|
Solanka, 20.2.2018 Vďaka za odpovede Páni Ing. Fidla a Hlavatý - s tým článkom v obrázku. Už som o nich čital aj pomológia Řihu a Vaněka, vzdá sa, že sťaby letná hruška má len jednú nevýhodu a síce že jej mnoho rokov (asi viac než u Clappovej) trvá kým sa rozplodí.... celý příspěvek > |
 |
Skoré hrušky hniličky, 20.2.2018 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď pán Ing. Fidla. Zrejme to bude tak ako píšte. Určite majú obidve veľké šťastie že im tie konáre presahujú a tak na ne narazil, k letorastom dotiahol, (a že som Solanke aj trošku konár odľomil aby som sa dostal k akým... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Skoré hrušky hniličky, 12.2.2018  Myslené dve štepy z presahujúcich zamladených konárov. |
 |
Skoré hrušky hniličky, 12.2.2018  Tá prvá hruška: Muškateľka/Hnilička - možno je to aj Soľnohradka alebo miestná odroda. Je škoda že na stranu plotu k asfaltke ich padol len zlomok, ako aj tych druhých možných (Solaniek) - z oboch sa najedia skoro len osy všetky tam pohnili a že ich... celý příspěvek > |
 |
Solanka, 12.2.2018 No a ešte taká poznámka, kto to môže doma porovnať ak ju má - nemám síce dobre viditeľné odfotené ale na dvojročnom dreve sú tie bodky (čes. tečky) tiež veľmi výrazné. |
 |
Solanka, 12.2.2018  Vrúble ktoré sa ažko hľadali. Musel som po tme sťahovať konáre a tak odstrihnúť asoň takéto. Takže mi to musí výjsť! Inak na to že aké su krátke - tak sú dosť neobvikle hrubé. |
 |
Solanka, 12.2.2018  Detail stromu. |
 |
Solanka, 12.2.2018  Strom tejto hrušky. |
 |
Solanka, 12.2.2018  Ešte plody. |
 |
Solanka, 12.2.2018  Ťažko túto hrušku ťažko pomologicky zaradiť, no mäže ísť o Solanku. V n. v. 620 m. n. m. Lipt. Mikuláši v areáli akýchsi starých budov, jej konare trčia cez plot. Asi 5 m. južne od nej rastie topol z meter a pol hrubým kmeňom JV. od nej budova, cez... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Skoré hrušky hniličky, 12.2.2018  No kmeň - konáre, kôra... |
 |
Skoré hrušky hniličky, 12.2.2018  Vrúble sa ťažko odoberali... |
 |
Skoré hrušky hniličky, 12.2.2018  Keď som tak hľadal v pomológiach, napadlo ma že sa možno jedná o Solanku, ktorá ma mať v horších podmienkach skoro cibulovitý tvar. Nevzdá sa mi však že by vo vyžších polohách okolo 600 m. n. m. v Lipt. kotline mohla dozrieť už v polovici Augusta... celý příspěvek > |
 |
Staré druhy hrušní, 12.2.2018  Vrúble s nej bolo ťažko odstrihnúť. Myslím že mama pomerne tmavé listy aj nahrušku. |
 |
Staré druhy hrušní, 12.2.2018  Keď som tak hľadal v pomológiach, napadlo ma že sa možno jedná o Solanku, ktorá ma mať v horších podmienkack skoro cibulovity tvar. Nevzdá sa mi však že by vo vyžších polohách okolo 600 m. n. m. v Lipt. kotline mohla dozrieť už v polovici Augusta... celý příspěvek > |
 |