|
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022, 10.9.2022  Moniliová hniloba je problém všude.Různými opatřeními ji lze srazit na únosnou mez.Shodou okolností vyšel v zářiovém Zahrádkáři velmi kvalitní článek o tomto problému.Snad nebude na škodu to zde zveřejnit.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Akane - perla podzimu, 8.9.2022 Ano je to nádherné jablko.Mám jej přes 20 let a neplánuji se ho zbavit i když jisté plány s ním mám.Pro chuťové vlastnosti a nebo malou šťavnatost jsem odstranil mnohé odrůdy a nahradil kvalitnějšími.U Akane to zatím nehrozí, výborná chuť, stabilní... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Akane - perla podzimu, 7.9.2022  Nerad se vracím co jsem již uvedl ale to co mě letos ukázala odrůda Akane musím zveřejnit.
 |
QTee, 3.9.2022  QTee - 2022 - naroubovaná do Lucasky
Dle informací na netu je údajně vysoce odolná proti strupovitosti se slabou slupkou málo patrnou při jídle.Co se týče chuti nechám se překvapit po ochutnání.
Na snímcích stav asi týden před sklizní.Co se... celý příspěvek > |
 |
Akane - perla podzimu, 3.9.2022  Akane - 2022 - štíhlé vřeteno
Akane už letos opět září v zahradě.Do týdne budu zřejmě klidit letošní poněkud větší plody.Pravidelné deště a v přísužku doplňková závlaha to podpořily.Samozřejmě to souvisí z pěstitelským tvarem, podnoží, probírkou... celý příspěvek > |
 |
Mollies Delicious, 27.8.2022  Mollies Delicious - 2022 - malé vřeteno
Letos sklizňová zralost vlivem počasí asi o 10 dnů dříve na úkor vybarvení.
 |
SweeTango, 26.8.2022  SweeTango - 2022 - štíhlé vřeteno
Vybarvení plodů první úrody před sklizní, kterou uskutečním na začátku září.Škoda ztráty více jak poloviny plodů vlivem vyšší moci.Jeden silně poškozený plod jsem asi před týdnem ochutnal.Ještě nebyl zcela... celý příspěvek > |
 |
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 26.8.2022  Williamsova červená (purpurová) - 2022 - vroubovaná do Lucasky
Včera jsem je očesal. Ztráty vlivem požeru vosami byly 50%.Sklizené množství pro moji potřebu je dostačující.
 |
Jabloň Mio, 20.8.2022  Mio - 2022 - dvě větvičky na Jonathanu
Mio je potvůrka.Včera jsem uveřejnil foto a po dnešní návštěvě byly dva plody na zemi.Sklizňovou zralost jsem upravil. Otrhal jsem ty nejvybarvernější které šli lehce oddělit od plodonoše.Tři plody jsem... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Mio, 19.8.2022  Letos začíná Mio dozrávat o krapet dřív.Klidit probírkou budu zřejmě do týdne.Musí se hlídat, rádo opadává.
 |
|
 |
SweeTango, 14.8.2022  Jabloň SweeTango vzniklo křížením Honeycrisp x Zestar v USA. Má se jednat o sladkokyselé velmi šťavnaté jablíčko výborné chuti.Dle informací ze zahraničních webů se jedná o raně podzimní odrůdu.Na snímcích se již začíná zajímavě vybarvovat ale kdy... celý příspěvek > |
 |
Roubování na pařízek, 11.8.2022  Včera jsem dokončil poslední úpravu podnožového pařízku Poslední foto.Roubovanec je připraven k podzimní výsadbě na trvalé stanoviště.Celá proměna na výsadbový špičák v příloze.
 |
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022, 11.8.2022 V posledních letech jsem používal také Kalcolit forte a uváděná koncetrace se liší od doporučovaných koncentrací u jiných přípravků.U tohoto přípravku mě vadí tvorba sraženin v originál lahvi.Nyní používám starý dobrý Kalkosol 25 který jsem si... celý příspěvek > |
 |
Určenie odrody, 5.8.2022 Víte já jsem především jablíčkář a tedy o klonu Pardubické Malvazinky nic nevím.Peckoviny mě moc nezájímají.Kořalku nepálím a ta jedna švestka mě naprosto na jídlo stačí.Je to s největší pravděpodobností Dolanka kterou jsem vzkřísil z dějin... celý příspěvek > |
 |
Určenie odrody, 5.8.2022  Na první fotce je určitě slíva Malvazinka jak píše pan 81.144.Mám ji na zahradě a v této době postupně klidím.Ono se na tuto výbornou slívu pomale zapomíná.Nic přeslazeného ale osvěžující viz dnešní foto. |
 |