|
Čím je réva napadená?, 10.8.2011 Proč? Jedná se o stejný nebo podobný typ přípravků? Je pravdou, že jsem ty látky nijak moc nezkoumal (což jsem nejspíš býval měl). Nicméně to pomohlo a sousedi, kterým jsem to ošetřoval (mají to před domkem) budou letos na podzim onu révu... celý příspěvek > |
 |
Hibernal a Solaris - choroby, 9.8.2011 Je to tak - draslík, i když s problémy (prý) se vstřebává i přes list. Kdesi jsem ale četl, příliš mnoho draslíku znemožňuje přijímat další prvky. |
 |
|
 |
Čím je réva napadená?, 6.8.2011 Když jsem před pěti dny stříkal víno silně napadené padlím, vzpomněl jsem si i na Váš příspěvek.
Nejdříve jsem důkladně (dvěma malířskými štětkami na sobě) vodou očistil hrozny od bílého sametu padlí, potom aplikoval roztok směsi... celý příspěvek > |
 |
Čím je réva napadená?, 26.7.2011 Ještě bych to postříkal (postřikem, který vnikne dovnitř listů) - úrodu už pravděpodobně nezachráníte, ale listy potřebují na zimu načerpat energii... |
 |
Ako je to s opelením, 24.7.2011 "Nezná"? Já jsem ho poznal právě takhle! |
 |
Hibernal a Solaris - choroby, 23.7.2011 Souhlasím s Paľem - je to jasná chloroza, možná k hořčíku bych pro postřik přidal i železo. Co se týká bobulí, zdají se mi být zdeformované, což by mohlo svědčit i o penerospoře, která se objevuje na bobulích, které jsou révou odvrženy či... celý příspěvek > |
 |
Ako je to s opelením, 23.7.2011 Pro mě je pan Vilém Kraus prodejce, který mi před časem poslal na dobírku neduživou sazenici odrůdy Marlen s dlouhými vytáhlými výhony, v obyčejné papírové obálce - za 200 Kč.
Co se týká kořenů a jejich délce, domnívám se, že růst kořenů... celý příspěvek > |
 |
Réva náhle uschla (mrtvice?), 19.7.2011 Před dvěma lety se mi to také stalo - po třech letech pěstování, krátce před květem... Stejně jako ESCA to může být i nějaká nespecifická infekce dřeva, jako to bylo v mém případě. Réva později začala rašit nanovo odspodu a dneska... celý příspěvek > |
 |
Odroda, 3.7.2011 Foto zralých zbarvených hroznů řekne víc. Co mě ale udivuje, jsou naprosto rozdílné tvary (výkroje) listů - to je opravdu z jednoho stejného keře? |
 |
Perenospora - 19. června, 21.6.2011 Předevčerem jsem v dědině viděl první náznaky perenospory (na Portugalu). |
 |
|
 |
Odstranenie kmienkov, 18.6.2011 ...ani ne tak názor, jako spíš holý fakt. K příspěvku od Paľa jedno doporučení: Nechejte růst jeden šlahoun (pokud jich je tam více, tak ten nejsilnější rostoucí přímo (ne zespodu obloukem nahoru)), udržujte jeho rovný růst (na opoře) a pečlivě... celý příspěvek > |
 |
Odstranenie kmienkov, 18.6.2011 "Zbytečného toku mízy" bych se nebál už ani v polovině května. |
 |
Vinná réva neplodí, 18.6.2011 S tím také souhlasím - réva mého souseda (Poklad Panonie) 25 let neplodila - bylo to vidět: 25 let neměla květy a tím i žádné plody. Vidět možná bude na révě absence fosforu - nedostatek prostě tím, že réva nepokvete - doporučuju panu Mirkovi, ať to... celý příspěvek > |
 |
Vinná réva neplodí, 17.6.2011 Jak jsem už dříve napsal, některé odrůdy prostě potřebují forsforu více, jiné méně. Zatímco např. Rondo nebo Bianka si vystačí s málem a bude Vám neúnavně plodit každý rok, Poklad Panonie mívá bez přidání fosforu s květenstvím problém.
A pokud... celý příspěvek > |
 |
Vinná réva neplodí, 16.6.2011 To je, pane vjk sice všechno hezké, ale bez fosforu réva prostě nepokvete. Dusík se ještě stále může aplikovat a na fosfor není nikdy ani pozdě ani brzy. Ve vedlejší dědině má jistý podnikatel kolem stovky slípek ve volném výběhu a řady rév kolem... celý příspěvek > |
 |