|
Cegledi Bíbor (Karmínová), 5.4.2023 Cegledi Bíbor kvete až po Bergeronu.Bergeron zmrzl v plném větu přesně před týdnem (-6°C).Cegledi Bíber, začínají se otvírat první květy.Dnes -4°C, vizuálně O.K.,ale do zmrzlých je ještě hódně daleko. |
 |
Asimina - indiánský banán - Maďoul, 2.4.2023 Těžko říct takhle od boku, ale hnojením to nebude.Asimina je specifická rostlina, tudíž s ní musíme zacházet trochu jinak než z běžnými ovocnými stromy.V žádném případě se nesmí poškodit ztlustlý kořen, jinak rostlina uhnije.Nesnáší těké půdy a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Asimina - indiánský banán - Maďoul, 2.4.2023 Jen jsem napsal svůj názor.Ono je jedno jestli dužinu vyškrábnete lžičkou nebo propasírujete, pořád platí, že je zapotřebí odstranit jedovatá semena a slupku. |
 |
Mráz ve vegetačním období, 2.4.2023 Pro použití fungicidů je teplota při aplikaci celkem důležitá, uvádí se min15°C.Při teplotách pod 10°C se účinnost postřiku snižuje.Samozřejmě proti moniliové spále je rozhodně lepší stříknout i pod 10°C než riskovat odumření celého stromu. |
 |
Asimina - indiánský banán - Maďoul, 2.4.2023 "Muďoul"Asimina triloba-celá rostlina včetně slupky a semen je jedovatá.Jedlá je pouze dužina.Vyškrábávat oplodí v takovém množství aby toho bylo na nějaké rozumné množství kvasu by byla zdlouhavá práce s nejistým výsledkem.Cukernatost Asiminy je pro... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2023, 1.4.2023 Tady prší minimálně, sem tam nějaká přeháňka.Situaci vyhodnotím podle Aladina a radaru, takže mám od 14 do 20 hod. okno bez přeháněk (11-12°C). |
 |
Mráz ve vegetačním období, 1.4.2023 Rané broskve jsem vyřadil, Haveny,F.M.3 a O.Henry by to příští týden měly zvládnout.Co bude dál je ve hvězdách.Vloni bylo snad 5 nebo 6 mrazových vln -5 až -6°C a nakonec nějakým zázrakem z toho spáleniště časem vykukly i nějaké meruňky.Broskve tady... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2023, 1.4.2023 Jelikož se má provádět druhý postřik po odkvětu idealně když je nad 10°C, tak dnes je ten den D.Navíc nemusím vymýšlet nějaké protimrazové koktejlíky. |
 |
Mráz ve vegetačním období, 30.3.2023 Určitě další postřik Championem neplánuju, neměl by žádný smysl když už jsou květy K.O.Pokud Vám ještě květy nezmrzly a nebyly ošetřeny Championem, pak by postřik smysl měl.Ideální je ošetřovat dva dny před příchodem mrazů a při teplotě nad 10°C.Pak... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období, 29.3.2023 Marná snaha -6°C, ani Champiom nepomohl.Byla to taková "rána z milosti" jelikož většina květních pupenů šla do kytek už v polovině února. Vánoční obleva se protáhla do poloviny ledna, teploty šplhaly až k 19.°C a jednoho krásného únorového dne... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 26.3.2023 Včera jsem do rozkvetlých meruní prsknul směsku Horizon a Champion (20 gramů na 10 litrů vody).Předpověď na útery a středu je -3 a -4°C.Pokud teploty nepůjdou ještě níž měly by to květy prozatím zvládnut. |
 |
Jakou odrůdu nektarinky, 22.3.2023 Podnož prunus Mandschurica (meruňka Mandžuská) je ve své domovině až 40 metrový strom, takže o slabě rostoucí stromeček opravdu nepůjde.Manžuská roste ve středně těžkých půdách velmí bujně (cca o 30% silněji než GF 677). |
 |
Cegledi Bíbor (Karmínová), 22.3.2023 Zatím není co hodnotit.Květní pupeny se nevysypaly jako u většiny odrůd, jenže ještě příjdou jarní mrazy. |
 |
Pozdní odrůdy meruněk, 21.3.2023 Důležitější je kdy bude "Fardao" zrát .Mi kvete na Valašsku velmi pozdní Kech-Psar která dozrává až na přelomu října a listopadu. |
 |
Skodca na broskyni, 14.3.2023 Není to žádný škůdce, nýbrž některá z hub vyskytujicích se na odumřelém dřevě.Broskvoni už není pomoci, vysaďte novou a řezné rány zamažte tmelem. |
 |