|
Kůrovec na meruňce a jabloni?, 5.4.2018  Pokud jsou tam chodbičky je to jasné. U poškození mrazem by to vypadalo jinak. Ale abychom neřečnili bez ilustrace připravil jsem ukázku meruňky, kterou mám 3 metry od svého plotu. Asi to budu muset osobně pokácet a spálit, jinak se mi to tu... celý příspěvek > |
 |
Vyrašené tulipány, 4.4.2018  Tulipány přežily i velké mrazy. Některé listy jsou poškozené vlivem těžkého sněhu. |
 |
|
 |
Rozkvétání 2018 M+B, 4.4.2018  I nějaký zvonkovitý květ a mandloň. |
 |
Plané hrušně, 3.4.2018 Hrušně se špatně přesazují. Proto bych počet přesazení minimalizoval. Pokud pláňky nejsou u vás narašené, dají se vyjmout, naroubovat v ruce a ihned vysadit na konečné stanoviště. Druhou možností je naroubovat tam kde jsou a přesadit za rok na trvalé... celý příspěvek > |
 |
Co zasadit pod břízy?, 3.4.2018 Já jsem měl na mysli křemenáč březový, kozák březový a jiné hodnotné březomilné houby. Kozák osikový asi pod břízami neporoste. |
 |
Co je to za listnatý strom?, 3.4.2018  Pokud ještě někdo pátrá po platanech, je tady další identifikační znak. V platanových bulvárech a v přilehlých ulicích je právě navátá velká vrstva ochmýřených semínek z rozpadlých plodů. Kdyby byla nehořlavá, dala by se napytlovat a použít jako... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2018, 3.4.2018 Podívejte se na včelu nebo čmeláka, jak jsou při opylování agresivní. Ale mají jemné chloupky. Blizna se snad jen tak nepoškodí, pokud je povrch měkký. Já jsem však nakonec utrhl jednu zralou tyčinku a dotkl jsem se prašníkem několika blizen. Úspěch... celý příspěvek > |
 |
Co robit aby som mal konecne normalnu cibulu, 2.4.2018  Trochu na odlehčení. Takto dekorativně u nás teď vypadá cibule a jiné cibuloviny, které před 10 dny nebylo vidět pod sněhem. |
 |
Rozkvétání 2018 M+B, 2.4.2018  Milane, doufám, že to bude v celém trnavském okrese OK. Stromy jsou odpočaté.
U nás v BG už kvetou i slivoně a sem tam broskvoně. |
 |
Papriky 2018, 1.4.2018  Podívejte se, jak vypadá květ a jak jsou tyčinky daleko od blizny. Nevylučuji, že se to povede, ale ta vzdálenost není zanedbatelná. Blizna je o dost výše. |
 |
|
 |
Papriky 2018, 1.4.2018  U nás je o hodinu víc, ale svátky budou až za týden. Tedy normální čas pro zahrádkáře. Na posekání plevele už je pozdě. Včely by mě tam nepustily. Tak až zase v noci.
Když jsme u těch paprik, takhle dnes vysévali u sousedů papriková semínka venku... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2018, 1.4.2018  Bez vhodných nástrojů neumí netrénovaný člověk opýlit květ tak dobře jako hmyz. U paprik za oknem jsem si všiml, že se pyl dobře uvolňuje až když už květ uvadá. Pyl je přitom v suchu plně funkční i déle. Zkoušel jsem přenést pyl z čerstvě rozvinutého... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání 2018 M+B, 31.3.2018  Teď už to je naplno. Teploty 24 stupňů poupata prostě nevydrží. Je to letos u nás asi o 3 týdny později. |
 |
Rajčata 2018, 31.3.2018  Máte to pěkné. I ta velikost je srovnatelná se sazenicemi i na běžném bulharském trhu. Sazenice (do fóliových krytů) se teď kupují ve velkém množství, protože zima tu už nebude. Naslada, Rila, Fantazia, Růžové ragby ranné a mnoho dalších odrůd.... celý příspěvek > |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 30.3.2018  Z meruněk mi zmrzly zatím jenom Tsunami. U dvou mladých stromků budu mít jen několik květů a věřím, že i plodů. Dva květy už kvetou. Nemám strach o opýlení. Včel mám dnes na zahradě nejmíň stokrát víc než meruňkových květů. Až rozkvetou pozdnější... celý příspěvek > |
 |