|
Jaro 2018, 12.5.2018  Pořád je oficiálně ještě jaro, ale zahrada a farmáři tomu neodpovídají. Dnes jsem viděl na trhu extrémně levné sazenice paprik a rajčat, toulavé psy "chcíplé" horkem, zaručeně místní jahody a třešně a dokonce i meruňky Tsunami. Meruňky však budou asi... celý příspěvek > |
 |
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav, 11.5.2018  Jak jste dopadl s tím roubem? Mám taky i nějaké velkoplodé, ale vyskytuji se maximálně v Pardubících. Ty balkánské se už začínají vybarvovat. |
 |
|
 |
Cuketa nekvete, 11.5.2018  Letos mám cukety krásné a veliké (průměr růžice 80 cm), ale také ještě nekvetou. U sousedů mají podvraťáky z přesívaných semínek a kvetou. Snad je časem předeženu aspoň v plodech. |
 |
Jak stříhat stromkovou růži, 11.5.2018 Zdá se, že jste silně popředu i proti Bulharsku. Ale ta moje nemá ještě ani rok a je na plané trnité růži (to je dobré proti kočičímu škrábání). |
 |
Klíšťata na zahradě, 11.5.2018 Jeden můj známý si myslí, že strunová sekačka rozseká klíšťata. To by potom i "vozíčková" sekačka něco zahubila. Ale tudy cesta nevede. Já se domnívám, že se v mém případě populace klíšťat silně potlačí hlavně horkým a suchým počasím v létě (suchá... celý příspěvek > |
 |
Pěstování meruněk v nadmořské výšce 600 m, 11.5.2018 Na Třebíčsku jsem viděl několikrát zrát v n. m. kolem 550 m Bergeron. Bylo to vždy kolem 10.8. Po asi 10 letech odešel. Dnes tam mají jinou meruňku a zatím roste dobře. Já je mám na Třebíčsku nejvýše v 520m (Leala + Leskora + u sousedů Pinkcot).... celý příspěvek > |
 |
Předpěstování košťálovin, 9.5.2018  Máte je všichni mladé a hezké. Já salát v květnu neudržím v jedlém normálu. U nás je v průměru o 2 až 3ºC tepleji než v Brně. Každý den vyřezávám přerostlé kusy a nosím sousedům pro slepice. Ještě jich mám asi 50. Za týden nebude jedlý žádný... celý příspěvek > |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 9.5.2018 Stromky nejsou v zimě na mráz tak citlivé. Pomůžete jim však, když nebudete v létě a na podzim hnojit dusíkem. Vyzrálé letorosty pak přežijí. U maličkých stromků je také možné použití obalu z netkané textilie nebo papíru (není to však nutné).... celý příspěvek > |
 |
Letošní venkovní sázení rajčat a paprik, 7.5.2018  Musím dát za pravdu Vladimírovi. Před dvěma lety jsem spoléhal na předpověď těsně nad nulou a rajčata mi dopadla zle (snímek). Přitom teplota vzduchu (měřeno autem cca 80cm nad zemí) byla +1, ale vlivem větru zmrzla rosa i s nezakrytými rajčaty.... celý příspěvek > |
 |
Totální herbicid bez glyfosátu?, 7.5.2018  S fólií není ten efekt tak výrazný. U Lexanu pomáhá skutečnost, že je silně přitlačen k povrchu a vzduchová mezera je minimální (bez kapes). Tedy i přehřátí je vysoké. Z obavy před větrem a malým přítlakem obvykle Lexan zatěžuji kameny. Zajímavé je,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sežrané listy, 6.5.2018  Jsou to požerky od brouků, housenek apod. Některé housenky žerou jen v noci a ve dne se skrývají. Pokud se nevyskytují masově, neřešil bych to. Včera jsem na révě vylámal tolik zálistků a zbytečných výhonů, že by mi to až tolik nevadilo. Dneska jsem... celý příspěvek > |
 |
Malý hnědý motýlek, 5.5.2018 Velký hnědý motýl s pruhem to asi nebude. |
 |
Jakou barvu mají roztoči?, 26.4.2018  I kdybyste přiložil dobrou fotografii, asi bychom to neurčili. Já jsem před týdnem zpozoroval na dvou hlavách skvrny, jejichž příčinu zkušený kolega identifikoval jako nějaké roztoče ("akari"). Poradil mi i specifický insekticid s akaricidním... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh a hniloba peckovin 2018, 25.4.2018 Ne každý má stejnou zkušenost jako vy. Já mám na zahradě (ve dne) trvale nejméně tisíc včel a až takovou radost z toho nemám. Soused postupně přidává další a další úly. Už je jich 15. Jsou 2 metry od mého pozemku a jsou namířeny na jih. Tedy ke mě.... celý příspěvek > |
 |
Zarazíš hrábě a vyroste strom, 25.4.2018  Tedy s hráběmi jsem to ještě neviděl. Ale pravidelně se mi stává, že na podzim nařezané klacky z různých dřevin - na rajčata a ke stromkům raší. Jedině když je zarazím obráceně tak nikdy neraší. Stává se vám to taky? |
 |