|
Odrůdy pro n.v. kolem 500m nad mořem, 1.5.2017 U baráku vám může dobře prosperovat Bergeron, Veharda a mnoho dalších chutných meruněk. Já tyto odolnější odrůdy pěstuji s určitým rizikem do 520m, ale vím o jedné plodící Bergeronce i v 620m. Z broskvoní mi jde v 520m dobře Katrin. Tu... celý příspěvek > |
 |
Slimák - užitečný živočich?, 1.5.2017 Asi to bolí i od kačera. Jenže ten, kdo nezažil kalamitu, neví, o čem mluví. Proto by mu mělo být odpuštěno. Četl jsem zde na fóru i zajímavé názory o krtonožkách, ptáčcích, mravenečcích, vosách a jiných zajímavých zvířatech. U některých mi dokonce... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mráz, 1.5.2017 Vaše argumentace má svou logiku. Možná by pomohl i experiment. Všem nám jde o totéž - přijatelnými náklady ochránit úrodu.Stromy se rosí vodou o teplotě vyšší než nula a rosení namrzajícího ledu a skupenské teplo zamezí poklesu teploty pod nulu. Četl... celý příspěvek > |
 |
Mráz, 1.5.2017  Musím se taky zastat fyziky. Milióny zahrádkářů po celém světě si už vyzkoušely, že fólie výrazně chrání rostlinu proti ranním mrazíkům. Ranní rosa totiž ve větru následkem rychlejšího odpařování rychle zmrzne. To se pod fólií nestane. Ve škole jsme... celý příspěvek > |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 30.4.2017  Musím uznat, že jste přinejmenším mírně pokročilý entomolog, ale zase těsně vedle. Dokonce ten prvý tip byl blíž. U nás (v BG) už není apríl, tak Vám to prozradím. Je to neobvyklá rarita - hybrid martináče hrušňového (S. pyri) a S. pavonia. Je to o... celý příspěvek > |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 30.4.2017  Ta velikost ani kresba moc na S. pavoniu nesedí. Mimochodem na Vašem snímku je slovenská Saturnia pavoniella a na popisu je napsáno S. pavonia a noční motýl. Samci však létají jen ve dne. S. pavoniella je větší než pavonia, ale samička má sotva 3... celý příspěvek > |
 |
Mráz, 30.4.2017 Sylvercot by měl být samosprašný. |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 30.4.2017  Pokuste se uhádnout co je to za zvíře. Pozor, je to chyták!
Nápověda: nekouše, nebodá, nežere ani nepije, hmotnost asi 6 gramů, rozpětí křídel asi 11 cm, pohlaví ženské, věk asi 1 den. A není uvedeno v běžných atlasech hmyzu. |
 |
Přesazování narcisů, 28.4.2017 Mně začaly znovu kvést hned po přesazení do odpočaté zeminy s dostatkem prostoru a správným poměrem živin (bez přihnojování). Do té doby byly silně zahuštěné a dlouho na stejném místě. |
 |
Jak zacházet s azbestem, 28.4.2017 Abychom byli přesnější:
velmi krátká vlákna azbestu (možná i některá z brzdových destiček) asi pod 5 mikrometrů se nepočítají do expozice, protože se mohou dostat z těla ven spolu s odumřelými buňkami sliznice,
v Československu se používalo 8... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Broskvový semenáč bez řezu, 27.4.2017 Nestříhaná broskev se brzy stane koštětem plodícím jen vysoko na nových přírůstcích velkých větví. Větve jsou pak vyholené kromě jejich konců. Květy se nedají ošetřit, plody se nedají otrhat a je jich velmi málo na obrovském nevzhledném stromě. |
 |
Nekvalitní výpěstek meruňka, 26.4.2017 Stoprocentní souhlas. Brzy to zmizí bez následků. Ale stejně si myslím, že měl školkař dost těžkou ruku nebo zbytečně moc ostrý nožík. Všechny stromky to nemají. |
 |
Výsadba již mírně olistěného stromku, 26.4.2017 a silne ostrihat. |
 |
Přesazení moruše - lze?, 24.4.2017 Ten rozlišovací znak je hodnotná informace. Zatím jsou však všechny mladé listy hladké. Bude lepší to porovnat až v létě. |
 |
Broskvon 328 nadmorska vyska, 23.4.2017 Vaše poloha nebo aspoň nadmořská výška je dobrá. Vítr v zimě příliš nevadí. Myslím, že si můžete dovolit pěstovat jakoukoliv broskvoň běžnou v ČR. Chuť odrůd dozrávajících v červenci až do půlky srpna je asi vždycky lepší než u ranných a velmi... celý příspěvek > |
 |