|
Čím prihnojit, 3.11.2015 Nejlepší je kvalitní kompost. 3 - 5 kg na m2.
|
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 14.9.2015 Solaris Vám nezmrzne i bez přikrývání. |
 |
|
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 13.9.2015 Vaše péče si zaslouží uznání, pokud nic nezpackáte, bude určitě už druhým rokem úroda.
Pro lenochy jako jsem já dodávám, že Solaris roste všude i bez rigolace, jen zarodí o rok později. Z letošní úrody už mám burčák, při vysoké úrodě byla... celý příspěvek > |
 |
Pestovani revy vinne ve skleniku, 13.9.2015 Ve skleníku roste dobře většina stolních odrůd, nemusíte se bát ani velkoplodých stolních. Speciální odrůdy jsou také, osvědčený je Royal nebo naše Vitra, Pola. |
 |
Řez vinné révy, 4.8.2015 Prosím za prominutí, jsem jeden z těch s klapakama na očích. Už jsme to tu několikrát probírali: RÉVA NENÍ IDEÁLNÍ JAKO - CELOROČNÍ STĚNA. Důvod je jednoduchý, v listopadu prostě opadne listí a je po parádě.
Na druhou stranu, pouhý jeden... celý příspěvek > |
 |
Choroba nebo škůdce, 27.7.2015 Černé tečky jsou místa, kde se pokoušelo uchytit oidium. Suvenýr díky vysokým teplotám reaguje hypersenzitivně, neboli v místě, kde se pokouší houba uchytit rostlinná pletiva odumřou a vznikne korkovitá vrstvička.
Ochrana není nutná, ale klasický... celý příspěvek > |
 |
Odrůda révy Solaris, 5.7.2015 Bohužel, i tak dobrá odrůda jako Solaris má své mouchy:
Už dříve jsme upozorńovali na různé fyziologické poruchy, které se manifestují podobně jako nedostatetek hořčíku. Chlorózou trpí také, i když ne tolik jako Muscaris. Žluté keře... celý příspěvek > |
 |
Skvrny na listech révy, 27.6.2015 Většinou se v těchto případech jedná o poškození dedičné informace mutací - tzv. aberací chromozómů. Přičinou může být poškození DNA mrazem, zářením atp.
V příštím roce se většinou na postižené hlavě už poškození neobjeví.
Tak či... celý příspěvek > |
 |
Choroba nebo škůdce?, 14.6.2015 Klasika - roztoči. Pomůže pečlivý jarní postřik Sulkou, případně i opakovaný.
Nepoužívejte přípravky, které škodí predátorům /Ditthane atd./. |
 |
Vinic ako zivy plot, 3.6.2015 Nakonec nejméně pracné je obyčejné Rýnsko - Hessenské vedení. Funkci živého plotu splní stejně jako jakákoliv ptákovina /kordóny, styl džungle atd. / Jakmile opadne listí bude každý plot z révy průhledný. Výšku si určíte dráťěnkou. |
 |
|
 |
Bezpecková stolní odrůda Rusbol, 20.5.2015 Připojuji se k předchozímu příspěvku. Zkuste vypěstovat dlouhý tažeň, u některých odrůd jsou nejplodnější očka až v pořadí 8 - 10. Ve svém bohatém sortimentu jsem měl nějakou středoasijsou odrůdu od jednoho pilota, který tam létal. Bohužel, se mě... celý příspěvek > |
 |
Hálčivec révový, 14.5.2015 Karate by mělo, i při teplotě 25 C, vymlátit spolehlivě všechny rostoče, včetně těch dravých. A to je problém. Škodlivý se pak rychle namnoží a bude nutný další zásah.
Už roky se chystám, že nějaký ten pyretroid použiji v srpnovém termínu,... celý příspěvek > |
 |
Canadice, Seneca máte skúsenosti?, 23.4.2015 Canadice jsem vysadil na základě informací ze zahraničí. Vlastní zkušenosti ještě nemám takže přikládám cizí:
Canadice (NY 45625) je kříženec Bath x Himrod. Himrod posloužil jako dárce genu pro bezsemennost. Odrůda by měla být více mrazuvzdorná... celý příspěvek > |
 |
Výsadba vinné révy, 21.4.2015 Ano, doba je ideální, v praxi někdy sazíme i první týdny v květnu. Při dobré zálivce to není žádný problém. |
 |
Pár otázek k výsadbě révy, 15.4.2015 1. Roub musí být po výsadbě 5 cm nad zemí. Jinak rostou rosné kořeny.
2. Rosné kořeny jsou kořeny rostoucí z roubu. V širším pojetí to mohou být i kořeny z podnože nebo pravokořenné révy, které jsou blízko povrchu a využívají po letních... celý příspěvek > |
 |