|
Rajčata 2018, 29.3.2018 Stačí max/min teploměr s venkovním cidlem. Zaznamenává nejvyšší a nejnižší teploty ve skleníku a venku dokud se nevynuluje. |
 |
Očkožrouti, 28.3.2018  Asi to mohli ozobat ptáci, když bylo hodně sněhu. Je to vyžrané i s kůrou ze dvou stran. Spodní očko bude OK. |
 |
|
 |
Jaro 2018, 28.3.2018  Po sněhové vsuvce je tu snad s konečnou platností to správné roční období, které je v souladu s kalendářem. I flóra a fauna se podle toho chová. Stále je tu však ta nejistota. Dnes ráno jsem šel zkontrolovat pařeniště s rajčaty a na lexanu byla... celý příspěvek > |
 |
Očkožrouti, 27.3.2018 Dneska jsem kontroloval rouby broskvoní a na jednom z nich jsou brutálně vyžraná všechna viditelná očka i s kůrou okolo. Jedno očko snad zůstalo pod páskou. Místní vzácné brouky (krasce) jsem zatím neviděl, takže pachatele neznám. Asi budu muset... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2018, 27.3.2018  Moje prosincové sazeničky už mají sem tam plody. Bohužel špatně opylené a proto křivé. K výsadbě v květnu jsem vyséval větší množství semínek až v březnu. V pařeništi to snad do poloviny května stihnou. |
 |
Obleva, 25.3.2018  Konečně je tady poslední obleva v tomto roce. Tolik vody snad nemůže ani Dunaj pojmout. Asi se trochu rozleje. |
 |
Rajčata 2018, 25.3.2018  Myslím, že rajčatová semínka se jen tak neutopí, spíš mohou shnít. Podle textu není vidět, jak jsou hluboko a jak moc/málo mají vody.
Naše předpověď počasí v SZ Bulharsku vypadá také optimisticky. Je sice zrovna několik stupňů pod nulou, ale... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2018, 25.3.2018 Z rajčatových semínek se musí nejprve odplavit brzdivé enzymy, které oddalují klíčení. Vzlínající voda asi na to nestačí. Já dávám klíčit semínka několik hodin namočená na povrch perlitu a hodně je zalévám dokud nezačnou klíčit. Zalévám přes tenký... celý příspěvek > |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 24.3.2018 To se těžko posuzuje. Některé pupeny nevypadají pěkně, ale uvnitř jsou zelené. Uvidíme za týden. Myslím, že 1.3. dostaly u mě horší zásah. |
 |
Zmlazení meruňky, 24.3.2018 Meruňky jsou dobré. Mohou ještě mnoho let plodit. Jarní řez bude však vyžadovat spíše pilu než nůžky. A možná, že 2-3 roky po sobě. Snažte se stromy rozevřít, provzdušnit a snížit. Ty choroše tam sice nevidím, ale měly by se odstranit. Meruňka 3 má... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mlaďounká broskev - řez, 24.3.2018 Asi existuje více způsobů, jak se dostat k přijatelnému výsledku. A platí to jak pro řez broskvoní, tak i pro jiné aktivity (např. roubovat či očkovat; při smyku v autě dát nohu z plynového pedálu nebo přidat a otočit volant do protisměru; případně... celý příspěvek > |
 |
Přeroubovat po mrazech?, 24.3.2018 Není k tomu důvod pokud je to naroubovano dobře. |
 |
Mlaďounká broskev - řez, 23.3.2018 Jakékoliv zkrácení způsobí odstranění terminálního pupenu kosterní větve a tím narušení jeho hormonálního působení. Je to mnohokrát ověřeno a zaneseno do literatury:
"Terminální pupen kosterních větví musí zůstat zachován. Ponechaný terminál... celý příspěvek > |
 |
Už vám leze podzimní česnek?, 23.3.2018 Česnek i hluboký sníh (cca 30cm) mám na Balkáně. Ale už to brzy skončí. Čápi jsou z toho nešťastní, ale už neodletí. Na Vysočině je míň sněhu, ale je ještě chladněji. |
 |
Už vám leze podzimní česnek?, 23.3.2018 Mně před týdnem vlivem velmi vysokých teplot vylezl i česnek sázený při oblevě 3.1. poměrně hluboko (min. 10 cm). Teď je pod sněhem. |
 |