|
Honeycrisp, 1.10.2022  Honeycrisp - 2022 - štíhlé vřeteno
Stromek kde jsem měl naroubované rouby barevné mutace Honeycrisp bohužel přes zimu odešel.Loni jsem tuto odrůdu na štíhlém vřeteni zjevně podtrhl.Zmátlo mě vybarvení jablek..Letos jsem počkal a uvidím zda... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 1.10.2022  Jonathan - 2022 - vřetenový zákrsek
Letos na jaře jsem stromek o 1/3 sesadil a narouval ještě jinou odrůdu.Můj problém je skladování Jonathanu a jeho pozdější poruchy plodů během skladování.Nechci se jej zbavit úplně.Pokud vydrží skládku chuť je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Deliga, 29.9.2022  Deliga - 2022 - Verierova palmeta
Loňské velké chuťové překvapení.Doufám, že potvrdí kvalitu.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Jarka, 29.9.2022  Jarka - 2022 - plody z Verierovy palmety
Nechal jsem jablka loni na stromě o trochu déle a příchuť se dostavila.Vůbec to není špatné jablko.Doufám, že to letos potvrdí.
 |
Jeanne d Arc, 28.9.2022  Jeanne d' Arc - 2022 - dvě malé větvičky v Lucasce
Velmi chutná odrůda která se málo pěstuje.Bohužel není v nabídkách prodejců.Na snímku č.1 je trochu netypicky narostlá.Na snímku č.2 je typický tvat této odrůdy.
Zahradě zdar - Mičurin II... celý příspěvek > |
 |
Banánové zimní, 28.9.2022  Banánové zimní - 2022 - plody z Verierovy palmety
Letos mě zujalo nádherné vybarvení líčka.Můj názor na chuť a konzistenci dužniny není zrovna příznivý.To už jsem tu zmiňoval.Škoda že nechutná jak krásně vypadá.
Zahradě zdar - Mičurin II (470... celý příspěvek > |
 |
Lucasova, 28.9.2022  Lucasova - 2022 - větší zákrsek
Lucaska jako každoročně pěkná násada a kvalitní plody.Vzhledem k deštivému počasí během září byly obavy na výskyt sazovitosti.Naštěstí se napadení nekonalo.Zato vosy se nebývale činily.
Zahradě zdar - Mičurin... celý příspěvek > |
 |
Orion, 27.9.2022 Nálety obaleče jablečného bývají obvykle rozvleklé.Důležité je u obou generací obaleče vystihnout správný termín ošetření.I přes ošetření červivost samozřejmě mám.Není přece účelem škůdce zcela eliminovat (to by člověk postřikovač ze zad nesundal)... celý příspěvek > |
 |
Red Delicious, 26.9.2022  Red Delicious - 2022 - malé vřetýnko
Tato odrůda má už snad desítky mutací.Vsadil jsem kdysi na prvotní odrůdu.
 |
Orion, 26.9.2022 Také jsem pro zajímavost před lety neprovedl postřik proti 2. generaci obaleče.Výsledkem bylo velké napadení obalečem a znehodnocení velké části úrody.Už jsem to nikdy nezopakoval.Držím se doporučení moudrých knížek.Ten pohled na krásné ale červivé... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Orion, 26.9.2022  Orion - 2022 - štíhlé vřeteno
Letos o trochu větší úroda i když brakovitých plodů bylo významné procento.Ale jak píšu každý rok, rozhodující je u této odrůdy chuť a ta je parádní.
 |
Crimson crisp, 25.9.2022  Crimson Crisp - 2022 - štíhlé vřeteno
Vyšlechtěna ve výzkumném středisku Rutgers Fruit v roce 1971 USA křížením mezi dvěma výběry šlechtění.Uvádí se dobrá rovnováha mezi cukry a kyselinkou, výborná chuť husté, křupavé a velmi šťavnaté dužniny a... celý příspěvek > |
 |
Elstar, 25.9.2022  Elstar - 2022 - štíhlé vřeteno
Letos se Elstar pochlapil.Pěkná úroda kvalitních plodů.Pro jeho výbornou svěží ovocnou chuť má pevné místo na zahradě.Kvůli jeho kvalitě jsem si pořídil i některé jeho křížence Rubens a Junami.
Zahradě zdar -... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrudu jablone?, 22.9.2022 Děkuji pane 94.165 za potvrzení vývoje plůdků u Golden Delicious.To jsem potřeboval posvětit o pravosti odrůdy.Zda je to z více klonů která tato odrůda má ta konkrétní je vedlejší.Mám zřejmě klon z konickým růstem.Chuť to doufám potvrdí.
Zahradě... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrudu jablone?, 21.9.2022  Před lety jsem vysadil špičák jabloně Amrosia.Později mě prodejce kontaktoval, že se jedná o záměnu ale neví za jakou odrůdu.Před vykopáním špičáku jsem pro zajímavost odebral roub a aplikoval do Jonathanu.Letos popvé zaplodil a jde mi o určení... celý příspěvek > |
 |