 |
Očkování vs. roubování, 26.1.2014  Očkování je snadnější než roubování. Určitě se Vám podaří, když umíte roubovat. Na snímku očkovanec meruňky po 25 dnech v teple (očkováno v interiéru 1.1.).
|
 |
Štěpařský vosk - složení vlastních směsí, oblíbené značky prodávaných, 26.1.2014 Lanolin se dá koupit nebo objednat v lékárně. Mají ho však jen v 250 g balení a je pro naše účely zbytečně moc čistý, takže i o něco dražší (velkoobch. 258 Kč/250g). Recept mě zaujal, takže ho vyzkouším. Mimmo |
 |
|
 |
Co už jste letos naštěpovali?, 17.1.2014  Právě v důsledku teplého počasí jsem začal roubovat i venku. Dostal jsem rybízové rouby a pupeny byly už nazelenalé a pootevřené. Tak jsem několik rybízů a angreštů narouboval. Obvykle to přežije. Ještě jsem očkoval venku mandle, protože raší taky... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 1.1.2014 Podle jabloňové sekce soudím, že se roubovanec chytne. U peckovin se lépe chytají podnože, které jsou dost silné (C nebo aspoň A). Pokud bych však měl jen jednu podnož, zvážil bych i Béčko. V nejhorším se v létě přeočkuje. |
 |
Zničený skleník, 29.12.2013  Taky je mi hrozně líto, že jste tak dopadla. Příčina samozřejmě není v polykarbonátu, ale asi v konstrukci rámu. Pokud uvažujete o změně dizajnu, doporučuji velmi ověřený tvar, který se používá také na fóliovníky. Osobně jsem také nevymýšlel... celý příspěvek > |
 |
Hodnocení meruňkové sezóny 2011, 22.12.2013  Na Vysočině mi velmi dobře prosperuje Veharda. Myslím, že je také v okrajových oblastech nejvhodnější z Veselských. Těším se i na Vesprimu. Rannejší odrůdy (jako Vesna) mi taky velmi chutnají, ale rychleji měknou. Na druhou stranu jsou vzácné svou... celý příspěvek > |
 |
Expanzní likvidátor hryzců - krtků Kieferle W2. Je učinný?, 30.11.2013 Tak už Standu nechte. Kyanovodík vzniká z dusíkatého vápna podle vratné Franckovy rovnice: CaCN2+H2+CO=2HCN+CaO. Abyste mě nechytali za slovo, nepopsal to Francek, ale H. H. Franck. Samozřejmě za běžných půdních podmínek bez vodíku a CO, pokud... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy okrajové polohy, 22.11.2013 Je to broskvoň s vyšší odolností na obsah vápna v půdě. Používá se i na meruňky, stejně jako na broskve. |
 |
Odrůdy okrajové polohy, 17.11.2013 Alobal chrání dobře, ale po 2 měsících se mi potrhal na všech stromech. Musel by se nasadit o Vánocích a pak znovu v únoru. Bílý papír vydrží až do jara. Pokud ještě nemrzne, dá se natírat vápnem. To je bezodpadová technologie s rovnocenou ochranou. |
 |
Eternit v zahone a komposte, 10.11.2013 Znám lidi, kteří mají zahradu nebo pole na azbestové hornině a žijí. Osobně si vysvětluji pochody v jejich půdě jako mechanické narušování vláken. Vlákna pod 5 mikrometrů jsou už méně nebezpečná, vlákna pod jeden mikrometr se už ani nepočítají do... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tvarovaní broskvone, 18.10.2013  Pokud je nejnižší zelený list ve výšce 3 metry, tak na zmlazení není jiná cesta. Na následujícím snímku je pahýl broskvoně po odřezané koruně, který po půl roce takto obrazil. Řez byl proveden v dubnu 2013, rána nebyla ošetřena, na starém dřevě... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Cresthaven, 28.9.2013 V našich klimatických podmínkách je to velmi nutné. Jednou jsem ji viděl neošetřenou a vypadala hrozně. |
 |
Vinohradnicke broskvone, 28.9.2013 Vinohradnické broskvoně se obvykle množí semeny. Jejich předností je právě to, že se nemusejí štěpovat ani jinak ošetřovat a přitom jsou jedlé. Udivuje mě, že rostou bez zavlažování, ikdyž je sucho. Samozřejmě, přeočkovat vhodný klon vinohradnické... celý příspěvek > |
 |
Jak vyhlíží úroda 2013, 21.9.2013 V řijnu má být relativně tepleji, tak snad i Granny v lepších polohách dozraje. Já se u něj řídím filosofií: buď zmrzne nebo dozraje. V listopadu před mrazy sklidím větší část a začátkem prosince zbytek. Lehké mrazíky plodům zatím neublížily. Krásná... celý příspěvek > |
 |
Soused likviduje zahradu, 20.9.2013 Máte pravdu, nesprávně jsem se vyjádřil. Bohužel, platí už jen neměnné pravidlo o tom, ze které strany přichází stín, o který jde. Slovo "ohleduplnost" z předchozího příspěvku je asi ten správný výraz, který by se měl uplatnit. Na mé... celý příspěvek > |
 |