|
Mrazuvzdornost fíkovníku a olivovníku, 4.1.2017  Zdá se, že se to skutečně chytne. |
 |
Štěpařský vosk - složení vlastních směsí, oblíbené značky prodávaných, 19.12.2016 Někdy mám strach, že se mi roub spálí a používám místo obvyklého vosku jen fólii. Na svých roubovancích taky občas používám žvýkačku. Ta mě ještě nikdy nezklamala. Drží, nestéká, nepálí. |
 |
|
 |
Jak se zbavit bezu černého?, 19.12.2016  Nedávno jsem pálil větve, které jsem nestihl nadrtit ani rozdat na topení, a použil jsem na pařezy žhavý popel. Pařezy byly po několika hodinách doutnání silně narušené a daly se dosekat. Přehřáté dřevo ponechaných kořenů je zřejmě také mrtvé a... celý příspěvek > |
 |
Jesenno - zimné práce, 13.12.2016 Slimaci, hlemyzdi a klistata, pokud je povazujete za skudce, maji take radsi travu. |
 |
Obleva, 12.12.2016  Na zimě v zahradě mám rád snad jenom to, že neroste plevel. Slovo obleva nezní tak libozvučně jako třeba naděje nebo předjaří. Pro mě je to však vždycky takové malé jaro. V trávě svítí pár pomýlených pampelišek, začíná rašit česnek a salát v... celý příspěvek > |
 |
Jesenno - zimné práce, 6.12.2016  Ne vždycky je na zahradní práce vhodné počasí. Letos mě překvapilo, že už 30.11. jsem měl na zahradě ráno -10st. (v cca 50 m.n.m., SZ Bulharsko) až zmrzl do té doby měkký sníh. V 500 m.n.m. tu bylo -12st., což není touto dobou obvyklé. Naštěstí... celý příspěvek > |
 |
Napadený kmen slivoně, 23.11.2016 Výšeuvedené zkratkové komentáře chtějí zřejmě zopakovat, že:
mnohé peckoviny trpí tím, že je v lednu probudí silné sluneční záření a do kmene, nejčastěji na jižní straně, proudí míza. Ta v noci při silných mrazech zmrzne a vytvoří tím prasklinu.... celý příspěvek > |
 |
Kdy postřik proti kadeřavosti?, 21.11.2016 Měď na plodech by mě až tak nezajímala. U broskví to má k plodům mnohem dále než u rajčat nebo hroznů. Ale samozřejmě, měď vadí mladým listům (starým už tolik nevadí) a v "broskvoňové" koncentraci 0,6% (Champion) dokáže popálit i květy... celý příspěvek > |
 |
Bio jed, 21.11.2016 Řekl bych, že pro zcela divoká zvířata a původní rostliny může to pravidlo platit. Ale stačí, když se srnky v zimě nažerou řepky a oslepnou nebo uhynou. Do vodoměrné šachty, kterou jsem v neděli zakrýval, jsem proto pokusně několik semínek nastražil... celý příspěvek > |
 |
Bio jed, 19.11.2016  Dneska jsem musel zlikvidovat skočec (ricín), který už mi dočista zmrzl. Zjistil jsem, že jsem vypěstoval víc semínek, než hodlám v příštím roce vysít. Nemáte někdo zkušenost s využitím těchto velmi jedovatých semen jako jedu na hlodavce (myši,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Gabrovská se Bulharům povedla, 19.11.2016 Já mám úctu k dobrému ovoci. Dneska jsem snědl skoro kilo (rozmrazených) růžových moruší. Mám jich ještě 30 kg. Myslím, že udělat z tak chutného a voňavého ovoce něco nechutného a páchnoucího, je přinejmenším zvláštní. Není to však chyba ovoce.... celý příspěvek > |
 |
Ako dalej po navrublovani, 19.11.2016  Mám podobný dotaz. Jenže se nejedná o přeroubovanou jabloň, ale o planou slivoň přeočkovanou na třech vlcích meruňkou. Je mi jasné, že budu muset rozumným tempem odřezávat nebo redukovat větve. Ale na tak staré slivoni jsem ještě nic... celý příspěvek > |
 |
Co je broskvoni, 30.10.2016 Kuprikolem už můžete ošetřit celý stromek. Já bych ještě doporučil navápnit celý kmínek. |
 |
Má smysl zachránit Idared?, 30.10.2016 Na mé nejstudenější zahradě (520 m) mi tvdil soused, že Idared jsou jablka bez chuti a už by je nikdy nechtěl pěstovat. Když jsem mu donesl na ochutnání svůj Idared z 210 m, žádal mě o rouby. Byl unesen velikostí a trvanlivostí i dobrou chutí a vůní.... celý příspěvek > |
 |
Vydrží mladý ořech useknutí silného kořene?, 30.10.2016 Takže si všichni myslíme, že uřezání jmenovaného kořene stromu neublíží, ale nevyřeší problém. Já jsem to na zahradě řešil tím, že jsem postupně odřezal ty větve, které mi a sousedům vadily. Výsledkem je "supervysokokmen", který přijatelně... celý příspěvek > |
 |