|
Kotvičnik, 29.7.2019  Určitě narostou. Rostliny, které vyrostou ze zapomenutých semen se objevují venku bohužel až v červnu (ve skleníku koncem května, pokud má povrch zeminy nad 30º). Mluvím o ČR, SR i BG. Až se jim vyvinou kořeny, je pak růst už dost rychlý podle... celý příspěvek > |
 |
Kapková závlaha, nebo průsaková hadice?, 28.7.2019 Dík za vysvětlení. Já si nedovedu představit, že bych si podobný systém na zahradě sám nainstaloval. Zvlášť když mám vyschlou dvacetimetrovou studnu. Kdybych sehnal zručného montéra s odpovídajícími zkušenostmi, asi bych si něco takového nechal... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co ted jeste vysit?, 28.7.2019 To, co by se dalo letos ještě sníst, už teď asi nevysijete. Před domem by třeba jedlé plodiny ani nevypadaly moc dobře. Dal bych tam okrasné cibuloviny: tulipány, narcisy, sněženky apod. (výsadba koncem srpna). Jednotlivé sekce bych oddělil třemi... celý příspěvek > |
 |
Hloubka sázení rajčat, 27.7.2019 Pokud příliš nespěchám, listy odstraňuji. |
 |
Hloubka sázení rajčat, 27.7.2019  Na starších rajčatech také někdy pozoruji tvorbu kořenů nebo bradavic, z kterých by kořeny rostly, kdyby rostlina ležela na zemi. Vysvětluji si to tak, že ležící rostliny bez naší péče tak čerpají vodu a živiny z větší plochy. Určitě to má význam... celý příspěvek > |
 |
Hloubka sázení rajčat, 27.7.2019 Výhody asi nikdo nebude popírat, pokud tady jsou. Já jsem však na spodních 40 cm nepodsazených rajčat vypěstoval obvykle třetinu celé úrody. Pokud rajčata předčasně odešla, tak i polovinu. A nemám na mysli jen Stupická nebo keříčková, ale různé... celý příspěvek > |
 |
Doporuceni jablone - zacatecnik, 27.7.2019 Než jabloně začnou pořádně plodit může být z laika expert. Stačí si přečíst pár knížek a pomáhat někomu zkušenějšímu. Získávat zkušenosti vlastními chybami je zdlouhavé. Mám několik velikých stromů v podobné oblasti (480-520m). Nejlépe mi jdou... celý příspěvek > |
 |
Hloubka sázení rajčat, 27.7.2019 Říká se, že při silném podsazení mají rajčata větší kořenový systém. Ale asi spíše jen na začátku vegetace. Normálně podsazuji jen málo, protože sazenice mají i s kořenem asi 40 cm. V loňském roce jsem několik rostlin zasadil do hlubokého příkopu,... celý příspěvek > |
 |
Invaze molic, 26.7.2019 Molice nesnášejí průvan, ale ten nevytvoříte. Takže jak na to? Nevím o žádné bio metodě na invazi tohoto hmyzu. Přípravek "Decis Protech ovoce a zelenina" není systémový, zabíjí hlavně dospělce, ale má velmi výhodnou-krátkou ochranou lhůtu. Jinými... celý příspěvek > |
 |
Kapková závlaha, nebo průsaková hadice?, 26.7.2019  Neviem si predstaviť, že by bola v každom riadku natiahnutá hadica.
Pro představu přikládám snímek kapkové závlahy ve velkém měřítku. Možná to někoho bude zajímat. |
 |
|
 |
Co jí může být?, 26.7.2019  Šarka u Velkopavlovické nebo Maďarské meruňky neznamená, že se nedají vyprodukovat chutné a velké plody. Mám obě dvě jmenované meruňky ve středně teplé oblasti (210 m.) a bohužel také s šarkou. Stromy dobře plodí a ovoce je veliké a chutné. Proto... celý příspěvek > |
 |
Meruňka nevětví, 23.7.2019 Vybrala jste si poněkud méně bujnou odrůdu (téměř spur). Ani zvolená podnož a tím méně slabší oslunění nemohou nic změnit. Ale nezoufejte. Veselka je velmi dobrá odrůda a na jednotku plochy snad jednou vyprodukuje poměrně hodně ovoce i u vás. Ta... celý příspěvek > |
 |
Tomel pro republiku, 22.7.2019 Ten mladý výhon je skutečně silný a krásný. To se u tomelu stává, když má silnou podnož. Já bych ho na vašem místě zatím nedokázal odstranit. Je však možné, že nepřežije zimu. Zima ve vnitrozemí tomelům nepřeje. Pokud je zatím ponecháte oba, za rok... celý příspěvek > |
 |
Jak zjistit obsah dusíku v zemině, 21.7.2019 Bez laboratoře to asi nepůjde. Musíte totiž posoudit organicky vázaný dusík, dusičnany i amonné soli. Možná by byl i ten laboratorní rozbor pro vás cenově dostupný. Na druhou stranu, stanovení dusíku platí jen krátce. Za několik měsíců může být... celý příspěvek > |
 |
Rychlé uvadání listů cukety, 20.7.2019 Nikdo nemá názor? Už jsem pěstoval cukety leckde, ale s tímto jsem se nesetkal. Dokonce jsem letos také zasadil několik cuket v červnu i červenci (i na Vysočině). V živém kompostu však mám jen dýni (520 m.n.m.) a daří se jí dobře. U cukety bych se... celý příspěvek > |
 |