|
Starý ořech a smrk u zdi, problém se sousedem, 2.5.2008 S údajem o výsadbě 2 m od plotu v občanském zákoníku si nejsem vůbec jist (ale prostudovaný ho nemám). Je to tam opravdu? V kterém paragrafu? Mohl byste to někdo s právnickým vzděláním (anebo s většími zkušenostmi), kdo sledujete toto fórum potvrdit... celý příspěvek > |
 |
Oživení staré Yucca filamentosa, 30.4.2008 Co je opravdu ošklivé - ostříhat, ostatní ponechat, případně trochu přihnojit.
Vyhubit případný plevel okolo ní. Zajistit dostatek slunce (pokud se případné okolní keře a stromy příliš rozrostly). Nechce moc zalévat, raději sucho. Josef. |
 |
|
 |
Lofos - popínavý muškát, 30.4.2008 Mohlo byto být Lophospermum? Při zadání "Lofos" do vyhledavače mi to nalezlo tuto rostlinu - opravdu je popínavá, ale s muškáty nemá nic společného (kromě toho, že kvete a že se na zimu bude muset uklidit). Josef. |
 |
Lipnice, 30.4.2008 Herbicidem tuto trávu - předpokládám, že jde o lipnici roční - v trávníku nejspíše nezničíte (bez poškození trávníku).
jak na to: jedině mechanicky - ručně vytrhávat či podříznout vždy celý trs nožem, od kořenů (pokud tam nenecháte... celý příspěvek > |
 |
Znáte je...? A máte s nimi zkušenosti?, 30.4.2008 Asi to bude dvojzubec - Bidens a druh kopretiny - Osteospermum; přesnější druhové a odrůdové názvy nevím. Josef. |
 |
Dračík - Penstemon, 30.4.2008 Moderní velkokvěté odrůdy (kterou snad máte na mysli) opravdu často vymrznou. (Zrovna předevčírem jsem na to v zahradě koukal: neroste, vymrzl). Proti by bylo nejlepší je na zimu uklízet anebo řádně zabezpečit proti mrazu a přílišné vlhkosti.
Staré,... celý příspěvek > |
 |
Druhový název ficusu: Synadenium grantii, 30.4.2008 Do názvu zprávy jsem doplnil celý název rostliny: výše uvedení mají pravdu, že je to Synadenium a nikoli Ficus (k čemuž svádí lidové pojmenování gumovník) a že patří k pryšcovitým (a nikoli k morušovitým jako Ficusy).
Platný název je tedy snad... celý příspěvek > |
 |
Houba na jehličnanech - poradí někdo?, 30.4.2008 Nic proti Vaší likvidaci jalovců, ale jestli je nezlikvidovali i sousedi v širokém okolí, tak jste si tím asi nijak výrazně nepomohl. Josef. |
 |
Selektivní herbicidy, 30.4.2008 Svízel přítula je jednoletý plevel každoročně rostoucí ze semínek a má tedy rád volnou půdu; v zapojeném trávníku se dlouhodobě neudrží. Pokud chcete chemii, Vámi udávaný Agrofit kombi by na něj snad měl zabírat - ovšem jen na již vyklíčené jedince.... celý příspěvek > |
 |
Hebe i s květináčem do vřesoviště?, 29.4.2008 Prosím, uniká mi smysl otázky: pokud chci něco vysazovat do volné půdy, pak bez květináče, ne?
Pokud to chci na zimu uklízet (z otázky by to byly teplomilné, choulostivější - zpravidla velkolisté a pestrolisté - odrůdy Hebe), mohu vysadit jak s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Selektivní herbicidy, 29.4.2008 Jestli je to reakce na mou odpověď (Josef): samozřejmě, že mám na mysli trávu (tedy lipnicovitou rostlinu) pýr plazivý - dříve bylo uváděné jméno Agropyron (nebo Agropyrum) repens, ale botanici nám ho zase přejmenovali.
Někdo ho v trávníku nemusí -... celý příspěvek > |
 |
Houba na jehličnanech - poradí někdo?, 29.4.2008 Vzhledem k nesmyslnosti výše uvedeného názoru odpovím protiotázkou: A co takhle zlikvidovat hrušně? Co když třeba já osobně dám přednost jalovcům?!
Josef. |
 |
Houba na jehličnanech - poradí někdo?, 29.4.2008 A to si myslíte, že v okruhu 200 m budu jediný člověk, který má na zahradě jalovec chvojku anebo čínský? Vždyť se jedná o jedny z najčastěji pěstovaných dřevin; tipuji, že na každé druhé zahradě se některý z těchto jalovců vyskytne.
I kdybych houbu... celý příspěvek > |
 |
Selektivní herbicidy, 29.4.2008 Pokud Vás trápí pýr v trávníku v sadu, nezbude Vám nic jiného, než: - možnosti:
1. se s ním smířit
2. štětečkem s roundupem potírat jednotlivé listy pýru
3. založit úplně nový trávník: tedy (opět) roundupem vše vyhubit, zpracovat půdu a vysít nové... celý příspěvek > |
 |
Pinus monophylla, 28.4.2008 Ještě jsem se s ní nikde nesetkal.
Takže konkrétně - v jakém centru? Josef. |
 |