|
Problém se sviluškami, 9.5.2012 O roztoči Phytoseiulus jsem už slyšel - prý se velmi rychle množí, ale má u nás problémy s přežitím zimy.
Rezervoárem svilušek jsou prý peckoviny, zejména stromy třešní a trnek. A těch je, přiznám se kolem dokola nespočet. Takže i když nemají... celý příspěvek > |
 |
Problém se sviluškami, 6.5.2012 Je pravda, že jsem tu Sulku ani Sulikol pak už nepoužil - nezbyl čas. Prostřílené ani puchýřovité listy (kupodivu) už pár let nemám. Mladé výhony se ale vytahují, listy zůstavají malé, vytahují se i květní poupata nebo rovnou zasychají.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Problém se sviluškami, 6.5.2012 Věděl jsem velmi dobře, že nesmím používat postřik proti roztočům alespoň tři roky. Postřik jsem prováděl pouze na poupata - jen díky tomu jsem někdy měl něco z úrody.
Roztočům moc nerozumím, ale slyšel jsem právě od jednoho vinaře, že svilušky... celý příspěvek > |
 |
Problém se sviluškami, 5.5.2012 Jako každým rokem i letos bojuju s potvorama jménem svilušky. Teda aspoň myslím, že jsou to ony. Mladé výhony jsou vyčouhlé, se zakrslými lístky, někdy jakoby popálené. Listy některých odrůd jim nechutnají, zatímco poupata skoro všech odrůd... celý příspěvek > |
 |
Sloupová jabloň bez opylovače, 22.4.2012 Vykvetla mi sloupová jabloň, ale je v širém okolí jediná - všechny ostatní mají zatím pouze poupata. Slyšel jsem, že sloupové jabloně k oplodnění potřebují dalšího opylovače. Znamená to, že se z této jabloně jablek letos nedočkám? |
 |
Střih v dubnu, 20.4.2012 Prosím Vás víno v žádném případě teď už nestříhat. Dá se to pak ostříhat, jakmile réva ukáže lístky. Tehdy už téct nebude. Ale v každém případě stříhejte tak, jakobyste stříhali v únoru - bez ohledu na to, zda jsou očka rozpučená nebo... celý příspěvek > |
 |
Réva Horizon, 20.4.2012 Horizon je běžně známý jako Horizon. Je to skutečně rezistent a typické jsou pro něj listy tvarované do kulata. Hrozny chuťově nepotěší ani neurazí, ale víno z něj dělané má prý vůni jablek. |
 |
Pojmy, 16.4.2012 Díky pane Paľo, to bude ono - s těmito termíny se setkávám právě na vinograd.info (vine.com.ua) |
 |
Pojmy, 15.4.2012 Zdravím vespolek, čas od času se setkávám s pojmy "odrůdová chuť hroznů", dále pak "sort dlja proizvodstvo stolovych i !DESERTNYCH! vin" - oba pojmy mi překladač přeložil jako "...stolních vín". Vždycky jsem si myslel, že "stolní víno" znamená... celý příspěvek > |
 |
Výsadba révy, 24.3.2012 Nejvhodnější na výsadbu je jaro a pokud máte sazenice s volnými kořeny (ne v kontejnerech se zeminou), je právě nejvyšší čas je zasadit. Sazenice v kontejnerech můžete sázet do konce června, ale čím dříve to uděláte, tím lépe. |
 |
|
 |
Problém s rašením podezření na Hálčivce, 13.3.2012 T. pyri je odolný i proti takovému toxickému svinstvu jako je Omitte, tak proč by ne proti obyčejné síře?
|
 |
Birsttaler, 12.3.2012 Nevím jestli je to samé - odrůdu, kterou mám, mám pod názvem Birdstaller - je možné, že prodejce popletl název - podle vzhledu z katalogu vypadá úplně stejně. Plodila prvním rokem, takže to mohlo být tím, ale moc mě... celý příspěvek > |
 |
Problém s rašením podezření na Hálčivce, 12.3.2012 Možná by Sulka taky pomohla, ale proti roztočům je právě Sulikol. Taky ho ještě mám, ale do obchodů jej už přestali dodávat.
Může to být stejně tak sviluška, která je horší škůdce než vlnovník a možná a možná než hálčivec.
Jinak - s Omittem... celý příspěvek > |
 |
Samozavlažovací truhlíky, 29.2.2012 Výška pro substrát a kořenový systém tam byla 20 cm, cena po 50 procentním snížení: 200 Kč. Za tu cenu si radši koupím prostornější zednické necky a knotové samozavlažování si vyrobím sám. |
 |
Pomoc při stříhání révy, 28.2.2012 Přesně jak to navrhuje Peeto. Já bych se ale bál ten nejhornější řez udělat až tak zeširoka. Možná k tomu bude někdo mít výhrady, ale nechal bych tam pahýl, který by udělal sám hranici živého a neživého (ale je nutné odstraňovat případná vyrostlá... celý příspěvek > |
 |