|
Rouby jabloně, 28.6.2021  Stav roubů po týdnu se moc nezměnil.Některé rouby se těžce probírají, jiné rostou jak z vody.Potěšilo mě, že po dvou měsících krásně vyrašily pupeny u druhého roubu Rubelit.Provedl jsem tedy další zkoušku u dvou nereagujících roubů Vanesa na... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 23.6.2021  Podrobnou prohlídku roubů jsem udělal v neděli vzhlem k tomu jaké rozdíly v ujmutí vznikly.Na brázku č.2 je v horní části vidět ježek roubů.Ze šesti roubů (Sisi neboli Šarlota) mají dnes tři rouby pěkné přírustky a u třech není vidět aní zelená... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rouby jabloně, 22.6.2021  Pro představu jak vypadalo vřeteno po přeroubování 30.dubna.Na obrázku č.1 je loňské přeroubování vřetene Jantaru lehce narašenými rouby.Výsledek ujmutí nevyhovující.Obrázek č.2 - opětovné přeroubování vřetene s dostatečným počtem roubů.Ujmutí se zdá... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 21.6.2021  Jen tak pro názornost jak dokáže příroda dělat kotrmelce a napíná pěstitele.Na obrázcích je část přeroubovávaného vřetene.Je tam vidět velké rozdíly v ujmutí roubů. Všechny jsou jedné odrůdy, letorosty odebírány ve stejnou dobu ze stejného stromu... celý příspěvek > |
 |
Rubelit, 10.6.2021 Fytos Rubelit nabízí.Zda je to pouze pro velkopěstitele nebo i pro zahrádkáře nevím.Viděl jsem ještě pár nabídek ale s poznámkou není na skladě.Zda jsou nabídky aktuální a budou k dispozici i na podzim ukáže čas.Z těch minimálních informací na netu o... celý příspěvek > |
 |
Rubelit, 9.6.2021 Ač se jedná o střížovickou odrůdu je kolem této sorty nějak tajemno.Ani mainstreamoví snaživci a časopisy se o ní nezmiňují.Na českých webech jsem nenašel ani z jakého křížení tato odrůda vznikla. Šel jsem na zahraniční a tam jsem se dověděl že... celý příspěvek > |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 28.5.2021 Je to radost pokud jadroviny kvetou, samozřejmě.Pomysleli jste pánové na to aby jste se mohli radovat i příští rok? Na mnohých stromech probíhá stále nové kvetení.Připomíná to stav kdy stromy plodí obrok. Pěstitel to však v této fázi... celý příspěvek > |
 |
Co se ztvrdlým štěpařským voskem, 27.5.2021 Skvělá rada pane Afer.Zařídil jsem se dle Vaší zkušenosti a u nové tuby Legocortexu jsem odřezal nanášecí štětiny.Krásně se s tím nyní pracuje. Požadované množství tmelu vymáčknu na nanukové ploché dřívko které používám k zamazávání ran..Výrazná... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 25.5.2021  Počátkem března jsem narouboval kopulací dvě odrůdy.Následně začaly velké výkyvy počasí s mrazovými dny což mě donutilo obalit roubované spoje textilií.Nevím zda to mělo nějaký význam ale rouby se ujaly.Příroda je mocná - foto 1a2.Včerejší kontrola... celý příspěvek > |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 22.5.2021  Zdravíčko.To nadměrné kvetení nemá konce.Zatímco některá květenství opadávají, na těch samých stromech se objevují stále nové květy.Radost z toho vůbec nemám.Z minulosti mám zkušenost, že tyto opožděné květy jsou k níčemu.Plůdky se správně nevyvíjí a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Dolanka, 16.5.2021  Tak koukám, že Dolanka se dostala už i do Pardubic.To je skvělá informace.Před lety jsem zasílal ze své matečnice rouby některým zájemcům a zdá se, že se kvalita rychle šíří.Shodou okolností jsem včera přeroubovával kamarádovi asi osmiletou... celý příspěvek > |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 15.5.2021  Letos se vyskytuje fenomém nadměrného kvetení zvláště u zapěstovávaných štíhlých vřeten.U většiny jsou květy na koncích letorostů po jarním střihu a co je zvlášť nepříjemné na jednoletých terminálních letorostech pro další zapěstování... celý příspěvek > |
 |
Réva ve skleníku, 14.5.2021  Řešil jsem výsadbu révy do skleníku zapěstováním ve tvaru Vertiko viz.příloha.Zabere minimum místa a lze pěstovat ve skleníku cokoli bez zastínění podkultur.Umístil jsem ho doprostřed skleníku ke vchodu na severní stranu.
Vertiko zapěstujete... celý příspěvek > |
 |
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2021, 9.5.2021 Včera jsem také využil bezvětří a před květem ošetřil jádroviny proti houbovým chorobám (Merpan + Tercel).V příštích dnech má stále foukat a snad i pořádně zaprší.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Postřik jabloní a švestek, 6.5.2021  Před lety jsem byl požádám skupinou lidí o vytvoření stručného návodu pro ošetřování jabloní.Splodil jsem tento manuál.Snad Vám to Martine pomůže a nejen Vám.Termíny si musíte upravit dle polohy pěstování a stavu vegetace.Samozřejmě doplňovat... celý příspěvek > |
 |