|
Moniliový úžeh peckovin 2019, 24.3.2019 Signum včera.Rozkvetlá je z větší části jen Maďarská, pár kětů je na V-Péčku, jinak sem tam něco.Systémové Signum proniká do rostliny i přes né zcela rozvinuté květy a přes lenticely a pak je rozváděn roslinými pletivy po celém stromu.Takže plýtvat... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 24.3.2019  Lupu Petře nepotřebovam.Červené špičky listů všech peckovin je reakce na ostré jarní slunce.Stříkal jsem obráceně Champion, Sulka a včera společně s meruňkama Signum.Pan jirlan má ty větvičky ve váze, něco jako "velikonoční barborky" |
 |
|
 |
Hálčivec švestkový (Phytoptus similis), 24.3.2019 Hálčivec švestkový mě až tak netrápí, působí jen nepatrné škody, to hálčivec višňový to je jiný level.Dokáže zlikvidovat veškéré přírůstky v daném roce, způsobuje metlovitost výhonu, pokud se ho nepodaří podchytit, tak je rok v prde..!V posledních... celý příspěvek > |
 |
Crvena Ranka, 22.3.2019  Královna srbských slivek na výrobu slivovice (rakije).Jedna z nejstarších balkánských odrůd, donedávna téměř zapomenutá.Znovu objevená byla nedávno ve středním Srbsku, v gledičských horách v okolí vesnice Rakija v nadmořskévýšce nad 500 metrů.Znovu... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání 2019, 20.3.2019  Střední poloha a střední poloha je "setsakramenský" rozdíl.Dnes vykvetlo prvních pár květů v koruně Maďarské, ostatní odrůdy jsou nastartované a o víkendu rozkvete zbytek. |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 19.3.2019  Chybička se vloudila, správně to je baktérie Xanthomonas campestris. |
 |
Meruňka Marlen, 19.3.2019  Zas jedná vychválená odrůda, v pomolgijích uváděné střední plodnosti nedosahuje ani náhodou.Kvete zároveň s VP a ne až po ní, mrazuodolnost je nižší než u VP a chuťově taky za "Vé-pečkem" značně pokulhává. |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 19.3.2019 Pupeny Petře zmrzlé nebudou,-7°C v únoru musí ustát i ty největší citlivky.U Big-redu bych to viděl tak že jsou živé, jen je stromek nestačil vyživit.Vpřípadě zmrznutí těch nalitých můžou posloužit jako náhradní. U Aurory vypadají jako mrtvé.Příčinou... celý příspěvek > |
 |
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 2019, 17.3.2019 Mám v zásobě Calypso s datem použitelnosti květn 2021,přeci jej nevyhodím! |
 |
Signum proti chrastovitosti a hrdzi, 14.3.2019 Proti monilióze zasahuju při rozvinutí prvních pár květů, systémový Signum by měl působit cca 14 dnů.Po odkvětu použiju Horizon. |
 |
|
 |
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky", 12.3.2019 Durancii jsem jako podnož nezkoušel.Zpozdit dozrávání "umí" myrobalán, naopak urychlit St. Julien. |
 |
Duranzia zo skolky alebo zo , 12.3.2019 Durancie se řadí mezi slívy.Byla sem dovezená z Balkánu (Sedmihradska) začátkem 15 století.Stromy slív se snadno rozlišují od ostatních slivoní tím, že mají slabší často kompaktní růst, menší a téměř elipčité listy, jejichž okraje jsou jemně... celý příspěvek > |
 |
Postřik proti puchrovitosti 2019, 11.3.2019  Proti puchrovitosti jsem ošetřoval v sobotu, mědí se dá stříkat až do začátku rašení, později připadá v úvahu už jen organika (Syllit, Dithane),postupovat stejně jako u kadeřavosti broskvoní. |
 |
Kvas z mirabelek, 10.3.2019  Na obrázku určitě není Mirabelka Nancyská ta má menší a podlouhlejší listy. |
 |
Rozkvétání 2019, 10.3.2019 Ano je. |
 |