|
Zahradnictví Spomyšl, 3.11.2021  Okolní prodejci mě ničím nezaujali (stále stejná nabídka) tak jsem po letech zkusil e-shop.Zvolil jsem Spomyšl.Před hodinkou mě přišly stromky a byl jsem příjemně překvapen.Místo avizovaných prostokořených špičáků jak mají v podmínkách dodány... celý příspěvek > |
 |
Súkromná degustácia 2019 (p. Buzrla), 3.11.2021 Prvním rokem odebírám odborný dvouměsičník pro vinaře a ovocnáře.Jsou zde vynikající články. Včera mě přišlo páté číslo a na dvoustraně je článek o ovocnářství Buzrla. Jsou tam uváděny nejvydařenější šlechtění p.Buzrly včetně fotografií odrůd.Velmi... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pink Lady, 1.11.2021  Pink Lady (nový klon) - 2021 - štíhlé vřeteno
Včera jsem očesal nový klon abych ho ochránil před následnými deštívými dny.Tvarově je baculatější a větší než základní Pink Lady která je zřejmě trochu pozdnější.Je v poloskleníčku a současně s Fuji... celý příspěvek > |
 |
Pink Lady, 27.10.2021  Zatím průběžný stav Pink Lady.Na snímcích plody nového klonu.Přesný názav neznám.Letošní průběh počasí je mnohem lepší a krásné a prosluněné říjnové dny dávají plodům jak kvalitu tak vybarvení.Zůstananou na stromě jak dovolí počasí.
Zahradě zdar... celý příspěvek > |
 |
Braeburn, 27.10.2021  Braeburn - 2021 - štíhlé vřeteno
Letos se Braeburn moc nevydařil.Po letech málo kvetl.Plody jsou méně vybarvené.Sklizené zejména uvnitř koruny.Ty nejlépe vyvinuté a vybarvené srazila vichříce z minulého týdne ale na košt něco zůstalo.
Zahradě... celý příspěvek > |
 |
Vanesa (šlechtitel p.Buzrla), 24.10.2021 Samozřejmě že dělá.Zasílá svoje šlechtěnce na degustace.Letos v únoru dokonce na degustaci v Holovousích.Umístil se na 3 (Sissi) a 4 (Briliant) místě.Potřebuje si zřejmě ověřit jak obstojí jeho šlechtěnci oproti profesionálním ústavům.Je zjevné, jeho... celý příspěvek > |
 |
Banánové zimní, 23.10.2021  Banánové zimní - 2021 - plody z Verierovy palmety
Málem bych zapoměl na pár plodů původní odrůdy které zbývají na přeroubované palmetě.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Vanesa (šlechtitel p.Buzrla), 23.10.2021 Doktore 236.1 pokládáte otázku a hned podprahově odpovídáte.Přesto odpovím.Více jak 10 000 odrůd na světě mainstream neopravňuje informovat léta pouze o 10 odrůdách stále dokola a doporučovat k výsadbě.Náhodou jsou to odrůdy již léta z jednoho... celý příspěvek > |
 |
Vanesa (šlechtitel p.Buzrla), 22.10.2021 Co s tím tady 44.148.Třeba jen to aby zdejší komunita ovocnářů získala přehled co se děje v českém amaterském šlechtění a zahraničních odrůdách.Ovocnařina jádrovin je mnohem bohatší než stále protěžovaná mainstreamová propaganda vyvoleného šlechtění... celý příspěvek > |
 |
Jazz, 21.10.2021  Jazz - 2021 - štíhlé vřeteno
Druhá sklizeň nádherných plodů.Pastva pro oči.Stejně jako u Vanesy jsem nechtěl riskovat opad před dnešní vichřicí a raději jsem je sklidil.Chtěl jsem je tam nechat ještě týden ale šli ochotně od plodonošů.Těším se na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vanesa (šlechtitel p.Buzrla), 21.10.2021  Letos se mě urodily první dva plody na tříletém roubu.Přežilo jedno a před dnešní vichřicí jsem jej raději včera sklidil. Je trochu zdeformované.Usmislelo si růst v paroží dvou větví.Dobu sklizně zatím jenom zkouším dle rodičovstva.A tam je další... celý příspěvek > |
 |
Melrose, 17.10.2021  Melrose - 2021 - volně rostoucí skoro čtvrtkmen
Stromek v přílohách má neučesaný vzhled. Roste dosti neuspořádaně a na jaře jsem snížil horní část korunky pro naroubování odrůdy Esopus Spitzenburg který má údajně také neurovnaný růst.Plody má... celý příspěvek > |
 |
Beni Shogun, 17.10.2021  Beni Shogun - 2021 - štíhlé vřeteno
Stromek jsem očesal včera.I při syrové ochutnávce byla chuť fantastická.Letos plody velmi vydařené co do velikosti, vybarvení a chuti.Plodnost během let vysoká.Mám jej na podnoži M9.Vykazuje silnější růst.Na... celý příspěvek > |
 |
Beni Shogun, 13.10.2021 Doba sklizně záleží na lokalitě pěstování.Vaše podmínky neznám a pokud spadl zdravý plod a vzhledem počtu plodů je dobré sklidit.Vlastnost Beni Shogun se ochotně pouštět jsem také zaznamenal a možná jsem klidil v minulých letech trochu... celý příspěvek > |
 |
Spencer, 11.10.2021  Spencer - 2021 - štíhlé vřeteno
Cením si jeho pravidelné plodnosti nemluvě o slušné skladovatelnosti a příjemné výborné chuti.Brouzdám na internetu o nabídkách jabloní a nikde ji nenabízejí.Musím nějak pro výsadbu sehnat dvě jabloně.Něco už mám v... celý příspěvek > |
 |