|
Spravny rez broskyne - 2 poschodia, 14.3.2022  Moc bych nedoporučoval ponechat všechny tři horní rozvětvení (modrá) jako základ korunky.Dvě větve vyrůstají výškově na terminálu ze stejného místa (šráky).Na detailu korunky jsem se pokusil naznačit řešení (červený řez) horního rozvětvení.Spodní... celý příspěvek > |
 |
Rez štíhlej hrušky, 7.3.2022 Kolega zde uveřejnil obrázek kde se zářez dělá.Je to asi 1 cm nad pupenem který chceme použít.Při zářezu nestačí naříznout kůru.Je nutné proříznout i kambium pod kůrou až na dřevo.Pod mírným úhlem provádím řez až na dřevo.Druhým řezem provedu řez pod... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rez štíhlej hrušky, 6.3.2022  Řeším letos stejný problém.Kamoš mě sehnal Admirála od maloškolkaře.Buhužel dovezl přesně to co máte na snímcích.Řešit budu následovně viz.příloha.Pokud stromek málo rozvětvuje ponechám obě již narostlé kosterní větve.Jinak se po jejich úplném... celý příspěvek > |
 |
Jahody - nové skusenosti, 27.2.2022  Odrůdy nechci řešit.Jenom námět na zachování čistých plodů aby neležely v bahně.Před lety jsem zde dával snímky na podložení jahodových trsů PET lahvemi viz.příloha.Po těch letech jsou nové zkušenosti.V příloze jsou většinou 1,5 litrové... celý příspěvek > |
 |
Máme holé ruce?, 14.2.2022 Mospilan byl v hledáčku jako náhrada za Integro.Teď jsem byl na stránkách eagri-SRS a s hrůzou jsem zjistil, jeho prodej a registrace končí 30.4 2022 a vypadá to definitivně.Co vlastně budu používat je ve hvězdách, jestli něco účinného vůbec bude.Na... celý příspěvek > |
 |
Máme holé ruce?, 14.2.2022 Hrají s námi ti vyvolení pěknou habaďuru. Samá změna a vždy k horšímu.Syllit jsem si stačil pořídit loni na čtyří roky.Nejvíce mě trápí konec přípravku Integro.Selektivní pro použití proti obaleči jablečnému.Používám na 1.generaci.Parádně pokryje i... celý příspěvek > |
 |
Jabloně do 465 m.n.m, 8.2.2022 K dotazu na náchylnosti odrůd Mantet a Jonagold.Uvádí se v literatuře náchylnost na strupovitost.U Mantetu je to tak trochu jedno.Není to odrůda na dlouhodobé skladování a nějaký stroupek nevadí.Jonagold nemohu posoudit.Provádím ošetření proti... celý příspěvek > |
 |
Vhodný střih hrušně, 2.2.2022 Pane tazateli s podnoží již nic nenaděláte.Priorita je udělat z toho stromek.Právě že musíte odstranit vše co je pod horním rozvětvením.Odstraníte přbytečné nepotřebné dřevo.Ponechané bude mít lepší výživu pro růst. Dosáhnete převahy kořenového... celý příspěvek > |
 |
Červený angrešt, 2.2.2022  Kouknul jsem na Discus na stránky SRS. 1-Je podezření na vznik rakoviny.2-Je tam výstražný symbol na dýchací cesty.Jak píše pan Walter, ochrana dýchacích cest toto riziko eliminuje.Při aplikaci insekticidů či fungicidů vždy používám ochranu dýchacích... celý příspěvek > |
 |
Červený angrešt, 2.2.2022 K americkému padlí angreštů ještě pár poznámek.Prevence - vdušný keř nebo korunku stromu lze udělat střihem.Bezplevelná půda nebo udržovaný trávník omezující vzdušnou vlhkost pod stromky.Pro citlivější odrůdy to však mnohdy nestačí.Průběh počasí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vhodný střih hrušně, 31.1.2022 Jestli tomu dobře rozumím v takovém stavu jste již stromek koupil.První řez zřejmě chcete provést nyní.Původně to měl být zákrsek.Neprodal se a prodejce provedl toto zvěrstvo a dle zakrslých větví v horní části už později ani nestříhal.Nyní tedy máte... celý příspěvek > |
 |
Červený angrešt, 30.1.2022 Jak píšete pánové Invicta je tak akorát pro slepice a možná na zavaření.Prostě jenom hmota.Po druhé úrodě šla pryč.Vsázím na klasiku ale ta je bohužel těžko k dostání.Stačí mě tři angrešty.Dva zelené a jeden červený.Jak jsem naznačil je problém... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 29.1.2022  V mých začátcích a mým učitelem byla publikace viz.příloha.Tam jsem vše vyčetl a začal praktikovat včetně roubování.Stále je nadčasová.V pravěku mojí ovocnařiny jsem praktikoval pouze roubování za kůru u švagra.Později jsem začal množít stromky na... celý příspěvek > |
 |
Jazz, 25.1.2022  Loni jsem tuto odrůdu z jediného plodu hodnotil kladně i když jsem přece jenom čekal trochu více.Dnes již vím, bylo to způsobeno nepříznivým počasím roku 2020 (málo slunce a mnoho deště).Loňská úroda s normálmím průběhem je mnohem lepší s vynikající... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 21.1.2022 Přesně jak píšete pane 81.144.Také jsem si se zájmem přečetl základy pro roubování a očkování.Ne nadarmo se říká.Opakování matka moudrosti.Rouby oba již máme a nelze nic jiného, než si přát jejich úspěšné ujmutí.
Tvůrčí ovocnařině zdar - Mičurin... celý příspěvek > |
 |