|
Mirabelka Malvazinka a Nancyská, 8.3.2019 Já bych zmladil a při tom přeštěpoval za kůru. V případě neúspěchu by zmlazený strom vyhnal letorosty a na ty bych štěpoval, jak píšou kolegové přede mnou. V případě úspěchu bych získal 1 rok k dobru. |
 |
Citrónové zimní, 7.3.2019 Nevím, z Panenského jsem nikdy nepálil. Ale traduje se, že jadenička je nejlepší. I Rudolf Jelínek prodává jedinou (co vím) jednodruhovou jablkovici s názvem Jadernička moravská. Co mohu potvrdit je, že mošt ze samotných jadeniček je tak sladký, až... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Houba na merunce, 7.3.2019 Houba napadla již odumřelé dřevo. Část původního stromu patrně utrpěla úžeh či apoplexii (což je možná jedno a totéž). Zachraňovat strom nemá smysl. |
 |
Vzrast hrušky, 1.3.2019 Stane se v podstatě obojí. Silněrostoucí odrůda poroste o něco slaběji než kdyby rostla přímo na pláňce. Nicméně slaběrostoucí původní odrůdu bude roub přerůstat. Ta kombinace není vhodná z více důvodů.
1. Strom nevypadá moc hezky
2.... celý příspěvek > |
 |
Nanghinova - znáte, máte?, 1.3.2019 V dubnu, květnu nakrájené kousky Strýmky na talíři jsou křupavé, šťavnaté, sladkokyselé. Nic víc, nic míň.. Kdo má v té době Admirály, pochutná si jistě lépe. Ale Strýmky dozrají všude, bez pihovitosti, nepotřebují hnojit, řezat, stříkat. Někomu to... celý příspěvek > |
 |
Sůl v naloženém mase na uzení, 1.3.2019 Já tomu počasí rozumím. Taky udím venku a když prší - třeba jako teď - je to uzení dost vopruz. Musí se chodit přikládat v pláštěnce a dřevo mít schované aby nenamoklo. Nicméně uzení nikdy neodkládám, protože pokaždé udím i klobásy a tam by to jaksi... celý příspěvek > |
 |
Sulka - jak použít?, 28.2.2019 Je nějaký rozdíl v účinku Sulky a Kumulusu? |
 |
Gabrovská - chutná švestka, 28.2.2019 Všechny švestky se dají pěstovat bez postřiku. Otázkou je, jak se to podepíše na plodnosti. Gabrovská nepatří k nejplodnějším slivoním. |
 |
Jake drevo, 24.2.2019 Vždyť s ni (brizou) taky nikdo netopí.Ten kdo to mysli s územním vážně, tak ví čím topit.
Bříza je uvedena v tabulce, která by měla pomoci. Ve skautu jsme si za deště opékali na bříze špekáčky, když jiné dřevo nehořelo. Jinak prakticky každé... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 22.2.2019 Před mnoha lety jsem zdědil zahradu s podobnými stromy a skoro všechny přerouboval. Většinou to dopadlo špatně. Rány se špatně hojily kůra chytla rakovinu a stromy jsem beztak vykopal. Pokud přece jen chcete přeroubovat držte se určitých zásad:
1.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ovocinarske noze, 22.2.2019 Takže podtrženo, sečteno - vyhnout se všemu a radši neroubovat.
Není to o značce nože, nýbrž o rukách, a taky o správném nabroušení. Kdo brousit moc neumí (jako já), ocení ulamovací nůž. Kdo brousit umí, roubuje bez problémů i ulomených... celý příspěvek > |
 |
Odroda Telse, 17.2.2019 tieto spojenia skratiek rodič.odrôd sa mne osobne vôbec nepáčia - viď Mivibe, Rubimeg a pod.)
Mně taky ne. Dokonce se myslím, že je to jedna z příčin malých úspěchů holovouských šlechtění. Které názvy budou lákat ke koupi: Rubín, Opál anebo... celý příspěvek > |
 |
Odpeckovač, 17.2.2019 Výpalky přece vůbec není třeba odpeckovávat! Stačí je přelít přes katrovací síto. |
 |
Zmlazení Charneuxské hrušně, 17.2.2019 Myslím, že o zmlazení hrušně by bývalo dobré se zajímat před pár desítkami let. Ordrůda Charneuská se vyznačuje typickým růstem - veškerá síla jde do kolmo rostoucího kmene, postranní větve bývají poměrně slabé. Řez Charneuské tak spočívá v trvalém... celý příspěvek > |
 |
Tophit, 17.2.2019 Ano, mám. Na rozdíl od Tophitu, Eleny a Presenty u nás Amers dozrává do výborné sladké chuti, navíc plody jsou větší než Presenty a Eleny, blíží se Tophitům. Bohužel velkou část úrody likviduje moniliová hniloba. |
 |