|
Housenka, 26.7.2016 Je to lišaj.
Mimmo |
 |
Otáčení slunečnice za Sluncem, 25.7.2016 Taky zajímavý postřeh. Shodou okolností jsou oba mé výše přiložené snímky vyfoceny několik kilometrů od jiné veliké jaderné elektrárny s šesti bloky. Okolní slunečnice na mnoha různých polích jsou však vždycky natočeny stejně (k vycházejícímu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Myrobalán versus špendlík a mirabelka, 23.7.2016  Zjišťuji, že v každé zemi a snad i v každém kraji mají své specifické plané slivoně a jejich křížence. Jejich správné zařazení jsem už vzdal, protože se i v jedné lokalitě liší. Teď například vídám na Balkáně "džanky", které bývají 3-4 cm velké, od... celý příspěvek > |
 |
Otáčení slunečnice za Sluncem, 23.7.2016  Děkuji za postřehy. Když to shrnu, tak heliotropní jsou pouze mladé rostliny a zdaleka ne všechny druhy slunečnic vytvářejí hlízy (bohužel rubrika "olejnaté byliny" není k dispozici). A propos, odkvetlé rostliny jsou teď trvale otočeny zhruba na... celý příspěvek > |
 |
Nazov rastliny/stromu, 23.7.2016  Samozřejmě je to skočec (ricín), ale touto dobou už by měl kvést. Jinak nedozraje. |
 |
Nazov rastliny/stromu, 22.7.2016 Ricinus communis
M. |
 |
Jak rychle roste šeřík?, 21.7.2016 Záleží na kořenech. Ze silných kořenů vyrážejí u šeříku výmladky, které každoročně přesáhnou 1 m (asi málo). Nedávno jsem zkracoval ptačí zob neopadavý z 3,5 m na 0,4 m. Za dva roky to bude stejná džungle, protože kořeny jsou velmi vitální (asi... celý příspěvek > |
 |
Otáčení slunečnice za Sluncem, 18.7.2016  Skoro každý ví, že se slunečnice "otáčí za Sluncem", jenom já to nevím. I někteří experti tvrdí, že se slunečnice celý den natáčí (květy i listy) a přes noc se zase natočí zpět na východ. Pouze odkvetlé rostliny už to prý nepotřebují. Osobně... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2016, 18.7.2016  Aspoň vzorek z Vysočiny - Veharda 16.8. v 480 m.n.m. Kdyby jich bylo víc, nezlobil bych se. Bergeron to snad vylepší. |
 |
Roubování difenbachie, 18.7.2016 Myslím, že zakladatel vlákna uvažuje logicky. Pokud teplo a světlo nezpůsobilo ani malý zázrak, roubování může pomoct. Nerad roubuji v rukavicích, ale u alergenní dieffenbachie bych to holýma rukama neriskoval. Nechal bych zakořeněný spodek... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Melouny a melounky 2016, 18.7.2016  V současné době mám (venku, bez černé fólie) ve velmi teplé zahraniční lokalitě melounky jen 1 až 2 kg. Do září snad dozrají. Další sazenice z místních peciček vysetých v květnu mají plody ještě menší. Nejsou roubované ani hybridní ani hnojené či... celý příspěvek > |
 |
Chata - septik, trativod, 18.7.2016 Na svých zahrádkách (mimo legislativu ČR) používám separační toaletu s trativodem a dvoukomorový septik 2x1000 litrů s trativodem. Myčku nepoužívám, protože většina detergentů (saponátů, tenzidů) se anaerobně nerozkládá. Vím, že obyčejné mýdlo patří... celý příspěvek > |
 |
Posílání řízků rostlin poštou, 18.7.2016 Ano, nějak tak. Případně místo hadru vlhký papírový ubrousek. V zimě klidně i suchý. |
 |
Melouny a melounky 2016, 5.7.2016  To je smutné. Těžko radit. Mi se zatím melouny rozrůstají bez známek chorob. Mám však pro jistotu dvě oddělená melounoviště, 20 metrů od sebe. Dělá jim dobře teplé počasí (i v noci) a spíše občasná zálivka než každodenní déšť. Měl jsem však jiný... celý příspěvek > |
 |
Přesazování tulipánů a narcisů, 5.7.2016  Právě jsem vyryl džungli mnoha na sebe natlačených cibulí narcisů, tulipánů a hyacintů (na snímku v květu, nyní několik litrů cibulí). Chci je v září rozsadit na větší ploše a na jiném místě. Nechci však riskovat nesprávné skladování. Ve stínu, v... celý příspěvek > |
 |