|
Vzdálenost trubky od kotla, 26.9.2019 No nevím... slova "aby se tam nedostal metanol" trochu zavání celkovou neznalostí destilování. Naopak, metanol se vám tam musí dostat, aby z chladiče vyšel ven jako první!!!
Metanol není o sklonu a délce trubky, je o rozdílu teploty odpařování... celý příspěvek > |
|
Pálenka z mladých smrčků, 30.5.2019 Jenom bych rád věděl, kolik cukru bylo spotřebováno... a myslím si, že když stejným množstvím cukru posypete třeba štěrk, tak vám vykvasí taky. |
|
|
|
Kvas z mandarinek, 10.4.2019 Nebyli... |
|
První pálení, 2.11.2018 Mám VŠ, půlku života za sebou, čeština je můj mateřský jazyk, příspěvek jsem četl 4x - no a stejně mi není jasné, co tím chtěl básník říci. Takže není v čem radit. |
|
Vady pálenky, 16.10.2018 Vlákno "Vady pálenky" doplním o jeden poznatek mírného zakalení broskvovice po opravdu opatrně a pomalu dělané 2D a odvětrání cca 3 týdny. Zkušebně jsem ji nalil do půllitrové plastovky, dal na 3 hodiny hodně vychladit do mrazáku a potom přes... celý příspěvek > |
|
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia, 10.10.2018 Já už jsem se naučil dávat po 3 týdnech kvasné zátky pryč a dát na barel dvojitý igelit s gumicukem. Je to asi nejlepší způsob pro dokvašení.
Vloni jsem nechal víka pěti barelů pod kvasnou zátkou až do listopadu. Ochladilo se - a každý z barelů... celý příspěvek > |
|
Průběh kvašení jablek, 5.10.2018 Víko se sponou sundat. Přetáhnout dvojitý igelit, gumicukem uzavřít po obvodu. Podívat se to toho tak za měsíc, dříve to vzhledem k uváděné teplotě nemá smysl.
Mezitím si hadičku ve víku můžete utěsnit silikonem v tubě... |
|
Destilace - základní dotazy, 1.10.2018 Doporučuji nejdříve si koupit knihu. Třeba "Jjak vypálit lepší slivovici". 90% dotazů bys potom už neměl!!!
Kvas ochutnávám na jazyku, ale v životě by mne nenapadlo se ho napít. Stejně tak lutru... U lutru nic neoddělovat, lze ho vydestilovat... celý příspěvek > |
|
Paleni slivovice doma, 27.9.2018 Už jsem to našel... když si zadáte Zoznam.sk a vyhledáte "legálne domácie pálenie", tak to fakt odklepli. A jak jsem uváděl, je tam dost omezení včetně plombování. Něco za něco. |
|
Paleni slivovice doma, 27.9.2018 No nevím, nevím. Na zoznam.sk jsem to hledal a našel jsem článek, že před 5-ti týdny prošel vládní návrh. Ale zase tam je omezení - nahlásit se, mít určenou aparaturu, vypálit jen určité množství, neprodávat... Ale je fakt, že to je jiskřička naděje... celý příspěvek > |
|
|
|
Poraďte jaké kvasinky, 24.9.2018 Co je na dně, patří na kompost. Jednou jsem v rámci počáteční hamižnosti při výrobě whisky nabral i bílou odumřelou kvasinkovou spodinu. To byl panečku potom po zahřátí rachot v kotli i v chladiči!!! Pak všechno vypnout, ochladit, vymýt, zahřívat... celý příspěvek > |
|
Můj první kvas, 28.8.2018 Švestky sbírat radši odpoledne (jsou teplé a kvasit začnou druhý den). V žádném případě švestky neoplachovat!!! Nedávám žádné kvasinky ani enzymy. Víko nechám jen položené. Asi třetí den zednickým míchadlem na vrtačce obsah sudu rozšmelcuju... celý příspěvek > |
|
Refraktometr na měření kvasu, 22.8.2018 Refraktometr ten cukr skutečně v roztoku kvasu (směs vody, cukrové šťávy, alkoholu...) naměří. Ale kvasinky vám ho už nezpracují! Cukru je více druhů a ne všechny jim chutnají. Některé kvasinky při vyšší koncentraci alkoholu navíc hynou. Takže... celý příspěvek > |
|
Kotel na pálení destilátu, 22.8.2018 Jsem 246. návštěvník této otázky. Pokud mám odpovědět po pravdě, upřímně bych Ti doporučoval Karle i nadále kupovat alkohol v nadále krámu... člověk zajímající se alespoň trochu o pálení (a který si o tom něco základního přečetl) by nemohl... celý příspěvek > |
|
Refraktometr na měření kvasu, 22.8.2018 Z praxe : refraktometr má výhodu - kapka a máte výsledek. Přece jen nevýhoda u konce kvašení je v tom, že výsledek měření cukru je zkreslen již obsaženým alkoholem. Takže to chce kombinaci selského rozumu : nechat vykvasit standardní dobu podle... celý příspěvek > |
|