|
Co se sadem po dědovi?, 4.1.2016 Pravdivé, třebaže smutné.
Nezbývá, než hledat jiný, duchovní rozměr ovocného sadu. Nedívat se na ovoce prizmatem zisku. Je to stejné jako třeba u chovatele holubů. Jeho miláčci mu taky námahu a náklady nezaplatí, třebaže v dávné... celý příspěvek > |
 |
Japonske star, 4.1.2016 Trefil jste to přesně. |
 |
|
 |
Japonske star, 4.1.2016 Nu, není důvod obrázkům nevěřit. Ale hodně podobných fotek jsem viděl v tištěných katalozích firem Starkl, Bakker, Sieberz a dalších. Byly na nich obří borůvky hroznový rybíz, jahoda, co se do ruky nevešla, sloupová ostružina s vodopádem... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 29.12.2015 To nedává smysl. Proč by se nepromíchaná - bezpapriková - část dostala právě a jen do středu klobásy?
Jak píše rpstyle, je to spíš nedosatečným prouzením v kombinaci s krátkým nasolením bez použití dusitanu. Pokud aspoň trochu... celý příspěvek > |
 |
Grilování - uzení syru, nakládání masa na uzení, 22.12.2015 Což o to, ten 16%ní lák je sice neobvyklý, ale může být, nevíme, na jak velké množství masa se použije (dávka odpovídá 34 kilům masa). Spíš mě zaráží zalití masa horkým lákem a pak taky to pouhé týdenní proležení. Každopádně to neradím zkoušet.
|
 |
Roubování, 17.12.2015 Takový odběr roubů je jistě možný, ale nepřijde mi ideální. Jednak je těžko odhadnout, že za 3 týdny poteče míza. Pak taky proto, že to patrně neumožní uschování roubů do doby štěpování za kůru - při plném toku mízy v době odkvětu. Do té... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro destilaci?, 16.12.2015 Co udělají prodejci s na podzim neprodanými stromky? Zahrnou je hlínou a prodají na jaře
To je jistě možné, ale ve Velkých Losinách, kam občas chodím, mají na podzim koncem prodejní sezóny dost probráno a na jaře je nabídka opět širší -... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 14.12.2015 Já tedy tu honbu za maximální hermetičností sudů s kvasnou zátkou nepraktikuji ani nepovažuji za nezbytnou podmínku dobré pálenky. Dobře pasující víko a folie přepásaná veloduší docela stačí. Pamatuji, že můj nebožtík tchán kvasil švestky v... celý příspěvek > |
 |
Rozmnožení lísky, 14.12.2015 To jste ani číst nemohl. Takové keře se nevyskytují. Ve Vašem případě jde patrně o dva různé keře zapletené do sebe nebo podstatně vzácnější chiméru. Opylující odrůda nemá na kvalitu plodu žádný vliv.
|
 |
Jakou vybrat odrůdu na pálení?, 13.12.2015 1. Durancie můžete nechat samotné. Destilát z nich je výrazný sám o sobě.
2. Osvědčená je kombinace Durancie a Domácí švestky. Tu lze nahradit nějakou tolerantnější s podobnou chutí (Gabrovská, Čačanská rodna, aj.)
3.O destilátu ze samotných... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Uzení klobás studeným kouřem, 3.12.2015 Za 3 dny při 30 stupních se maso obvykle zkazí. Proto je třeba nejdřív při vyšší teplotě maso "zakonzervovat" a potom teprve udit studeným kouřem. |
 |
Aké je to hnojivo?, 3.12.2015 1. Ledek - buď amonný s vápencem nebo vápenatý
2. Močovina |
 |
Roub - Car Alexander, Matčino, 1.12.2015 Celé dva stromy Deloru. |
 |
Česnek v zemi?, 26.11.2015 před cca 40 lety rodiče stříkali rajčata i okurky proti plísni a padlí, jahody a maliny proti botrytidě, jabloně proti padlí a strupovitosti...
Byla jiná doba, jiné choroby.Padlí bylo víc, stejně tak strupovitosti, puchrovitosti, okurkové plísně,... celý příspěvek > |
 |
Nejchutnější odrůdy meruněk, 26.11.2015 Tedy v podstatě stejná zkušenost, jakou jsem napsal 18.11. |
 |