|
Meruňka na Vysočinu, 8.8.2018 U mého Bergeronu (asi 10 let) jsem musel odstranit jednu ze čtyř kosterních větví, kterou poškodila monilia. Na dvou dalších větvích jsou i menší praskliny. Veharda je zhruba stejně veliká, je o něco mladší (8 let), ale zatím žádný větší zdravotní... celý příspěvek > |
 |
Meruňka na Vysočinu, 8.8.2018 Jsou to obě velmi chutné a odolné meruňky. Rozdílnost odolnosti proti mrazu vidím v tom, že Veharda obvykle rozkvétá o něco později. To může být důležité. Také (ne vždy stejný) směr ledových větrů v noci může poškodit jeden stromek o něco více vlivem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vilma, Venus, Aztek, 7.8.2018  Mám jednu Vilmu v interiéru. Je vysoká a má jen pár zelených plodů. Vilmy v květináčích na dvorku jsou zakrslé a mají hodně zrajících plodů. Je to pozdní výsev. Věřím, že za oknem budou plodit i po zámrazu. |
 |
Stromková růže, 7.8.2018  Konečně mám zase svou kvetoucí stromkovou růži. Tentokrát nažloutlou. Začíná kvést asi 6 týdnů po přeroubování ulomené korunky. |
 |
Velkopavlovická, 7.8.2018 Draslíkem se hnojí kdykoliv. Myslím tím síran draselný nebo aspoň dřevný popel. Draslík se moc rychle nevyplavuje z půdy. Meruňka má velmi vysoké nároky na draslík. Hnojení dalším hnojem a slepičákama (zdroje velkého množství dusíku) ještě... celý příspěvek > |
 |
Velkopavlovická, 6.8.2018 Pomohlo by zřejmě dodat více draslíku a jednou vynechat hnůj. Zvláště pokud je dodáván moc blízko kmene. Listová analýza by však byla přesnější než tento návrh. V každém případě bych však strom ošetřil i proti moniliové spále. Fungicidy (např.... celý příspěvek > |
 |
Meruňka na Vysočinu, 5.8.2018 Ve 480 m mám Bergeron, Vehardu, Lealu a Leskoru. Plodí všechny. Nejlépe se jim bude dařit blízko domu. Volte mrazuvzdorné odrůdy. |
 |
Vypadá jako hledík, 5.8.2018  Ale že jsou ty jedovatky hezký... |
 |
Bábiny zuby, 4.8.2018  Když už je u vás tepleji než na Balkáně, mělo by to být vidět i na kotvičníku. U nás není špatný, ale na sušení si kus utrhnu až v září. To bude mnohem větší. Snad to horko zatím spálí i poslední plevel (svlačec). |
 |
Optimální parametry zalévání dýni v tomto suchém počasí, 1.8.2018 Prioritu si určuje zahrádkář. Z tohoto důvodu dýně letos nezalévám vůbec. Však ani teploty z daleka nedosahují u nás takových výšin jako v loňském roce. Dýně má extrémně silný kořenový systém a navíc má pomocné kořeny. Při teplotách nad 40 st. mívá... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Řez meruňky, 1.8.2018 Teď by to docela šlo (za zelena). Říká se, že nejlepší je to v době květu. Nemělo by se řezat vůbec v říjnu až únoru. |
 |
Co vše lze roubovat na slivoň, 1.8.2018 Meruňka, broskvoň a mandloň. |
 |
Roubování třešně, 31.7.2018  Zlepšené roubování za kůru se provádí odchlípnutím jen jedné poloviny kůry (např. napravo od svislého řezu) a přiložením srovnané hrany roubu ke kůře, která není odchlípnutá.
Já jsem vám však připravil instruktáž jak naroubovat pětiletou... celý příspěvek > |
 |
Roubování třešně, 30.7.2018 Kdysi jsem to dělal kopulací v korunce bez ohledu na mízu a zakryl na 3 týdny mikroténem. O 10 cm níže jsem dal i očko (Forkert), které nebylo zakryto ani převázáno přes pupen. Na jaře obojí vyrašilo. Místo štěpování mělo v průměru asi 10 mm. Myslím,... celý příspěvek > |
 |
Postřik na zavíječe, 30.7.2018  Na tom něco bude. Běžné postřiky obvykle jen potlačí masový výskyt škůdců. Samozřejmě existují insekticidy, které zahubí skoro všechno (např. Bi58). Osobně nerad stříkám a dávám pozor i na včely a jiný užitečný nebo neškodný hmyz. Indikaci jsem dříve... celý příspěvek > |
 |