|
Pálenka z melasy, 9.1.2019 Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!
Tomuto celkom nechápem... Podľa mňa je originál rum destilát/lieh získaný z cukrovej trstiny fermentáciou a následnou destiláciou. Ak je to tmavý rum, tak... celý příspěvek > |
 |
Pálenka z melasy, 9.1.2019 V Čechách v Kojetíne je tuším liehovar, ktorý vyrába z melasy lieh. No tí sa asi so svojím know-how nebudú chcieť podeliť. Jedine, že by Ste tam mali niekoho známeho. |
 |
|
 |
Lis na ovoce, 7.1.2019 Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Pozrite si na internete videá napr. z Anglicka, kde sa muštujú jablká možno ešte v primitívnejších podmienkach ako u nás. Pomaly každá domácnosť čo má záhradu a... celý příspěvek > |
 |
Lis na ovoce, 7.1.2019 Ja som plachetky našiel na internete v obchode predávajúcom syrárske potreby, origo sú to syrárske plachty. Výhodou je, že sú vhodné pre styk s potravinami. Existuje viacero rozmerov a aj viacero typov materiálov, možno nájdete aj ten Váš konkrétny.... celý příspěvek > |
 |
Lis na ovoce, 6.1.2019 Prosba bola asi adresovaná mne. Všetko čo som mal, som zverejnil pár príspevkov vyššie, vrátane fotiek a aj technického popisu. |
 |
Nové odrody jabloni, 5.1.2019 Niečo na sobotné čítanie hlavne pre priaznivcov odrody Honeycrisp. Link na tieto články mi poslal Milan Fiala, tak sa s vami podelím. Len taká malá zaujímavosť, škôlka spomínaná v článkoch stála aj za rozšírením odrôd Golden Delicious a Red... celý příspěvek > |
 |
Pink Lady, 5.1.2019 Všetky jablká na obrázku vzhľadom na pokročilú dobu vyzerajú veľmi dobre, okrem Topazu. To ma dosť prekvapuje, lebo Topaz patrí medzi dobre skladovateľné odrody s relatívne dlhou výdržou. Skôr by som povedal, že v danej dobre bude na tom Rubinola... celý příspěvek > |
 |
Co Vaše réva 2018?, 2.1.2019 Na jar po výsadbe strihám pri tvarovaní kmienka do zdravého dreva, pretože cez zimu vždy niečo vymrzne. Niekedy som nútený skracovať aj na 2-3 očká, hlavne keď sadenica nie je dostatočne silná a drevo vyzreté. No nie je to pravidlo. Neviem aké máte... celý příspěvek > |
 |
Kapková závlaha - prosba o radu, 2.1.2019 Tých 700 l/h som písal ja. Pozeral som pred chvíľou technické parametre ponorky a je tam dokonca motor s výkonom iba 0,55 kW. Max. prietok uvádza výrobca 77 l/min. Napriek tomu som za 5 rokov s tlakom a ani s prietokom problém nemal. Keď som robil... celý příspěvek > |
 |
Hodnocení švestkové sezony 2018, 1.1.2019 Tohtoročnú sezónu môžem hodnotiť pozitívne. Nedostatok vlahy som nepociťoval vďaka kvapkovej závlahe. Tradične najviac zaplodili odrody Hanita, Jojo, Toptaste a Aprimira. Prvé tri menované by som aj hodnotil ako TOP odrody tejto sezóny čo do chuti,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co Vaše réva 2018?, 1.1.2019 Pozrite si stránku galati.sk, tam máte celé ochranárske kalendáre, kde je podrobne rozpísané kedy a s čím striekať. Tiež je tam tabuľka miešateľnosti jednotlivých prípravkov. |
 |
Natírání kmenu vápnem, 1.1.2019 Bál by som sa upchávania trysky. No po precedení cez gázu by to mohlo fungovať. |
 |
Natírání kmenu vápnem, 30.12.2018 Hladké kmene sa natierajú celkom fajn, horšie je to pri starších a dopukaných kmeňoch. Včera som sa o tom presvedčil najmä pri broskyniach a marhuliach.
Pre IH: Lucynka stále drží? |
 |
Natírání kmenu vápnem, 29.12.2018 Trocha som sa poponáhľal a niečo stihol natrieť už dnes. Chvíľu na to ako som skončil začalo popŕchať, tak neviem, či z toho niečo bude. |
 |
Natírání kmenu vápnem, 29.12.2018 Tento rok idem prvýkrát skúsiť natrieť niektoré kmene stromov vápnom. Vápenné mlieko som pripravil rozpustením 0,75 kg haseného vápna v 5 l vody. Chcel by som natrieť kmene všetkých broskýň a nektariniek, marhúľ, čerešňu a z jabloní odrodu Rubinola.... celý příspěvek > |
 |