|
Třešně - do kterého třešňového týdne nečerviví?, 11.7.2019 Nejen hrozny, jablka a meruňky... I třešně se dají chemicky ošetřit. Nepotřebují moc, ale výsledek je dobrý. Jinak by se ty nejlepší třešně nedaly někde ani ochutnat. Já je tedy neošetřuji, ale kdyby to bylo nutné, musel bych reagovat. |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 8.7.2019 Někde musí být zásadní chyba. Měl by se vám někdo dívat pod prsty. Pokud nikoho znalého u sebe nemáte, pokuste se jedno Forkertovo očko ze všech stran vyfotit (makro). Příjdeme na to. |
 |
|
 |
Meruňkový kvas, 8.7.2019  V noci byla bouřka, tak zase napadalo hodně meruněk. Dávám už víc pozor na kde co. Když musím strčit hlavu do sudu, raději zatajím dech, abych v něm neusnul. |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 7.7.2019 Kdy je nejvhodnější čas na roubování v letošním roce?
Domnívám se, že nejvhodnější čas už byl, někdy v únoru a březnu.
Lze roubování v tomto roce provést?
Ano. Peckoviny se občas roubují i v létě. Roubovance z června a července mohou hned... celý příspěvek > |
 |
Prosím o určení, 7.7.2019 Merlík listnatý (tzv. "jahodový špenát") |
 |
Klasicke rajce vs cherry, 7.7.2019  Já jsem letos vysil semínka z jednoho plodu přivezeného z Maroka do českých marketů: (Šišatá) "Mini Roma". V loňském roce to byla kulatá cherry rajčátka ze stejného zdroje. Klíčivost téměř 100%. Obojí rajčátka jsou velmi chutná a rostliny vypadají... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Bergeron, 7.7.2019  Tazateli nikdo neodpověděl a odpoveď už je asi vyhaslá. Asi to bude i tou nepřesně formulovanou otázkou. Tipnul bych si, že v běžných slovenských podmínkách už má stromek výšku 4 metry a spodní větve jsou dlouhé asi 2 metry na každou stranu. Tedy... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůd meruněk, 5.7.2019 Podle uvedených údajů to skutečně nejde. Doba zrání se musí uvést se standardem (např. kolik dní před nebo po Velkopavlovické). U mě např. právě dozrály Bergeronky, u někoho teprve Leskory. To je měsíc rozdíl. Velikost plodů se částečně... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2019, 5.7.2019  Ano, sklizeň v plném proudu. Z nebe padá marmeláda. |
 |
Oprava nakloněného plotu z KB bloků, 5.7.2019  Nejsem v tomto směru odborník (ani nevím, co to je KB), ale mám za sebou jednu zkušenost. Plot se naklání na tu stranu, na které je méně zeminy. Po dešti je zemina velmi těžká a pohyblivá a tlak dělá divy. Pokud ze strany náklonu budete mít trvale... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Víceleté pěstování rajčat, 4.7.2019  Taky dělám obdobné pokusy, bez umělého světla, ale na Balkáně (o Vánocích je tu den o 50 min. delší než v Praze). Zdá se, že některá rajčata je skutečně možno pěstovat jako trvalky. Moje Vilma zasazená na jaře 2018, stále odolává svému věku. Roste a... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 4.7.2019 Je to hezké. Já se snažím využívat postup, který je v daném období pro danou podnož a roub (podle mého názoru) vhodnější. Překvapuje mě, že máte tak špatné zkušenosti s očkováním. Přitom je to nejověřenější metoda na světě. Já tedy očkuji hlavně... celý příspěvek > |
 |
Cuketa - nemoc, 4.7.2019 Přiznám se, že jsem z uvedené fotky taky s jistotou nepoznal o co jde. Žíhání mám úplně jiné. I odrůdu. Nepochybuji o tom, že bychom na živo všichni poznali zdravý list od nemocného, ale na živo to asi nepůjde. Abych se ujistil, poprosím tazatele,... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2019, 3.7.2019  Zdá se, že na Maďarské se dá pochutnat, i když jsou už plody sklizeny. Listí mám nadbytek. |
 |
Cetrát, 3.7.2019 Asi se to tedy jmenuje Cedrát. Pokud jde o svilušky, mimo postřiku nějakým akaricidem (dříve Svilustop) nesnášejí také rosení. Třikrát denně orosit vodou a dvakrát za týden ošetřit chemicky a bude snad po nich. Venku, kde dochází v noci k rosení, se... celý příspěvek > |
 |