|
Divné třešně, 19.6.2008 Niečo podobné sme rozoberali v inej diskusii. Ale zatiaľ bez záveru, pôvodca zostáva stále nepomenovaný. |
 |
Hnědozelený brouček - škůdce listů, 19.6.2008 Ráno so vyšiel na záhradu a vidím, že vlna listokaza dorazila aj k nám. Obzvlášť ich priťahuje môj liliovník tulipánokvetý.
Zatiaľ nie som rozhodnutý pre nejaký zásah. Imidacloprid nie je dostupný. Ale...
Imidacloprid je tá istá insekticídna... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Česnekovník čínsky, 19.6.2008 Asi 4 roky mám vysadený česnekovník (Cedrela sinensis `Flamingo`, nový platný názov je Toona sinensis). Jediný problém je, že nerastie. Stále má 50-70cm. Podľa botanickej literatúry to je rýchlo rastúci strom. Inak vypada zdravo, pôda je... celý příspěvek > |
 |
Hnědozelený brouček - škůdce listů i plodů, 18.6.2008 Tak to neviem, ale dosť pochybujem. Na UK weboch sú Heterorhabditis megidis špecificky používané len na listokaza. Na CZ weboch je uvedená indikácia - "lalokonosci rodu Otiorhynchus - larvy, lalokonosec libečkový, lalokonosec rýhovaný, lalokonosec... celý příspěvek > |
 |
zčernanie plodov hrušky - a je po úrode, 18.6.2008 Dodatočne som vypátral, že na hruške si (pravdepodobne) pochutnala - plodomorka hrušňová - Pear fruitlet gall midge - Contarinia pyrivora.
Nabudúce teda Talstar alebo Mospilan tesne pred rozkvitnutím. |
 |
zkroucené listy Pustorylu, 17.6.2008 Mšice radi kolonizujú pustorýl. Aspoň teda u mňa. Skontrolujte, či tam nie sú. |
 |
stromy a mravenci, 17.6.2008 Skontroloval by som vývoj obaleče jablečného vo vašom regióne na stránkach SRS - príslušný SET model. Ak bude SET pre obaľovača blízko indikácie, tak by som to spojil dokopy. Vyriešite dva problémy jedným postrekom. Ideálny SET pre... celý příspěvek > |
 |
Hnědozelený brouček - škůdce listů i plodů, 17.6.2008 Chémia by aj bola, ale v ČR nie je registrovaná v malobalení - účinná látka imidacloprid. Veľkobalenia asi nezoženiete. Druhá možnosť sú parazitické hlístice Heterorhabditis megidis.
PS: V nadpise je "škůdce ... i plodů". Akých? |
 |
Červený rybíz - invaze mšic, 17.6.2008 Ono to je Vaša voľba a Vaša vec, čo použijete. Takisto môžete úspešne použiť aj petrolej, kerosin alebo naftu. To je to isté, tiež sú to prírodné produkty, princíp zásahu je ten istý. Alebo bionaftu, ak si potrpíte na "bio".
Oleje sa skutočne... celý příspěvek > |
 |
Červený rybíz - invaze mšic, 17.6.2008 Biool je v tomto období najmenej vhodný. Práve preto, že naolejuje rastlinu. |
 |
|
 |
světlé listy - broskvoň, hrušeň, 17.6.2008 Nie je to "zcela špatně". Určite to má takto 99% záhradkárov. Ale v každom prípade - broskyňa je zlý kompetitor o dusík s trávou. To znamená, že je lepšie nechať okolo čístú hlinu, bez mulčovania a trávy. A teda to sem-tam okopať a vyplieť. Broskyňa... celý příspěvek > |
 |
identifikace nemoci Hrusne, 13.6.2008 Rez hrušňová. Dá sa použiť napr. Baycor. |
 |
Obaleč jablečný - určitě ano, 11.6.2008  Nejako mi to stále nesedí. Stále mi tam "vyskakuje" niekoľko nezrovnalostí. Napadnutie minulý mesiac sedí, ak je o generáciu viac. Vo vzťahu k popisom SRS SET by to bola akási "nultá generácia".
Podľa všetkého informácie na SRS SET uvádzané ako 1.... celý příspěvek > |
 |
O. jablečný - určitě ano, 11.6.2008 Ak ste ich chytal na feromon, tak to je istota.
Je to v každom prípade zaujímavé. Mám "v dostrele" 3 stanice srs a podĺa toho sme v prvej vlne. Predpokladal som, že ich biofix je spoľahlivý. Doteraz som SRS veril. Ale susedove jablone postihlo... celý příspěvek > |
 |
světlé listy, 11.6.2008 Tých príčin tam môže byť podstatne viac. Napr. zlý systém hnojenia, nedostatok dusíku, mladá broskyňa nasadená v trávniku, ílovitá pôda, nevhodné pH pôdy, premokrenie (nadmerné zalievanie), nedstatok Mg, atd.
(Ak sú listy menšie a do žlta, tak je to... celý příspěvek > |
 |