|
Stříhání letorostů na rouby, 9.1.2008 Profesionálové, kteří posílají rouby ve velkém (konkrétně Sempra), igelit do balíku snad ani nedávaj, rouby měly řezné plochy ve vlhkých novinách a celé to bylo důkladně zabalené ve voskovém papíře.
Asi bych s tím odebíráním roubů... celý příspěvek > |
 |
Impregnace dřevěných sloupků na plot, 8.1.2008 Bochemit hobby je prakticky na houby - je tak ekologický, že je téměř neúčinný (totéž platí o Červostopu). Preferuji Luxolin, zkušenost mám však jenom s nadzemní aplikací. |
 |
|
 |
Jaké vápno do kompostu?, 7.12.2007 Nevím, v čem je vápno z Čertových schodů pro zahrádkáře tak jedinečné a lepší nežli třeba ze Štramberka nebo Hranic, které bude k mání na severu Moravy... Že by (ne)skrytá reklama? |
 |
rezistentní odrůdy, 29.11.2007 Faktem asi je, že v roce 1912 nebyla česká kotlina (resp. její sady a zahrady) tolik pokryta jalovci... |
 |
Černání jablek, 19.11.2007 Jediným důvodem použití hypermanganu kdekoliv (třeba při léčení pohlavních a kožních chorob) byly jeho silné oxidační vlastnosti. K redukci dochází v každém případě. Kancerogenita burelu je mrzutá, hypermangan byl velmi užitečným činidlem (což se... celý příspěvek > |
 |
Černání jablek, 19.11.2007 Proboha, redukcí hypermanganu (manganistanu draselného) vzniká nerozpustný burel (ten může ulpívat i na plodech) a burel je dneska v kategorii I Int. Agency for Cancer Research, jinýmy slovy prokázaný kancerogen! Dobrou... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Zuzana - kde sehnat?, 16.11.2007 Rouby Zuzany nabízí Sempra Litoměřice, bral jsem je loni a jejich kvalita (na rozdíl od jiných odrůd) nebyla valná, byly přischlé a naplesnivělé, asi 50% se mi jich neujalo.Co se týče jablek s dlouhou skladovatelností: poslední Jonathany ze... celý příspěvek > |
 |
popol z dreva, hnojenie?, 14.11.2007 Už jsem to tady jednou uváděl. Vápník - až 25%, draslík až 10%, hořčík 1-2%. Je to tedy kvalitní hnojivo (za předpokladu, že není kontaminován popelem z uhlí nebo se netopilo pražci).Přimíchávám ho do zeminy při výsadbě stromků a přidávám do... celý příspěvek > |
 |
Do ddy lze ještě na podzim založit trávník?, 1.11.2007 Předchozí 2-3 roky bylo na podzim daleko více sluníčka (až do listopadu), přesto trávníky, které jsem založil v říjnu, nestály za nic a na jaře jsem musel hodně dosévat.Řekl bych, že letos a v tuto dobu je to škoda práce i... celý příspěvek > |
 |
jiné hnojivo, 15.10.2007 Připomínka ke složení popela:
dřevěný popel obsahuje jako hlavní složku vápník (až 25%), dále draslík (do 10%) a nezanedbatelné množství hořčíku |
 |
|
 |
Hodnocení odrůd jablek, 4.10.2007 Zvlášní. Tento rok mi výrazně lepší nežli ten loňský nepřijde - pokud by strupovitost skutečně spálilo slunce, pak lońský rok byl ještě teplejší a slunečnější. Letos mi zcela nevídaným způsobem padlí (nebo něco podobného) zdecimovalo několik... celý příspěvek > |
 |
ovocnářská školka na Ostravsku / Frýdecko Místecku, 27.9.2007 Nevíte prosím někdo, jestli u Kobělušů v Bruzovicích prodávaj i meruňky? (Výstavu na Černé louce jsem nějak prošvihl...) děkuji T. |
 |
Podzimní výsev trávníku, 13.9.2007 Vysel jsem pár metrů ještě před těmi velkým děšti, za týden mi spadlo snad 180mm, ale je vidět, že bylo chladno - tráva leze velmi neochotně 10. den po výsevu (SM, 300m nm.). |
 |
kosa, 10.9.2007 naklepávání sice žádná velká věda není, ale musí se naklepávat jenom tenký okraj ostří, jinak se kosa zvlní (tak dopadl můj první pokus před cca 30 lety).
Na ztenčování ostří je lepší rez nežli bruska - takové kosy, zapomenuté... celý příspěvek > |
 |
zahradní drtič, 4.9.2007 Záleží na vůli mezi rotujícím nožem a spodní částí víka. Já mám kovového Sharka, tady lze onu vůli nastavovat podložkama, které se vkládají pod talíř. Největším problém tak mám s tenkými březovými větvičkami (jsou velmi ohebné, ty... celý příspěvek > |
 |