|
Učím se roubovat meruňky, 30.7.2022 Pane Walter vidím, že jste vsadil na štíhlá vřetena a málo vzrůstné podnože.Svoji produkci zákládáte zřejmě na pestrosti odrůd a kvalitě plodů nad zbytečnou nadprodukcí.Nemohu se nezeptat.Vaše vřetena jsou opravdu velmi štíhlá (po jarním... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 29.7.2022  Dnešní výsledek postupného česání odrůdy Mantet.Je zjevné výraznější vybarvení jablíček.Zůstala asi třetina jablek na stromě.V této době jsem ve většině let teprve čekal na vyzrání.Letos vzhledem teplotním poměrům pomalu končím.Je to kvapík.Chuť je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mantet, 25.7.2022 Pozdrav do Chřibů.Není třeba rozdělit Madex na menší dávky.I v mrazáku zůstává konzistence přípravku tekutá.Nechám asi 15 minut odrazit, protřepu a odliju požadované množství pro aplikaci do ampulky kterou mám z dřívější doby a 100 ml lahvičku s... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 25.7.2022 Pane 81.144 Madex používám snad 10 nebo 12 let.Má srovnatelnou účinnost jako klasické insekticidy.Používám na 2.generaci obaleče ve dvou ošetřeních v rozmezí 7÷10 dnů dle počasí.Postřik je náchylný na sluneční svit a při ošetření je dobré část... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 25.7.2022 Pár už mě jich také spadlo ale červivostí to nebylo.Byla zdravá.Jiné však byly poškozeny ptactvem.Při letmé prohlídce jsem červivost nezaznamenal.Ošetření proti 2.generaci plánuji začátkem srpna.Používám Madex kde je ochranná lhůta nula.Tudíž bez... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 25.7.2022  Mantet - 2022 - štíhlé vřeteno
Tak brzo jsem Manet ještě nesklízel.Plody jsou zatím neatraktivní což přisuzuji nynějším tropickým teplotám a teplým nocím coč brutálně urychluje zrání na úkor vybarvení.Naštěstí má tato odrůda postupné... celý příspěvek > |
 |
Letos vysazená jabloň - co jí je?, 25.7.2022  Váš problém může vězet použitím neselektivního insekticidu buď Vámi což neuvádíte a nebo již ve školce před prodejem viz.příloha
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Roubování na pařízek, 17.7.2022  Jak jsem přislíbil uvádím průběžný stav robouvance - snímek č.5.Foto trochu klame.Výška je asi zatím 40 cm.Doufám, že druhá míza dodá ještě 30 cm abych mohl špičák použít na založení korunky.Snad se to povede.
 |
Kedy odstrániť pásku?, 17.7.2022  Včera při hlavním letním řezu a současně prováděné dobírce plůdku co jsem přehlédl při probírce a bohužel i odstraňování nejhůře poškozených plůdků po krupobití jsem také sundal roubovací pásky z letošního roubování.Srůsty po kopulaci jsem nijak... celý příspěvek > |
 |
QTee, 17.7.2022  Narouboval jsem na jednu větev Lucasky odrůdu QTee.Letos první 4 plody.Jsem zvědav jak bude chutnat.Reference jsou velmi slibné.Sice je do sklizně ještě asi 5 týdnů ale zaujalo mě již nyní její nádherné vybarvení líčka a tak se podělím o tento... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rouby jabloně, 28.6.2022  To se mě ještě nepoštěstilo mít vzorek na ročním roubu.I když letos se málem zadařilo.V r.2020 jsem narouboval na podnožový letorost odrůdu Wellant a narostlý špičák (viz.příloha) přesadil na stanoviště.Loni proběhlo rozvětvení a letos se objevil... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 26.6.2022  Pane 227.97 ještě dva snímky letošního tvarování roubů odrůdy Ribinette rosso kdy vyrašily všechny pupeny roubů.Je to olistěné a trochu nepřehledné přesto věřím že názorné.To je jak u lidí.Proutek se musí ohýbat dokud je mladý.
Zahradě zdar -... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 26.6.2022 Doktore 236.1 dodal bych, že patřím také mezi realisty a opravdu nemám rád protlačování a idealizaci Admirála bez ohledu jaké to má pěstitelské dopady na méně zkušené zahrádkáře.Pro mnohé to musí být velmi kruté.
Zahradě zdar - Mičurin II (470... celý příspěvek > |
 |
Kedy odstrániť pásku?, 26.6.2022 Ještě roubovací pásky ponechávám i když některé rouby krásně zesilují a přirůstají.Začnu postupně asi tak za 2÷3 týdny podle vitality roubů.
 |
Rouby jabloně, 24.6.2022 Doktore 236.1,nejsem tak pošetilý abych věřil popisům odrůd ktreré prezentujete a zvláště u Admirála.Odrůdu jsem si opětovně pořídil po zralé úvaze, krátké pěstitelské zkušenosti a studiu nezávislých zdrojů.Zásluhu nemáte žádnou a můžete mě vymazat... celý příspěvek > |
 |