|
Onemocnění švestky, 19.9.2021  Slivoně nejčastěji napadají rez švestková (Transchelia pruni-spinosae) a rez trnková (Transchelia dicolor).Na líci listů za deštivého počasí (červenec a srpen) se začnou objevovat zelenožluté až žluté drobné skvrny (první obrázek spodní listy).Na... celý příspěvek > |
 |
Tuleu Gras, 16.9.2021 Tuleu Gras nemám, ale co jsem zjišťoval tak je to jedna z nejstarších evropských odrůd patřící do sortotypu Domácí (Bysrické).Rozdíl je jen v tom, že je cizosprašná, zraje cca o týden dřív a snad je o něco odolnější šarce. |
 |
|
 |
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 16.9.2021 Přésně tak Petře, dost bylo napodobenin .Tolar z Polska jsem si dovezl už zašarkovaný, po čase se zmátořil a začíná plodit "normální" švestičky.Do nejlepších klonů Domácích mu schází trošku aromatičnosti, ale jinak jsem s ním spokojen. |
 |
Broskvoň O´Henry, 16.9.2021 Někde jsem četl, že Ó Henry je nejkvalitnější odrůda broskví.Letos bez houbových chorob a bez hmyzáků jsou broskvičky menší ale chuťově naprosto dokonalé srovnatelné s Elegant Lady. |
 |
Švestky 2021, 14.9.2021 Letos nejkvalitnější švestkou je u mě Bystrická zlatka (Bystrická x Špendlík žlutý).Tradičně výborná je Bystrická muškátová a letos i první úroda Debrecínské muškátové a Hamanovy. |
 |
Onemocnění švestky, 14.9.2021 Rez švestková nebo rez trnková. |
 |
Valjevka, 11.9.2021 Poslední roky se to scvrkávání švestek objevuje pravidelně, ať už prší nebo je sucho.Příčítal bych to některé z houbových chorob strupovitost, suchá skvrnitost listů peckovin, monílie nebo kombinace všech tří.Někde o tom psal dr.Vysloužil, chorobu... celý příspěvek > |
 |
J. H. Hale, 8.9.2021 Moje J.H.Hale má květy miskovité a zrát bude příští týden + - s Ó Henry. |
 |
Elegant Lady, 3.9.2021  Ani lijáky z kraje týdne broskvovou královnu nijak neohrozily.Dnes jsem obral poslední broskve, jak se říká to nejlepší nakonec prostě nepopsatelná delikatesa. |
 |
Nada, 3.9.2021  Nada vyšlechtěná v srbském Čačaku pokřížením odrůd Stanley x Scoldus (Skolduš),uznána byla v roce 2012. Švestky to jsou nádherné, středně velké, chuťově nenadchne ani neurazí, takový "Stanlejovský" průměr. |
 |
|
 |
Meruňky 2021, 30.8.2021 Vynoslivyj mám teprve druhým rokem, zatím neplodila.Rakovského šarku měla, byla citlivá na bakteriózy, plody nějak zvlášť nepraskaly a nehnily.Chuťově se vyrovnala Velkopavlovické a na mráz byla odolnější.Měl jsem jí na broskvovém semenáči GF... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2021, 29.8.2021  Poslední košík Farbaly ukončil letošní meruňkovou sezónu. |
 |
Řez broskve, 29.8.2021 Mají hlad "po slunci",stromky jsou zastíněné vysokými stromy v sousedství. U 1-2 letých broskvoní se letní řez neprovádí, pouze e v druhé polovině srpna mohou zaštipnout konce letorostů pro lepší vyzrávání rostliných pletiv.Výchovný řez se provede až... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Rakovského, 22.8.2021 Na mladých stromcích je normální, že plody dozrávájí později.Zbarvení i chuť taky zatím nemusí nic napovědět.Je to tak 50;50,možná i víc. |
 |
Flamingo, 22.8.2021 Líbí se mi vaše zarputilost,měl jsem dva stromky Flaminga cca 15let a podobně jako u dr.Vysloužila na mé zahradě pro ní už není místo, narozdíl od Redhavenu.Prostě Flamingo má větší nároky než plastický Redhaven a né v každé střední poloze se mu bude... celý příspěvek > |
 |