|
Příspěvky uživatele - 235.1
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Střih na vnitřní očko, 11.10.2018 Rez, ktorý popisujete, sa volá dvojstupňový sektorový rez (DSR). Myslím, že niekde na fóre je aj celé vlákno o ňom. Využíva sa najmä vtedy, ak chcete oslabiť silný rast stromov a podporiť úrodnosť. Vetvičky odklonené bližšie k horizontále totiž... celý příspěvek > |  | Sklizeň jádrovin 2018, 11.10.2018 Ja mám aktuálne v pivnici 13-14°C, čo je celkom dosť. No na druhej strane, ak by som jablká nechal na strome, tak by ich za mňa obrali vtáci a hmyz. |  |
|  | Lis na ovoce, 10.10.2018  Takže k lisovaniu som sa dostal až dnes. Pre predstavu pripájam viac fotiek. Z 80 kg jabĺk (prevažne Golden Delicious a trochu Topazu) som vylisoval 64 l šťavy (výlisnosť 80%). Ešte doplním, že do jablkovej drti pridávam pektolytický enzým, ktorý... celý příspěvek > |  | Sklizeň jádrovin 2018, 9.10.2018  Tento rok som sa najviac tešil na zber odrody Fuji a dnes som sa konečne dočkal. Ako tu už niekto spomínal (tuším p. Hlavatý), plody boli veľmi veľké, viaceré atakovali hranicu 400 g. Na môj vkus je to priveľa, ale dobre sa na to pozerá. Okrem... celý příspěvek > |  | Sklizeň jádrovin 2018, 8.10.2018  Dnes išla dole aj časť Topazu. Na foto 1 sú top kúsky tohtoročnej úrody. Dôkaz toho, že v priaznivých podmienkach sa táto odroda dokáže nádherne vyfarbiť. Plody na obrázku mali okolo 280 g. Zmeral som aj cukor, refraktometer ukázal 11,5° NM. |  | Sklizeň jádrovin 2018, 7.10.2018  Ja som dnes pozbieral Rajku. Pri oberaní ma trochu potrápila veľmi krátka stopka, a tak ostali niektoré plody bohužiaľ bez nej (vidno aj na 1. fotke). Pri počasí, aké je posledné 2 týždne (chladné rána a slnečné dni) sa dokáže na slnečnej strane... celý příspěvek > |  | Fuji, 7.10.2018 Dnes som Fuji podrobil priebežnej kontrole zrelosti. Okrem ochutnávky som zmeral aj cukornatosť. Výsledok ma úprimne prekvapil, refraktometer ukázal úctihodných 16,5° NM. Vedel som, že Fuji je dosť sladké, no že až takto som nečakal. Vyzerá to tak,... celý příspěvek > |  | Topaz nepřekonaný, 1.10.2018  Tiež pridám aktuálny stav v Trnave. Strom je na podpníku MM106, stále čakám na krajšie vyfarbenie plodov. |  | Lis na ovoce, 1.10.2018 Uvidím kedy budem lisovať, najskôr asi až koncom tohto alebo až začiatkom budúceho týždňa. 9-11 litrov je celkom málo (výlisnosť 50-61%), veľa šťavy tak ostáva vo výliskoch. Prvý mušt je vždy kalný, bez ohľadu na spôsob lisovania. Ja nechám mušt vždy... celý příspěvek > |  | Sklizeň jádrovin 2018, 1.10.2018 Mne, bohužiaľ, priestorové podmienky nedovolia pestovať stromy v takomto tvare. Preto sa musím uskromniť s vretenami, prípadne s ovocnou stenou na drátenke po niekdajšom vinohrade. Pri vretenách zozbieram okolo 25 kg plodov z jedného stromu a to je... celý příspěvek > |  |
|  | Aprimira, Aprikyra, Aprisali, 1.10.2018 A mne je ju stále ľúto vykopať, hoci trpí všetkymi spomenutými nedostatkami. |  | Sklizeň jádrovin 2018, 29.9.2018 Stále mi nejde do hlavy, ako je možné z M9-iny pozbierať tak obrovskú úrodu, a to nielen pri tejto odrode. Takú úrodu môžu závidieť aj produkčné sady. |  | Angold, 26.9.2018 Dnes som prvýkrát ochutnal tohtoročný Angold. Dužina bledožltá, chrumkavá, šťavnatá, krehká. Čo môže trochu prekážať, je hrubšia šupka, ktorá je pri prežúvaní zreteľná. Cukry sú harmonicky vyvážené kyselinkami, no absentuje nejaká výraznejšia aróma.... celý příspěvek > |  | Turbo kvasnice, 26.9.2018 Zaujímavý príspevok. Už teraz také baktérie existujú (Zimmomonas mobilis), ktoré dokážu produkovať etanol, no neviem, či sa využívajú aj v priemysle. Nevýhodou baktérií je, že sú vo všeobecnosti dosť citlivé na fermentačné podmienky v porovnaní s... celý příspěvek > |  | Lucasova, 25.9.2018 Jedna z mojich obľúbených odrôd. Ja ju zberám od konca augusta a ešte stále je na strome niekoľko plodov, ktoré postupne dozrievajú. |  |
 |
|
|
|