|
Matčino, 28.9.2016 My jsme je měli protáhlejší, na plodu býval jakýsi šev s výrůstkem. Slupka byla hodně mastná, ale ne lesklá, spíš taková zaprášená. Na plodu bylo více zelené barvy a červená nebyla v proužcích. Tak nevím. A moc mně nechutnalo... |
 |
Název rostliny, 22.9.2016 Astra, podzimní. Astra křovitá. |
 |
|
 |
Neznámá květina, 19.9.2016 Díky. Jsem zvědavý, jestli někdy pokvetou. Semenáčky prý kvetou až za několik let. Také pořádně nevím, mají-li opadat v zimě listy. Tuto zimu všechny opadaly a bylinný výhon zavadnul (ustřihl jsem ho). Zimuji je spolu s ostatními subtropickými... celý příspěvek > |
 |
Neznámá květina, 19.9.2016 Super! Zarděnice hřebenitá či někde se uvádí kohoutí. Problémem bývá přezimování, protože teplota se musí pohybovat jen pár stupňů nad nulou. |
 |
Mrazuvzdornost fíkovníku a olivovníku, 18.9.2016  Letošní fíky z HK. Asi to bude odrůda Dotato. |
 |
Neznámá květina, 18.9.2016  A co je tohle za (přenosnou) dřevinu? Jsou to semenáčky druhým rokem... |
 |
Stanley - nejde dužnina od pecky, 15.9.2016 Letos musím tedy Stanley pochvált. Snad poprvé jsou plody sladké i aromatické, dužnina krásně zlatavá. Teplo dělá divy. I fíky dozrávají... |
 |
Je to plevel?, 13.9.2016 Rozchodník? |
 |
Botulotox, 8.9.2016 Tzv. tyndalizace, působení varu s přestávkami, aby vyklíčily spory, které var nezničí. Pokud máte potřebu takový podezřelý produkt jíst, tak ho musíte po otevření pořádně provařit (20 minut). V konzervárnách zavařují v autoklávu za teploty vyšší než... celý příspěvek > |
 |
Copak té třešni je?, 8.9.2016 Ono to právě v tom červnu začalo, pouze to nebylo vidět. Obvykle stačí jeden postřik 3 - 4 týdny po odkvětu a event. ještě za cca 2 týdny zopakovat. Problémem je u raných odrůd ochranná lhůta. A raději bych volil systémově nebo hloubkově působící... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zasilková zahranictví, 7.9.2016 V roce 2014 jsem vysadil od zahradnictví Zoja asijskou hrušeň Nutiika (správně Niitaka). Hodně pozdní, skladovatelná, hnědá slupka...). Letos poprvé 3 plody. Už zralé, snědené, žluté..! Trochu připomíná odrůdu Mansan (podle stránek pana Vysloužila).... celý příspěvek > |
 |
Na jablkách jsou skvrny jako saze, 7.9.2016 Dělají to houby zvané černě. Sazovitost se vyskytuje hlavně ve vlhčích polohách a na neošetřovaných stromech (řez, chemie). Podporuje ji i čistší vzduch (odsířené elektrárny) a paradoxně i výsadba rezistentů (používá se méně chemie). Pokud se... celý příspěvek > |
 |
Habr - plíseň?, 6.9.2016 Mohou to být i svilušky nebo třásněnky. |
 |
Čím to, že je letos málo vos?, 5.9.2016 Je to tak. U nás v Hradci Králové také skoro nejsou. |
 |
Monilioza - postřik, 4.9.2016 Já stříkám (Stanley), když se ještě zelené plody začínají dotýkat nebo mám první příznaky napadení (ale musí se to fest sledovat), a pak asi 14 dnů před sklizní Horizonem. Letos jsem stříkal jen před sklizní. Moc nepršelo. |
 |