|
Co to je za palmu?, 20.11.2015 Mohl by to být Chamaerops humilis (=Med. Fan Palm). Ohledně semen je zkušeností, jak je vysévat více. mě se osvědčilo očištění od dužnatého obalu, namočení na den ve vodě cca 25 °C (kelímek na parapetu nad topícím topením) a výsev. Lehčí substrát,... celý příspěvek > |
 |
Azalka venkovní v květináči - jak ji zazimuji?, 18.11.2015 Také jsem pro to aby se zimovala bez květináče, popřípadě přesazená do větší nádoby není-li možno dát ji ven. Velký objem pomaleji vysychá, promrzá, rozmrzá. Nutná je venku opakovaná dostatečná zálivka. I když to vypadá, že prší,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sestříhat kokardu?, 18.11.2015 Pokud má rostlina květenství, která odkvétají, začínající tvořit semena, vystříhejte je. Jinak bych jí jen zazimoval lopatou kompostu a nechal jí celou nadzemní hmotu. To co bude nad tím kopečkem může klidně omrznout a nic se nestane. Seříznutou může... celý příspěvek > |
 |
Co to je za strom?, 18.11.2015 Podívejte se na obrázky vrby Hakuro nishiki. Podle těch bělavých skvrn v koruně a celokrajného listu. Zajímavá fotka. Není na ní ani jedna věc zaostřená a nejvíc je rozostřený strom, který chcete určit. |
 |
Dá se Vousatec vypěstovat ze semen?, 12.11.2015 V rámci rodu Pennisetum (=dochan = vousatec) je spousta druhů, které se množí semeny. V rámci jednotlivých druhů jsou odrůdy, z nichž některé se mohou množit semeny, ale i takové, které aby byly stejné množí se výhradně dělením trsů (některé barevné... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2016, 11.11.2015 Tamino rostlo podobně jako Stupické, plody možná o něco větší a po celou sezonu. Ale neměl jsem letos srovnání se Stupickým - vzal jsem Tamino jako náhradu. Stupické obyčejně (u mne v zahradě) končí někdy po polovině srpna, Tamino rostlo a plodilo až... celý příspěvek > |
 |
Krajové odrůdy lísek - víte o nějaké?, 10.11.2015  No a ještě bych měl nějaké stromečky C. colurna. |
 |
Krajové odrůdy lísek - víte o nějaké?, 10.11.2015  Z jiných krajů - Lambertova a Barcelonská. Na fotce ho nemám, ale možné by byly i rouby Jevesova semenáče. Mám i červenolistou, plodící Corylus maxima. Ta s listem na jaře červeným by mohl být kříženec C. maxima (z ní vychází oříšky lombardského... celý příspěvek > |
 |
Kožená jablka, 9.11.2015 Podle literatury by neměly být shodné. Kanadská (=Kmínová) reneta je někde "koženka", ale je to jiná odrůda než Kožená reneta zimní. Historicky bylo těch kožených více - Kožená reneta podzimní, Kožená reneta z Damasonu. "Podzimní"... celý příspěvek > |
 |
Rucni nuzky Bahco, 3.11.2015 I když moc nestříhám s Bahco, připojím něco k Fiskars 111960. Když jsem měl v ruce nůžky z obrázku a řekl zástupci Fiskars, že jejich nůžky jsou sice pěkné, ale ne na dlouhé a tvrdší stříhání, řekl: "A víte, že máme nůžky profi?" Jako levák tedy mám... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak se jmenuje tato rostlina?, 2.11.2015 To není Acalypha. Podívejte se na rod Celosia - nevadlec. Snad odrůda Celosia argentea. Letnička, množí se výsevem. Tahle už má život za sebou. Nejsem si jist jestli se dá držet jako trvalka, ale kvůli semenům se dá na podzim přenést do světlé,... celý příspěvek > |
 |
Určení jabloní, 22.10.2015 Řekl bych Spartan, podle nasazení plodu na větvičce Rubín (-ola?), třetí mi nic neříká. |
 |
Mc Intosh, 17.9.2015 V padesátých letech - po vzoru SSSR - se u nás začaly šlechtit, či vybírat odrůdy, které by bylo možné snadno množit zakořeňováním řízků. Mám k tomu článek vyšel v dílku Soubor přednášek z instruktáží Jednoty zahrádkářů 1952. Jeden z důvodů byl, že... celý příspěvek > |
 |
Mc Intosh, 15.9.2015  Já bych přidal jedno jablíčko sice o něco méně výtečné, ale docela podobné 2x57. Odrůda šlechtěná na pěstování ze řízků.
|
 |
Jiřiny nekvetou, 7.9.2015 Jsem taky od Tábora, vody bylo málo, některé jiřinky začaly nakvétat až na konci srpna. Ten kdo sázel časně, chytil jarní vláhu a též zaléval, měl větší úspěchy. Květnová výsadba bez zalití též dlouho ležela v zemi než vylezla. No a jestli nepadne... celý příspěvek > |
 |