|
Očkování / roubování broskvoní, 4.3.2019 Vegetativně nejčastěji výhony pod švestkami které jsou na myrobaláně a neseká se kolem nich trávník. |
 |
Stratifikace peckovin, 7.2.2019 Do dnešního dne vyklíčilo 85% broskvových semen z pecek. Nevím co si o tom mám myslet. Stratifikace použitých pecek byla maximálně na polovině, tak 80dní odhaduji.
Nevím jestli klíčení pomohla vysoká teplota,, ale vypadá to, že poloviční... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jabloň rubín, 6.2.2019 Podnože semenáč moc nejsou, náhrada je nejrozšířenější A2. MH |
 |
Jabloň rubín, 5.2.2019 Pro strom solitér jedině bujná podnož - A2 nebo semenáč z jadérka vyrostlý přímo na místě.. Bude to velký strom, rubín je silného vzrůstu. Do zahrad nebo do sadu se doporučuje utlumit růst - MM106 a jiné. MH |
 |
Stratifikace peckovin, 31.1.2019 Myrobalány v tuto dobu už musí klíčit.
Před týdnem jsem dal na pec s cca 35°C sklenici s mokrým ubrouskem. Do ní vylouskané pecky z broskví a meruňěk, které jsou stratifikované venku v květináči v neporušených peckách. Meruňky za 2 dny 100%... celý příspěvek > |
 |
Malotraktor do lesa, 30.1.2019 Tady je.
|
 |
Malotraktor do lesa, 30.1.2019 Narazil jsem na ukázkové video jízdy zetoru 30 se dřevem v lese z kopce jak ho to smyká.
Pro tazatele - vari nebo malotraktor a 1,5 tuny z kopce nee
|
 |
Sunhaven, 22.1.2019 Naposled jsem měl na asi 15 letém Sunhaven tak 300 plodů, rozptyl od 100g do 300g. Bylo to moc, protože jsem strom na jaře neořezal - bude nahrazen vedlejším 3-letým Sunhavenem - ten měl asi 30 plodů - i to bylo příliš, plody byly menší odhadem do... celý příspěvek > |
 |
Malotraktor do lesa, 6.1.2019 Přenesení váhy na nápravu traktoru je zásadní, ale v lese z kopce na mokrém listí bych i s tímto více jak váhu traktoru netahal. U Vari to je kolem 300kg jestli se nepletu. Zetor 25 váží cca 1,5 tuny. Z prudkého kopce na blátě to může být ještě menší... celý příspěvek > |
 |
Meruňka z pecky, 6.1.2019 ->mimmo
Zeptám se, když vám naštěpené meruňky na meruňkových semenáčích v těžké jílovici odešly, jednalo se o přesazované stromky ze školky nebo i semenáče z pecky, tedy ty s kůlovým neporušeným kořenem vyrostlé přímo na místě? MH |
 |
|
 |
Malotraktor do lesa, 4.1.2019 1,5 tuny je na jakýkoliv malotraktor v lese moc. Buďto klasický autovozík do 750kg nebo pořídit větší traktor - Zetor. Tak či onak nachystejte minimálně 80tis, to je cena TK14 a jiných
Jinak jízda po nezpevněném terénu z kopce je to samé jako do... celý příspěvek > |
 |
Vysokokmen, 25.12.2018 MM106 je středně rostoucí podnož. Jsou s ní problémy - máte li pod ornicí kamení nebo jíl, kořeny pak rostou mělce a při vichřici se vyvrací i starší stromy. Když je sucho, což je skoro každý rok, nebo máte navíc luční porost zvyšující odpar tak jsou... celý příspěvek > |
 |
Postřik proti kadeřavosti, 18.12.2018 Ok, tak stříknu i očkovance. Díky |
 |
Postřik proti kadeřavosti, 18.12.2018 Nechávám až na jaro, tento rok první postřik kuprikolem byl už koncem ledna - pupeny byly nalité, druhý při oteplení cca březen a třetí Thiram hned po řezu těsně před rozkvětem, kadeřavost minimum až nulová podle odrůdy.
Jen nevím jestli mám... celý příspěvek > |
 |
Nepadá listí, 11.12.2018 Mám Rubín na semenáči a listí má dodnes jak popisujete, mráz byl u nás taky -10°C. Stejně tak Prima, Jaderničky taky mají listí. Různá stanoviště, dusík ani hnojení v tom není, prostě je takový rok. Výmladky myrobalánů pod jednou švestkou jsou celé... celý příspěvek > |
 |