|
Jablon - akú 1,5 m od plota, 28.9.2021  Přečtěte si článek ještě jednou.Nikde neuvádím že má vřetena pěstovat na MM106.Píšu, vše záleží na kvalitě půdy a volby vhodné podnože pro konkrétní podmínky a vzrůstnosti odrůdy.Co je na tom nezodpovědné.To by měl pěstitel znát před výsadbou.Jenom... celý příspěvek > |
 |
Jablon - akú 1,5 m od plota, 28.9.2021 Nevím, proč by neukočíroval štíhlé vřeteno na MM106.Nevím jaké má zkušenosti tazatel ale jde to v pohodě.Je nutno se vyvarovat výsadby triploidů na středně vzrůstných podnožích.Při volbě podnože záleží na kvalitě půdy a vzrůstnosti ušlechtilé... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jeanne d' Arc, 28.9.2021  Jeanne d' Arc - 2021 - dvě malé větvičky v Lucasce
Letos slušná květní násada.Bohužel během vegetace více jak polovina padla za oběť hmyzákům.Hlavně v září.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
Omlouvám se, že opětovně zakládám toto vlákno.V... celý příspěvek > |
 |
Beforest, 28.9.2021  Beforest - 2021 - štíhlé vřeteno
Jako každý druhý rok odrůda pěkně zaplodila.Vzhledem k její alternaci jsem vřeteno sesadil nejméně o 1/3 produkční plochy a na terminál narouboval odrůdu Ghiva.Je škoda aby zdravý stromek jeden rok zahálel.Žádné... celý příspěvek > |
 |
Charneuská (Fondante de Charneu), 24.9.2021  Charneuská - 2021 - dvě větvičky v pronájmu Lucasky.
Každý druhý rok mě slabě alternuje.Letos je to však dost bída.Větší starosti mě však dělají zimní hrušky.Padají jak už dlouho nepamatuju.Některé jsou poškozené hmyzem ale mnohé padají zcela... celý příspěvek > |
 |
Holiday, 23.9.2021  Holiday - 2021 - Verierova palmeta
Letos pěkná úroda na dvou vertikálách palmety.Velmi dobře obrůstá plodonoši.Přímo stvořená na přísnější tvary.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Lobo, 22.9.2021  Lobo - 2021 - štíhlé vřeteno + Verierova palmeta
Spolehlivě plodící s vynikající chutí opět nezklamala.
 |
Honeycrisp, 21.9.2021 Chuť jsem ještě neporovnával.Nechám je ve sklepě trochu odležet.Rouby jsem dostal ze spolehlivého zdroje s prostým označením Honeycrisp.Netušil jsem že může jít o barevnou mutaci.Zabrousil jsem na zahraniční stránky a celočervené mutace opravdu... celý příspěvek > |
 |
Honeycrisp, 20.9.2021  Honeycrisp - 2021 - štíhlé vřeteno + rouby na zákrsku
Sklidil jsem plody společně s Bohemií jako nultý sklizňový termín od kterého se budou odvíjet příští sklizně.Plody šly ochotně od plodonošů a jadérka byla hnědá.Ve sklizňové zralosti jsem... celý příspěvek > |
 |
Bohemia nepřekonaná, 19.9.2021  Přikládám stručný manuál který jsem kdysi na požádání udělal.Termíny ošetření a aktuálně povolené přípravky si musíte přizpůsobit vaší poloze.Já provádím ještě ve stadiu zelené špičky ošetření Syllitem a na druhou vlnu obaleče Madex.Dbejte při mix... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bohemia nepřekonaná, 19.9.2021  Bohemia - 2021 - volný zákrsek
Stromek vypadá rozcuchaně ale to je způsobeno klackovitým typem růstu této odrůdy a letos hlavně také odebráním dřeva v horní části stromku pro účely roubování.Rubelit se chytil ale holovouský Benet stromek... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Mio, 18.9.2021 První úrodu Mio hodnotím chuťově jako dobrou.Pro překlenutí konzumní mezery si ji ponechám.Začal jsem po odležení konzumovat Mollies Delicious a to je úplně jiná liga.
 |
Verierova palmeta - pokus Harlekýn, 18.9.2021  Zdravíčko ovocnáři.Letošní podoba palmety Harlekýn.Na malém účku již převládá odrůda Jarka nad původní odrůdou.Na velkém účku již začala plodit odrůda Deliga.Zatím však převažuje původní Banánové zimní.Vnější vertikály odrůdy Angold opět bez... celý příspěvek > |
 |
Akane - perla podzimu, 13.9.2021  Akane - 2021 - štíhlé vřeteno
Jenom připomenu.Odrůda má přirozenou (polní) zvýšenou odolnost proti strupovitosti.Jak jsem se v posledních letech přesvědčil je vhodné řešit preventivní ošetření na hořkou pihovatost Ca přípravky.Letos 4... celý příspěvek > |
 |
Určení hrušně, 10.9.2021 Klidně by to dle tvaru a líčka Charneuská mohla být.Dalším znakem této hrušně je dlouhá a tenká stopka a husté olistění menšími listy.Podzimní odrůda kterou sklízím v 1/2 září.Ve skládce dozrává v první dekádě října a vydrží asi do 1/2 listopadu dle... celý příspěvek > |
 |