|
Čo s hruškou?, 27.7.2018 Těžká rada. Větve se letos lámou jak na běžícím pásu, hrušně mají tvrdé, ale křehké dřevo. Já bych udělal to co radí dr. Hlavatý:
Jestli jsou tvrdé plody na chuť sladké, tak po utržení změknou a budou se dát jíst. Samozřejmě nedosáhnou... celý příspěvek > |
 |
Šárka na listoch?, 27.7.2018 Vykopání nic neřeší. Vysadíte-li jinou slivoň, brzy onemocní taky. Lepotica je slušně tolerantní, bude plodit i se šarkou. |
 |
|
 |
Kvalitní letní jabloň, 27.7.2018 Boli by fotky State Fair?
Budou, ale v této době ještě nejsou. S Krasavou se v konzumaci téměř nekryjí. |
 |
Kam mizí holovouské šlechtění, 26.7.2018 Máte asi pravdu, když bylo pár odrůd stačily se prosadit samy. Podobně jako pár zpěváků generace Matušky a Neckáře to mělo snazší než ti dnešní.
Snaha nazávat jména podle rodičů (Mioder = Mio x Darja, Mivibe = Mio x Vista Bella) je... celý příspěvek > |
 |
Kvalitní letní jabloň, 23.7.2018  Krasava je letní jablko, které v době své zralosti těžko hledá konkurenci. Plody jsou velké, pěkně vybarvené, chuť na úrovni, odolávají strupovitosti a vykazují i slušnou délku konzumní zralosti. Jindy časté postižení monilií je letos i bez chemie... celý příspěvek > |
 |
Kam mizí holovouské šlechtění, 23.7.2018 Šlechtitelům neleží na srdci blaho zahrádkářů. Cílem jejich snažení je jejich vlastní profit. Je to zcela normální a logické. Spočítali si, že když budou prodávat za pár korun očka amatérům a oni si vyrobí vlastní sadbu, klesne poptávka od... celý příspěvek > |
 |
Kam mizí holovouské šlechtění, 23.7.2018 Rouby z Holovous zřejmě nebudou poskytovány a z genové banky tamtéž také ne (letošní zkušenost).Komu to asi nahrává?
Položme si otázky:
Kdo ty rouby dříve poskytoval? Přece šlechtitelé z Holovous! Aspoň já si je na jejich stránkách... celý příspěvek > |
 |
Ploché broskve, 23.7.2018 Nevíte někdo, jak se ploché broskve sklízejí? Rostou přisedlé k větvičce a když se utrhnou, vytrhne se i část slupky. Při otočení plodem se rozmáčkne plod o tu přisedlou větvičku. Jedinou možností je vsunout úzké nůžky pod plod a kratičkou stopku... celý příspěvek > |
 |
Italia giant, 23.7.2018 Mám tři italské slivoně - Italia IX, Italia X a Italia Giant. Letos druhá úroda. Všechny jsou v tuto dobu modré, takže dozrát by mohly každoročně. Plody jsou velikosti větších topů, chuť letos teprv posoudím, loni to byly trochu lepší... celý příspěvek > |
 |
Výroba šťávy nebo sirupu na odšťavňovacím hrnci, 23.7.2018 To je úplně jedno. Parním hrncem můžete odšťavnit ovoce zcela bez cukru i s libovolným množstvím cukru až do poměru 1:1. Záleží na tom, co chcete vyrobit. Jestli sirup nebo šťávu na pití.
Místo starého hliníkového hrnce z NDR (už roky... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Broskev mezi Redhaven a Cresthaven, 23.7.2018 Cresthaven som mal možnosť ochutnať.... Mňa v chuti nenadchol
Mně taky jiné broskve chutnají víc. Cresthaven používám hlavně na kompot, z pěstovaných odrůd (clingy nevedu) mi přijde nejvhodnější. |
 |
Jak vypěstovat podnož jabloně?, 23.7.2018 já mám zkušenost, že na nezakořeněných podnožích se mi rouby špatně ujímají
Já taky, ale pan 3.206 zamýšlel naočkovat pruty v matečnici a až po ujmutí oček výhony přesadit. Já to tak nedělám, ale jistou logiku to má. |
 |
Zlomená větev - do kolika dnů, 23.7.2018 Nezáleží na dnech od zlomení, ale na velikosti zachovalé nezlomené části. |
 |
Brouk žeroucí brambory, 22.7.2018 Brouk? Není to spíš mravenec? |
 |
Lze zavařovat broskve i s peckami?, 21.7.2018 Samozřejmě to jde. Jedovaté nebudou. Otázkou je, jestli je kompotování ideální způsob zpracování takovýchto plodů |
 |