|
J. H. Hale, 25.8.2018  Halemánie je v plném proudu. Tyto broskve jsou vzhledově i chuťově atraktivní a jsou za dobrou cenu. Dneska jsem na trhu viděl paní, která kupovala 30 kg na zavařování. Byl to jediný stánek s ovocem, kde byla fronta. |
 |
Očkování, 23.8.2018  Teď tomu dotazu nerozumím. Používám trojpupeny, protože z prostředního pupenu vždy vyroste výhon s mnoha listy. Nikdy ne jeden list, dva listy, tři listy nebo květ. Vždycky letorost. Květy po stranách se mohou vylomit nebo upadnou samy. |
 |
|
 |
Očkování, 23.8.2018  Samozřejmě, že má cenu přeočkovat neujaté (zavodněné) podnože. Zvolte raději Forkertovo očkování, které je v září až v dubnu mnohem jistější. Není však dobré očkovat za mrazu. Páska by se neměla tak brzy zaříznout. Já ji nechávám až do vyrašení,... celý příspěvek > |
 |
J. H. Hale, 23.8.2018  Pár postřehů o této staré americké odrůdě. Plody jsou velké, mají červené líčko a krvavě zabarvenou dužninu okolo pecky. Jsou dobře odlučitelné od pecky a jsou velmi chutné. U mě chuťově překonaly i Suncrest. V ČR by mohly letos plodit koncem srpna,... celý příspěvek > |
 |
Vilma, Venus, Aztek, 23.8.2018  Moje Vilmoviště plodí docela dobře. Rostlina v interiéru je vyšší a méně plodná než venkovní rostliny. Chuť je dobrá, ale některá cherry rajčata jsou chutnější. Trochu mě mrzí, že nedokážu vypěstovat takovou násadu plodů, jaká je zobrazena na sáčku... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 22.8.2018 Obvykle se nechytnou. A co se nahodou chytne, neroste. |
 |
Identifikace housenky a mury, 16.8.2018 Jenom pro upřesnění. Dlouhozobky patří mezi lišaje a ne mezi můry. Přestože se lidově říká můry i lišajům, martináčům apod. Ještěže lidově neřadíme mezi jabka i hrušky. |
 |
Sklizeň rajčat a paprik - 2018, 15.8.2018  Bez zalívání ty papriky nerostou. Ještě jsem je však vůbec nehnojil. Asi budu muset trochu přihnojit a zase zalít. Dneska ráno jsem si všiml, že není ani rosa. Odpolední vlhkost vzduchu bývá 52-57%, teplota tak 33-34. Silné rostliny rajčat už skoro... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 14.8.2018 Milane a Vladimíre, po vašich balkónových zkušenostech a analýze mám na vás rajčatový dotaz, týkající se vhodných odolných odrůd na balkón. Můj kolega by chtěl pěstovat rajčata ve větších nádobách na velkém jižním balkóně v Madridu. Jedny v jarní... celý příspěvek > |
 |
Výsev sadby do skleníku či ven?, 14.8.2018  Pokud nemáte možnost pozdějšího zakrytí (tunelový kryt nebo ohrádka a fólie), myslím, že je skleník jedinou šancí. Pro informaci: v Bulharsku v 50m.n.m. jsem viděl vysazovat venku košťáloviny k podzimní sklizni zhruba před měsícem. Nevěřím, že byste... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Plži na mladých stromcích, 13.8.2018  Zdá se, že pan 157.239 měl do jisté míry pravdu. Parazitem je v těchto plžích (Suchomilkách obecných) Motolice kopinatá. Plže občas sežerou ovce nebo jiná zvířata. |
 |
Čo je to za strom?, 13.8.2018  Maclura pomifera. I v trnavském okrese jsem jich několik viděl (obojí pohlaví). Nechal jsem dokonce naklíčit plod a vyrostlo mnoho semenáčků. Je to jedna z mála rostlin, kterou sežerou i housenky bource morušového. Je totiž ze stejné čeledě jako... celý příspěvek > |
 |
Slimáci 2018, 11.8.2018  Ještě k těm plžům v bílých plochých ulitách (suchomilkám). Z kulturních rostlin mi žerou jen listy ricínu, což mi až tolik nevadí. Pokud spadnou do vody, utopí se - nedokáží vylézt. Z utopených plžů jsem viděl vylézt průhledné bělavé larvy parazitů,... celý příspěvek > |
 |
Následky teplého počasí, 11.8.2018 Nevím, jaká byla u vás nejvyšší teplota, ale nemuselo to být jedinou příčinou. Kdysi jsem viděl v Korei několikakilometrovou jinanovou alej při vyšší teplotě a ostřejším slunci a nebyly tam stopy takového poškození. Pokud jde o kiwi, české teploty... celý příspěvek > |
 |
Kompletne zrezanie koruny mladej lipy, 10.8.2018  Takhle vypadá stará lípa uřezaná před 4 měsíci ve dvou metrech. Zdá se, že to rozdýchá. Pod těma drátama je to opravdu nevhodné místo. |
 |