|
Uz nekde uzraly tresne?, 7.6.2016  Na jihu už jsem viděl i zralé mahalebky ("turecká višeň"). Černé plody, chuťově tedy nic moc, při doteku odpadávaly od stopky. Pro zajímavost - plod je menší než třešňová pecka. Zajímalo by mě, zda někdo máte zkušenost s dobou stratifikace a... celý příspěvek > |
 |
Rychlení zeleniny, 31.5.2016  Občas vídám na cestách tunely k rychlení zeleniny (průměr asi 50 cm). Máte s nimi někdo zkušenosti? Jak se kladou, jak se v nich zalévá a zda jsou opakovaně použitelné... |
 |
|
 |
Moruše - hledám jakékoliv informace, 31.5.2016  Pro Josefa přikládám snímek brutálního řezu moruší před sklizní plodů. |
 |
Jak vypěstovat růži z řízku zakořeněného ve vodě?, 31.5.2016 Růži zakořeněnou ve vodě bych asi nejprve zasadil do písku a postupně bych přidával substrát. Řezané růže, které už povadly ve váze, používám k očkování běžně. Některé však měly ve vodě živnou sůl, která omezuje mikroorganizmy. Očka se mi kdysi... celý příspěvek > |
 |
Kampak jste se slimaci letos podeli?, 31.5.2016 Uliťáky jsem viděl i v sudu se starým vápnem, do něhož dobrovolně vlezli. Asi jim chyběl podpůrný materiál na ulitu. Myslím, že sklep vylíčený vápnem je asi neodradí. |
 |
Uz nekde uzraly tresne?, 26.5.2016 Včera jsem procestoval kus Evropy. Někde třešně už jsou (jižní Slovensko) a jsou pěkné. Jinde právě jsou (např. Maďarsko a Rumunsko). A někde ještě jsou (jižní Balkán). Na Vysočině samozřejmě ještě nejsou - u mě zelené, centimetr v průměru. Naopak... celý příspěvek > |
 |
Váš názor - minianketa, 26.5.2016 Uvedu svůj názor pro chladnější a teplejší oblast:
Spartan, Bohemia / Idared, Granny Smith
Wiliamsova / Lucasova
Bergeron / Velkopavlovická, Goldrich
Catrin, Redhaven / Suncrest, Flamingo
Gabrovská / Hanita
třešeň Kordia /... celý příspěvek > |
 |
Šeřík množení řízky, 11.5.2016 Myslím, že teď po odkvětu se berou mladé řízky s odstraněnými květy a téměř všemi listy. Klacky asi až na podzim. Já nejraději odebírám na podzim odkopek a z jara ho přeočkuji žádanou odrůdou. Sazenice je tak silnější než řízek. |
 |
Vyklobaná očka, 11.5.2016 U mě to dělají hlavně v noci plži uliťáci. Zanechávají také stopy ve formě trusu. |
 |
Vzkříšení, 8.5.2016  Nevyhazujte omrzlá rajčata, pokud mají živé kořeny a zelený "kmínek". Vrcholové růžice mi právě ožily a vyrašily také zálistky. Nevím zda vypěstuji nové rostliny ze zálistku nebo z původního vrcholu. |
 |
|
 |
Lze vypěstovat broskev nebo meruňku z řízku?, 8.5.2016  Mám podobnou zkušenost s nektarinkou. Roub ležel 6 týdnů na sněhu a pak jsem z něj vzal několik oček. Zapíchl jsem ho vedle naočkované podnože a dost jsem se divil. Podnož roste v této alkalické zemině dost špatně, ale roub - řízek je... celý příspěvek > |
 |
Tomel pro republiku, 8.5.2016 Děkuji za fundovanou odpověď. Nebudu si ověřovat ani jako sklad roubů. Musím najít zdrojovou citaci. |
 |
Průzkum zmrzlých meruňkových květů, 8.5.2016 Na Pinkcotech mi nezbylo vůbec nic. Zmrzly. Kdyby mi však dneska někdo donesl košík zralých plodů, udělal by mi velikou radost, přestože jsem právě snědl několik rozmrazených plodů VP. Pinkcot mi dělá radost svým vzhledem, velikostí i rannou sklizní.... celý příspěvek > |
 |
Pinova, 2.5.2016 Moje Pinova (z 210 m) je chutná i na jaře a navíc dlouho vydrží tuhá. Bohužel jí mám také na M9, takže strašně přeplozuje menšími plody a málo roste. Dal bych ji raději na MM106 nebo na něco podobného. |
 |
Jarne mraziky 2016, 30.4.2016 Veselé Velikonoce! To přeji nejen všem pravoslavným křesťanům (dnes je jejich Bílá Sobota), ale i všem zahrádkářům, kteří věří na vzkříšení své zahrady postižené mrazem. I tam, kde mrazíky šlehly, zůstane určitě dost pěkných a užitečných rostlin,... celý příspěvek > |
 |