|
Česká rajčata 2017, 13.9.2017 Pokud jde o odrůdy, tak těžko můžete říkat, že to co pěstujete je Kumato. A už vůbec ne, že je to české rajče. Zato Stupické polní rané, ať už se pěstuje kdekoliv na světě je českým rajčetem i když jeho jméno je zkomoleno a ve světě se pěstuje jako... celý příspěvek > |
 |
Česká rajčata 2017, 13.9.2017  Během sezóny jsem konzumoval jiná rajčata než tyto české hybridy. Na jaře mne většinou docela chuťově zklamaly, asi proto, že opravdu nebyly úplně dozrálé. Protože nepočítám s tím, že bych ještě příští rok pěstoval tak rozsáhlý sortiment těchto... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Spravne zalozenie jahodoviska, vase skusenosti, 12.9.2017  Zakrytí bílou netkanou- očekávané noční mrazy.
Vladimír |
 |
Spravne zalozenie jahodoviska, vase skusenosti, 12.9.2017  Já pěstuji jahody na tkané černé textili. Přes zimu přetáhnu přes sazenice ještě bílou netkanou. Tuto dávám na záhony i tehdy, když jsou v květnu hlášeny noční mrazíky. Před výsadbou dobře pohnojím (loni na podzim jsem tam dal kobylence), v sezóně... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 11.9.2017 Tak jsem si to pohlídal. Nevím jak jinde, ale u nás opravdu padá rosa shora dolů, takže je na střeše a ne pod střechou.
Vladimír |
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 11.9.2017 To co píšete je neúplná informace. Zapoměl jste napsat napřílad: Jiná račata už mám zcela zničená plísní bramborovou. Teprve potom je možné bádat, proč zrovna tato rajčata pstižená nebyla.
Vladimír |
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 1.9.2017 Tak já jsem si nikdy nevšiml, že by na listech mých rajčatech pod střechou byla někdy rosa. Možná jsem málo všímavý - pohlídám si to. Přitom když jsem prošel trávník, tak jsem měl boty mokré.
... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň 2017, 1.9.2017 126 kg to už je pěkná úroda. Někde jste psal (a), že na jídlo máte cherry rajčata. Já zase miluji na jídlo (chléb s máslem nebo sádlem) a na salát velká masitá rajčata. Nějaká větší tam na té fotce také vidím. To je máte také jen na zpracování nebo... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 30.8.2017 Já si právě myslím, že je to naopak. Aby spóry plísně bramborové mohly vyklíčit na listech rajčete, je třeba, aby tyto listy byly po několik hodin vlhké. Pokud nevyklíčí, není rostlina touto chorobou napadena. Toto je všeobecně známá teorie. Takže... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 27.8.2017 Většinou plody z napadené rostliny nezachráníte ani když je utrhnete a budete se snažit je nechat dozrát na parapetu.
Vladimír |
 |
|
 |
Plíseň bramboru na rajčatech 2017, 26.8.2017 Asi to nebude píseň bramborová, ale jiná listová choroba. Možná Septoriová nebo Alternariová skvrnitost. Kdyby to byla opravdu plíseň bramborová, tak by vám nějaké otrhávání spodních listů nepomohlo. Za dva za tři dny už by to bylo vidět na stoncích... celý příspěvek > |
 |
Nejtěžší rajče, 21.8.2017  Dnes po ránu jsem sklidil své letošní největší rajče, jak jinak než španělské Zamorano- 1233 g (chutné, masité, červené rajče s tenkou kůží). Je to rajče vyrostlé ze dvou slepených květů (pestíků), ale i přesto nevypadá až ta škaredě. Při manipulaci... celý příspěvek > |
 |
Deformace rajčat, 12.8.2017 Nechci Vám kazit radost, ale letos jsme asi všichni sklízeli všechno o minimálně čtrnáct dní dříve. Myslím si, že to je počasím, které bylo podobné tomu co ty San Marzana mají vždycky tam pod Vesuvem, kde jsou vlastně doma.
Vladimír |
 |
Deformace rajčat, 12.8.2017 To není žádná vada. Je to jen zbytek jizvy po odpadnutí květu. Někdy je to jen malá tečka, někdy taková čárka a u některých odrůd je to takový kroužek. Možná se to až tak někomu nelíbí, ale jinak to nemá vliv na kvalitu rajčete.
Já používám na... celý příspěvek > |
 |
Nejtěžší rajče, 11.8.2017 Mám opravdu rád skoro všechna rajčata. Těch, které mně nechutnaly bylo minimum. Rád si ďobnu jen tak na chuť nějaká cherry. Rajčata střední velikosti, kterým američaní říkají "slicers" kráječe (velikost jako naše hybridy) vlastně momentálně ani... celý příspěvek > |
 |