|
Koľko stromov je potrebných na 200 l kvasu, 6.2.2022 Záleží na podmínkách v daném roce (jarní mrazy, tlak chorob atd.).Velkopavlovická (Maďarská) na myrobalánu nebo meruňkovém semenáči, za ideálních podmínek postačí na 200l kvasu jeden strom v plné plodnosti.U slivoní je to podobné Durancie a Domácí... celý příspěvek > |
 |
Jakým směrem se bude ubírat šlechtění švestek a pološvestek?, 21.1.2022  Novošlechtění mě už taky nezajímá.To co mi nepochcípalo na bakteriozy a moniliovou spálu jsem vykopal a sázím opět staletími ověřené klony pravých švestek.Různé křížence a klony Vlašek (Bosenské, Císařovnu Balkánu, Felsinu.Letos se mi podařilo sehnat... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mladé broskvoně - fleky na letorostech, 20.11.2021 Dnes byly ideální podmínky pro podzimní postřik Championem bezvětří 11°C.Odpoledne jsem ošetřil všechny ovocnany na zahradě koncentrací 40 gramů na 10 litrů vody. |
 |
Jakou pozdni broskvon?, 1.11.2021 Moniliová spála spálí nejen květy, ale i větve.V horším případě uschne celý strom.Pozdní broskev bych zvolil taky Suncrest nebo ve stejnou dobu zrající Symphonii (konec srpna začátek září).Výborná je i zářijová O Henry. |
 |
Kech Psar (Oktoberskaja), 26.10.2021 Meruňky jsou malé kolem 30.gramů, dužina pevná středně šťavnatá, kořenité chuti (chutná jako Kuresia),aromatická s vysokým obsahem cukru (23 Brix) a minimem kyselin, takže do kvasu je podle mě ideální.Geronimo |
 |
Kech Psar (Oktoberskaja), 25.10.2021  "Dušičková"meruňka Kech psar začíná pomalu dozrávat, mít vlastní a čerstvé meruňky po švestkách je až neuvěřitelné. |
 |
Švestky 2021, 23.10.2021  Dnes jsem obral poslední švestky.Sezonu hodnotím jako vemi dobrou, v sudech mám 700l domácích švestek a 350l Durancií. |
 |
Vhodné slivoně na Valašsko, 20.10.2021 Toptaste se na Valašsku moc nelíbí, všech 6 stromů jsem postupně vykácel, silně trpěly rakovinou dřeva a moniliovou spálou i přes chemickou ochranu uschly (nejen u mě).Slivovice ze samotných Toptastů taky není žádný zázrak, pokud se smísí s... celý příspěvek > |
 |
Švestky 2021, 17.10.2021  Trnkobraní stále pokračuje, dnes jsem sklidil poslední Durancie a část Domácí velkoplodé.Plody se odpařením části vody začínají od stopky scvrkávat a tím se zvýrazní aroma a chuť.Zároveň se zvýši cukernatost, Durancie 32 Brix a víc, Domácí 29 Brix. |
 |
Švestky 2021, 16.10.2021  Tady na Valašsku nadprůměrně teplé, suché září a říjen nejenže smázly tří týdení opožděné kvetení, ale i pozdní odrůdy dozrály do standartní kvality.Taková Presenta tady dozrává bez problému každoročně, letos překvapila nejen vysokou cukernatosti ale... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kech Psar (Oktoberskaja), 16.10.2021  Příští týden by mohly dozrát poslední letošní meruňky odrůdy Kech Psar."Říjnová" meruňka pochází z horských oblastí střední Asie, plody těchto divoce rostoucích meruněk jsou malé (velikosti Leskory),kořenité chuti s vysokým obsahem cukru. |
 |
Švestky 2021, 14.10.2021 Švestková sezona se pomalu blíží ke konci, ještě stále jsou k mání vynikající Domácí, Durancie,Anna Spath, Jofela výborná je i Presenta.Dušičkovou nemám, jako náhrada za ní je místní semenáč "Medovka" kříženec Beskydské a Durancie postupně začíná... celý příspěvek > |
 |
Temano, 30.9.2021 Temano mám na nějakém polském myrobalánu "Alyca" nebo tak nějak.Stromek přišel v prvotřídní kvalitě, bohatě rozvětvený s kompaktním kořenovým balem.Květy se tvoří hned u báze kmene, nechal jsem ze zvědavosti 10 květů, zbytek jsem odstranil.Z praxe... celý příspěvek > |
 |
Těchobuzická, 28.9.2021 Těchobuzickou jsem před lety zrušil, byla to taková divná slivoň (kočkopes) ani švestka ani ryngle.Po deštích ještě v nezralém stavu plody popraskaly a shnily, když náhodou nějaký ten plod dozrál byl jen fádně sladký. |
 |
Jofela, 28.9.2021 Prostě je švestkově aromatičtějí, chuti se blíži pravým švestkám.Topfive a Toptaste bych zařadil až za Haromu na třetí a čtvrté místo. |
 |