|
Líska neroste, 22.4.2016 No, něco se tam zkřížit muselo, jinak by ta líska měla aspoň 3 m. JG |
 |
Egg and Chips, 22.4.2016 Inu, pokrok nejde zastavit. JG |
 |
|
 |
Roub, 21.4.2016 Dobrý den.
Očka nejsou mrtvá. Ale s očky zatřenými voskem nemám žádnou zkušenost. Nechávám očka volná, nezamazaná. Kolem očka si vyhraji raději s páskou. Redukuji ale počet pupenů a růst ponechaných pupenů na podnoži. A to docela radikálně. Z... celý příspěvek > |
 |
Červený rybíz - záchrana?, 20.4.2016 Já bych na základní (první) příspěvek-dotaz odpověděl asi takto. Především jde o nepochopení potřeb, požadavků, které rybíz má. Jeho potřeby pak lze řešit různými způsoby a někdo pak má takové podmínky že nic řešit nemusí. Rybíz jste seříznul, slunce... celý příspěvek > |
 |
Neudržovaný starý černý rybíz, 19.4.2016 Vlnovník je asi neřád. Je to roztoč a zimuje pod šupinami pupenů. Takže asi nejaký prostředek na roztoče. Vyřezání keře ho dost omezí, ale ucela nezničí. Za dva roky jsou tam typické pupeny zas. Možná keř vyřezat a pak nové výhony stříkat.
U... celý příspěvek > |
 |
Dřín (Cornus mas), dřínky a vše okolo, 19.4.2016 Asi ano. Vždyť přeci třeba odrůdu Macrocarpa nabízí za 200,-. Mám ji také. Koupil jsem ji v Baumaxu. Prodávali ve slevě za 70,- nějaké suché, ale jeden byl určitě živý. Tak jsem si ho vzal. Ale je to pořád mrňavé a nikam to neroste. Všechno co... celý příspěvek > |
 |
Příliš malá a červivá jablka na staré jabloni, 16.4.2016 Postupně vrátit do kulturního stavu. Já bych neryl. Myslím, že stačí posekat a vyhrabat stařinu. Raději spálit. Trochu prosvětlit korunu. A za rok zas. Přihnojil bych 1,2 hrsti ledku a 2,3 hrsti cereritu. A za rok hrst cereritu zas.
Aby strom zase... celý příspěvek > |
 |
Roubování peckovin za kůru, 15.4.2016 Myroš je houževnatý pracant. Celý sad s myrobalánovými kmínky by musel být asi děs, ale dva, tři kmínky jsou zábava. Ty slivoně jsou ale podnožový guláš.
Tak jsem to dneska pozoroval a mudroval. Myroš dokvétá. Ryngle rozkvetly, ale kůra při... celý příspěvek > |
 |
Roubování peckovin za kůru, 15.4.2016 Myrobalán, roste z kmínku jako blázen a pod místem roubování i rychle sílí. Za dva roky jako palec. Ale když se kmínek dvakrát, třikrát za rok „pohladí“ a olámou se rašící pupeny, tak to jde i bez nůžek a pilky. Mám takový stromek. Byly do volného... celý příspěvek > |
 |
Roubování peckovin za kůru, 15.4.2016 Dobrý den.
Ve staré zahradě (švestkovém sadu) chci roubovat (přeroubovat) vzrostlé stromky myrobalánu, ryngle a durancie. Chci roubovat za mízy za kůru. Rouby mám uložené v zemi pohromadě na jednom místě. Mám několik odrůd slivoní a meruňku.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kde seženu medvědí česnek?, 13.4.2016 A nějaké vysvětlení, proč na velkém území chybí, jste nenašel? JG |
 |
Na jakou podnož lze naroubovat jabloň, 7.4.2016 Nějaká slivoň je to určitě. Asi modrá, ale já bych, podle silných trnců, typoval více durancii. Nejspíše to bude to, co roste v okolí. JG |
 |
Kde seženu medvědí česnek?, 7.4.2016 Zajímavá mapa. Podle ní místa na Jihlavsku jsou shodná s těžbou stříbra a zpracováním rudy. Čtverec 65/59 asi Staré Hory nebo Hybrálec a pak M. Beranov. Čtverec 66/59 Třešť, Jezdovice.
Ve čtverci 69/68 asi zase leží Babí lom.
U Tábora se stříbro... celý příspěvek > |
 |
Kde seženu medvědí česnek?, 6.4.2016 „U nás, na jihovýchodní Moravě roste hodně a nikdo tu nikdy nic netěžil.“
Určitě? Jihovýchodní Morava končí oborou Soutok pod Lanžhotem. A kde začíná? S oborou sousedí velkomoravské Pohansko a Mikulčice. Stavební kámen velkomoravských kostelů,... celý příspěvek > |
 |
Kde seženu medvědí česnek?, 6.4.2016 Dobrý den.
Všetci ľudia všetko vedia (možno).
Myslím si, že to není jen česnekovým zápachem. Někde jsem pochytil, že byl nejspíš kovkopy užíván jako léčivka a z výskytu se usuzuje na blízkost dávných důlních děl.
Rozšíření některých... celý příspěvek > |
 |