|
"Forkertovo nikolování", 7.3.2014  Díky za rady a názory. Rád se od každého z vás poučím. Vzhledem k mým zvyklostem jsem si postup dořešil následovně: horní řez mezištěpu žiletkou, spodní hlubší řez nožem, spojená očka přenést na připravenou kdouloň lepicí páskou a s využitím... celý příspěvek > |
 |
Kdy stříkat proti kadeřavosti v roce 2014, 7.3.2014 Já jsem stříkl kuprikolem 5.3 (v 210 m) a dneska už jsou lístky venku. V 480-520 m budu stříkat 8.3. a možná i o týden později znovu. |
 |
|
 |
Roubování, 1.3.2014  Pokud to bylo na mě, tak podnože za sucha den předem zalévám, když štěpuji na své zahradě. Žiletky používám přednostně k očkování Forkertovým způsobem (asi v 80% případů-letos zatím asi 100x). U silných podnoží roubovací nůž Mikov. Očkovák s... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 1.3.2014  Na prvním snímku bylo ujaté očko z podzimu. Dneska jsem tam zasadil očko a roub naproti. To dnešní je oproti podnoži dost nepřesné, ale je správně umístěné - chytne se taky. Když řežu podnož o průměru 16 mm a roub má průměr 8 mm, často... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 1.3.2014  Myslím, že na kmínku špatně naroubovaná nebo uříznutá švestka neuhyne. Pokud bych se toho však obával, volil bych cestu Forkertova očkování nebo roubování do boku mezi 70 - 85 cm od země (roub následně zakrýt fólií). Asi takhle:
|
 |
Meruzalka, 1.3.2014  Ještě jsem dneska jeden angrešt venku narouboval. Některé stromky ještě neraší a rouby se z nich dají odebrat. Na druhou stranu, roubování v interiéru má u meruzalky tu výhodu, že můžeme ujatý roubovanec snadno přesadit nebo někomu věnovat.
|
 |
Tinktura z Kotvičníku zemního, 1.3.2014  Natrháte kotvičník (Tribulus), opláchnete v pitné vodě, nacpete ho do lahve, co se ho tam vejde, a zalijete silnou pálenkou. Po několika dnech až týdnech je dostatečně vyextrahovaný a dá se používat. Možná by se pak měl zcedit, protože po... celý příspěvek > |
 |
Řízkování, 16.2.2014 Myslím, že v bedně porostou semenáčky pomaleji než ve volné půdě. Udržování správné vlhkosti je také náročnější. Zkuste si část klíčících pecek pro srovnání zasadit přímo do půdy. Jinak budete čekat na očkování o rok déle. |
 |
Roubování meruněk, 15.2.2014 Téma je o roubování meruněk (tam není tento problém), ale posunuli jsme se spíše k jarnímu očkování jedním očkem. Samozřejmě očka nemívají vždy jen jeden pupen a navíc tam mohou být i spící pupeny. Myslím, že z použitých roubů by na stromě vyrostlo... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 14.2.2014  Co se stane? Za posledních 12 měsíců jsem v 11 z nich (mimo prosince) očkoval Forkertem. Samozřejmě by to šlo i v prosinci za bezmrazého dne. Stane se vždycky to samé. Očko se většinou ujme a časem vyraší. Pokud to není venku, ale ve vytápěné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co na co roubovat, 9.2.2014 Na ten druhý zkuste Sakuru. |
 |
Přesazení angreštu a rybízu, 9.2.2014 Zakrácené kořeny zasypejte kompostovou zeminou. Rychleji pak regenerují. Pokud je stromek přestárlý, ustřihněte ho nad zemí a nechejte ho jako matečnici na podnože. |
 |
Roubování meruněk, 8.2.2014 Na meruňkové větvičce dlouhé 25 cm nemohou být výhradně jen květy. Určitě se tam po odkvětu objeví listí a růstové vrcholy. Takže nic nevyhazujte. Horší je, že meruňky jsou už (v 210 m) dost nalité. Na Vysočině (480 - 520 m) se mi to zatím moc... celý příspěvek > |
 |
Vyklíčí semena z přemrzlých plodů rajčat?, 1.2.2014  Zmrzlá rajčata mi klíčí vždycky. Zkusil jsem i papriku ze skleníku a klíčí mi taky (paprika zažila asi -8 st. Myslím si však, že by při větších mrazech neklíčila).
|
 |
Řez meruněk, 26.1.2014 Nepíšete o jak staré a jak zarostlé meruňce mluvíte ani o odrůdě. Běžně bych počkal do května a odstranil bych jen větvičky spálené monilií nebo velmi nevhodné výhony. Koncem května pak jen při přeplození, když se vám nechce probírat plody. A po... celý příspěvek > |
 |