ten sklon. Až zkrotíte tu stříšku na domečku, bude i deštovka na zalévání. Kdybych svedl všechny naše střechy, mohu mít doma zelinářství... |
 |
Meruňka z pecky, 21.8.2022 Také by mě to zajímalo a doufám, že si pán Zdenekpk ty kvalitní semenáče přerouboval, aby měl jistotu, že v případě úmrtí původního stromu nedojde k zániku jeho šlechtění. Mně se po letošní první ochutnávce podařila jedna merunka. Dvě broskvoně letos... celý příspěvek > |
 |
Učím se roubovat meruňky, 20.8.2022 Cca. před měsícem mně přivezli rouby citrusů z jedné severomoravské oranžérie. Zaočkoval jsem chip buddingem tři lonské semenáče. Vše krásně přirostlo a dvě očka už raší. Očkům ovocných stromů které jsem chipbuddingoval nedávno na zahradě odpadly... celý příspěvek > |
 |
Prodej podnoží, 20.8.2022 Mohu se vás pane Gurecký zeptat na registrační číslo školkaře z rostlinolékařského pasu? Děkuji. |
 |
|
 |
Réva 2022, 19.8.2022 Už to v Chřibech konečně trochu zraje. Právě si pochutnávám na hroznu bílého rezistentu beze jména s muškátovou příchutí a s pevnou slupkou, která je zárukou proti hmyzu. Hrozen vážící 300 g je na první panenskou sklizen pěkný, ale dokážeme i větší. |
 |
Je to myrobalán?, 19.8.2022 Odkopkové Durancie u nás kvetou dřív než odkopkové trnky a mají barvu květů sněhově bílou, zatím co trnky mají květy spíše zabarvené do žluta. Durancií bude určitě více klonů, některé se dají koupit i ve školkách štěpované, ale velikostí plodů teda... celý příspěvek > |
 |
Reliance (-30°C, žádný problém), 19.8.2022 Já jsem začal mít problémy po velké vodě a nebude to jen s borem. Prostě došlo k odplavení živin a běžně popsaným dávkováním pochybuju, že se to vůbec někdy všechno zlepší, když nebudu investovat do mnoha rozborů půdy v každém meziřadí aspon na dvou... celý příspěvek > |
 |
Čačanská lepotica, 18.8.2022 Ještě k Lépoticím, mám v poznámkách, že mají cukernatost 8,9. Někde jsem to před mnoha lety vyhrabal na netu, když nějaký výzkumák hodnotil různé odrůdy. |
 |
Čačanská lepotica, 18.8.2022 Lépotice v sadě nemám, před mnoha lety jsme ji měli v zahradě, ale pak nějak začala chřadnout, chutově byla dobrá. Taky někdy přebytek šel do bečky. Přeju dobrou slivovici. ;-) |
 |